Upoznajte misije

Dvije tisuće vjernika u Rottweilu i Schwenningenu

Foto: Adolf Polegubić
1/12
09.02.2018.
u 09:57

Hrvatsku katoličku misiju Rottweil 1. rujna 1989. utemeljio je biskup biskupije Rottenburg-Stuttgart mons. Georg Moser, kojoj je priključen i Schwenningen (dotad je bio u sklopu Hrvatske katoličke misije Villingen-Schwenningen)

Hrvatske katoličke zajednice Rottweil i VS-Schwenningen nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Godine 1971. vlč. Viktor Šifner dolazi na područje Rottweila i nastanjuje se u tom njemačkom gradu. Ipak, ondje se ne zadržava dugo, već se ubrzo seli u Spaichingen, odakle je vodio pastoralnu skrb u više okolnih mjesta. Godine 1986. misija Spaichingen dijeli se na Rottweil i Tuttlingen. 

Hrvatsku katoličku misiju Rottweil 1. rujna 1989. utemeljio je biskup biskupije Rottenburg-Stuttgart mons. Georg Moser, kojoj je priključen i Schwenningen (dotad je bio u sklopu Hrvatske katoličke misije Villingen-Schwenningen). 

Tako se riješilo i pogranično pitanje između biskupija Rottenburg-Stuttgart i Freiburg. Misija se nalazila u biskupiji Rottenburg-Stuttgart i to na području dekanata Rottweil i Oberndorf. U vrijeme dok je današnje područje Hrvatske katoličke misije Rottweil bilo u sklopu misije Tuttlingen i Spaichingen, na tome području djelovao je vlč. Bosiljko Raić, svećenik Sarajevske nadbiskupije. 

Poslije njega, 1. lipnja 1986. dolazi vlč. Luka Lucić, također svećenik Sarajevske nadbiskupije koji kao voditelj misije, a od 2005. i kao voditelj hrvatskih katoličkih zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rottweilu (osnovana 1. siječnja 2006.) i bl. Alojzija Stepinca u VS-Schwenningenu (utemeljena 1. srpnja 2005.), djeluje do danas. 

Na mjestu referenta zajednica (od 1. lipnja 1989.) angažiran je Mladen Lucić. Središte bivše misije bilo je u Rottweilu, a filijalna središta nalazila su se u Oberndorfu, Schrambergu, Schwenningenu i Sulzu. Danas je u zajednicama oko dvije tisuće vjernika.

Mise se služe u crkvi sv. Franje u Schwenningenu, u crkvi Kristova odmora u Rottweilu i u crkvi Duha Svetoga u Schrambergu. Vjeronauk u sklopu Hrvatske dopunske škole u zajednicama drži referent zajednica Mladen Lucić, i to u Schrambergu, u Rottweilu i u Schwenningenu. U VS-Schwenningenu djeluje tajnica Kristiane Festeris (r. Lončar). U zajednicama su ustrojena i dva pastoralna vijeća: u Rottweilu i Schwenningenu. 

U Schwenningenu djeluje Zajednica hrvatskih žena "Hrvatica". Župni mješoviti zbor djeluje u Schwenningenu, a vodi ga Veronika Idžojtić, koja je ujedno i orguljašica. 

U Rottweilu ne postoji zbor. Na misi pjeva cijela zajednica uz orguljsku pratnju Mirjane Papak. U zajednicama djeluje i skupina ministranata koja se sastaje po potrebi. Pokrenuti su i susreti mladih obitelji s ciljem njihova što aktivnijeg uključenja u život zajednica. 

Zajednice dvaput godišnje, i to za Majčin dan i Nikolinje, s Hrvatskom katoličkom zajednicom Tuttlingen, u Gradskoj dvorani u Spaichingenu, organiziraju veće proslave. Događaji imaju i humanitarno značenje. 

Vjernici se svake godine odazovu i na hodočašće Hrvata iz Biskupije Rottenburg-Stuttgart u Zwiefalten, a organiziraju se odlasci i u druga svetišta. Kvalitetna suradnja ostvaruje se s njemačkim župama, najviše s onima u čijim se crkvama služe mise na hrvatskom jeziku, a također s drugim hrvatskim katoličkim zajednicama u toj biskupiji. U Schwenningenu djeluje i vokalno-instrumentalni sastav mladih.

Na području zajednica postoji i Hrvatska dopunska škola. Potrebno je istaknuti kako ona sa zajednicama sudjeluje u raznim proslavama. Aktivne su i kuglaške ekipe: KSK "Hrvatska" u Schwenningenu i u Schambergu KSK "Croatia". U Schwenningenu također postoje i dva hrvatska nogometna kluba: NK "Zagreb" i NK "Hajduk". NK "Zagreb" ubraja se u najstarije hrvatske nogometne klubove u Baden-Württembergu. 

U Schrambergu, koji je ujedno i grad prijatelj grada Čakovca, djeluje i Kulturno-sportsko društvo "Hrvatski dom", s kojim zajednice ostvaruju jako dobru suradnju.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije