'radimo što volimo'

Kulinarske priče iz New Orleansa: Dvije obitelji porijeklom iz Hrvatske vode uspješne restorane

Foto: Franjo Bertović
1/3
27.08.2021.
u 19:14

Radi se o obiteljima Drage Cvitanovicha i Johna Vojkovicha

O uspješnosti naših iseljenika i njihovim inovacija, o njihovim potomcima i radnim navikama, rado i s ponosom pišemo. Kod svakog dolaska u novi grad ili mjesto rado se raspitujem o našim ljudima koji se iseliše i doseliše u novi svijet. Obično saznanja crpim iz telefonskih imenika, posjete hrvatskim domovima i crkvama, a u novije vrijeme putem internetskih pretraživanja. Tako sam na jugu Amerike a vrhu Meksičkog zaljeva, doznao dvije uspješne iseljeničke priče. Radi se o obiteljima Drage Cvitanovicha i Johna Vojkovicha. Interesantno i istinito je da su u državi Louisiani, tako reći bili u susjedstvu, postali znameniti kuhari i poslovni ljudi. A, njihovo porijeklo iz Hrvatske, vuče svoje korijene također iz susjedstva: jedan je rođen u Sućuraj na otoku Hvaru, a drugi na kopnu u mjestu Igrane, južnije od Makarske.     

Prva priča potječe iz 1923.g. kad je John Vojkovich s 15 godina napustio rodni Sućuraj na Hvaru i doselio se u New Orleans.

„Umjesto da se vrati školskoj klupi i knjigama, kad je doputovao u New Orleans, njegov otac mu je rekao da obojica trebaju raditi i zaraditi novac, da bi dopremili njegovu mamu i sestru u Ameriku. John se pridružuje svojim Hrvatima koji su radili na brodu i ulovu kamenica. Kako je kasnije izjavio, nije mogao izdržati komarce pa se je vratio natrag u New Orleans, iznajmio sobu u četvrti gdje su bili naseljeni većinski Francuzi, i zaposlio se. Radio je u nekoliko različitih restorana u centru grada kao perač suđa, pomoćni konobar, razne druge poslove i postao upraviteljem restorana na uglu ulice North Rampart i St. Philip. „Restoranska djelatnost ušla mu je u krv“.

1932, sa samo 24 godine, kupuje zgradu u kojoj i danas posluje vrlo ugledni restoran „Crescent City Steak House – Serving Prime Aged Beef Since 1934“ (poslužuje goveđi odrezak). Otvorio je restoran 1934. i ostao na istom mjestu do danas.

John je odlučio da je jelovnik bude jednostavan, a ponuda goveđi odrezak. Ali ne bilo kakav odrezak već vrhunski 'USDA prime aged beef from Chicago' (junetina stara od 9 do 90 mjeseci i ne premasna). Ovo je bio prvi restoran u gradu koji je na jelovniku imao goveđi odrezak. Ali važnije od toga, izumio je deliciju 'pečenje odrezaka na maslacu', a izum zaštitio sa sloganom „New Orleans style“.

John je umro 1990. ali restoran je još uvijek u vlasništvu Vojkovich obitelji. Crescent City Steak House je najstariji obiteljski restoran s ponudom goveđeg odreska u Louisiani, a peti i šesti naraštaj vodi poslovanje. Jedan gost, kod proslave svog 70. rođendana, izjavio je da ovdje blaguje od svoje 10. godine. Za vrijeme orkanskog nevremena Katarina restoran je bio privremeno zatvoren zbog poplave, ali se znalo da će ponovno biti otvoren. “Mi smo ponosno učestvovali u obnovi New Orleansa", izjavili su Vojkovichi.

Drugi čuveni poduzetnici u ovom gradu su Drago i Klara Cvitanovich, vlasnici restorana „Drago's Seafood Restaurant“. Posjetili su New Orleans 1958, a iz Kanade doselili ovdje 1964.g. Njihova priča zapravo započela je poslije Drugog svjetskog rata. Drago bježi preko granice i dolazi u Njemačku gdje postaje časnikom policije u Američkoj vojsci. U međuvremenu posjećuje rodbinu u Luisiani i upoznaje Klaru, koja je također bila ovdje u posjeti rodbini, a s kojom kasnije stupa u brak, u Buras, Louisiani. Kasnije odlaze u Kanadu gdje su im se rodila dva sina Tommy i Gerry. U Kanadi Drago radi u prehrambenoj industriji. 1964.g. Drago i Klara ponovno sele a, ovog puta u Ameriku gdje su se i prije upoznali i oženili. Već 1969, nakon rada u ACME Oyster House otvaraju svoj restoran pod imenom „Drago's Seafood Restaurant“ koji je već na početku nudio specijalitete morskih plodova, a posebno pripremljenih kamenica. Poslovi su se brzo širili jer je ponuda bila izvrsna i kvalitetna. Pitali su ga u čemu je tajna tog uspjeha, a on je odgovorio: „Nema tajne. Mi radimo što volimo. Nudimo ukusne morske plodove što goste čini veselima i koji uživaju uz hranu i primjerne cijene.“ Da je ta 'tajna' istinita, Cvitanovichi imaju četiri restorana u Luisiani (Fat City; Hitlon New Orleans, Lafayette, Baton Rouge i jedan u Mississippy (Jackson) te 400 zaposlenika.

Drago Cvitanovich je umro 2017. a poslove danas vodi obitelj na čelu s Klarom i sinom Tommy Cvitanovich. Drugi sin, dr. Gerry Cvitanovich vodi svoju zdravstvenu kliniku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije