Ludwigsburg i Korntal

Četiri tisuće vjernika za hrvatsko zajedništvo u Njemačkoj

Ludwigsburg i Korntal
Foto: Adolf Polegubić
1/10
12.01.2018.
u 09:21

Zbog dolaska sve većeg broja hrvatskih radnika u taj dio Njemačke, biskupija Rottenburg-Stuttgart 1969. osniva samostalnu misiju u Ludwigsburgu

Hrvatske katoličke zajednice Ludwigsburg i Korntal nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Prema novom ustroju u biskupiji Rottenburg-Stuttgart na području bivše Hrvatske katoličke misije Ludwigsburg 2005. godine utemeljeno je pet hrvatskih katoličkih zajednica: sv. Petra i Pavla u Ludwigsburgu, Ivana Krstitelja u Korntalu, sv. Franje Asiškoga u Bietigheim-Bissingenu, sv. Ilije u Illingenu i sv. Ante Padovanskog u Vaihingen/Enzu. 

Hrvatske katoličke zajednice Ludwigsburg i Korntal vodi svećenik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ante Maleš. U spomenutim zajednicama danas ima oko četiri tisuće vjernika.

Područje misije Ludwigsburg graničilo je sa Stuttgartom, pa su hrvatski svećenici iz Stuttgarta redovito dolazili slaviti misna slavlja na hrvatskom jeziku i u Ludwigsburg. Zbog useljavanja sve većeg broja hrvatskih radnika u taj dio Njemačke, biskupija Rottenburg-Stuttgart 1969. osniva samostalnu misiju u Ludwigsburgu. 

Na području bivše misije Ludwigsburg bilo je oko pet tisuća vjernika. U Ludwigsburgu se nalazi poznati barokni dvorac vojvode Eberharda Ludwiga, po kojem je grad i dobio ime, a u čijoj su gradnji u 18. stoljeću sudjelovali i hrvatski majstori. 

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Ludwigsburg djelovali su sljedeći voditelji: dr. fra Metod Kelava (1969. – 1979.), fra Ivan Dotur (1979. – 1982.), fra Mirko Marić (1982. – 1986.), fra Petar Vučemilo (1986. – 1994.) fra Nediljko Šabić (1994. – 1995.), fra Dušan Džimbeg (1995. – 2001.), fra Petar Čirko (2001. – 2004.), fra Jozo Župić (2004. – 2010.), a od 2010. hrvatske katoličke zajednice Ludwigsburg i Korntal vodi fra Ante Maleš.

Dušobrižnici su bili: fra Nediljko Brečić (1986. – 1991.), fra Josip Božić-Stanić (1991. – 1994.), fra Josip Kulović (1994. – 1997.), fra Ante Grčić (1997. – 2001.) te fra Anđelko Validžić (2001. – 2006.). I voditelji misije (zajednica) i dušobrižnici su članovi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Kao pastoralne suradnice i suradnici djelovali su: s. Cecilija Mikac (1972. – 1981.), s. Otilija Mikulec (1974. – 1976.), s. Renata Zovkić (1976. – 1979.), Ana Madunić (1979. – 2015.), Teo Šprajc (1981. – 1984.), Ivan Grbavac (1984. – 1992.) te pastoralni referent Božo Tvrdinić (1994. – 2014.). Tajnica je u Ludwigsburgu Jasmina Lorenz-Hinderer, a u Korntalu Biljana Hellmer.

Misna se slavlja u zajednicama slave u crkvi Presvetog Trojstva u Ludwigsburgu i sv. Ivana Evanđelista u Korntalu. U redovite pastoralne aktivnosti u zajednicama, veće priredbe priređuju se za Majčin dan, Nikolinje i poklade. 

Hrvati s Nijemcima sudjeluju na Tijelovskoj procesiji. Za polnoćke se mise za naše ljude slave u evangeličkoj crkvi Mira u Ludwigsburgu. U zajednicama djeluje biblijsko-molitvena skupina. Obavljaju se i pobožnost prvih petaka i 13 utoraka sv. Ante. Okupljaju se i mlade obitelji s djecom. 

Suradnja s mjesnim njemačkim zajednicama, kao i s hrvatskim zajednicama u biskupiji vrlo je dobra. To posebno dolazi do izražaja oko pomoći svećenika za uskrsnu i božićnu ispovijed. Vjeronauk se drži za djecu od 1. do 8. razreda. Pastoralna vijeća djeluju u obje zajednice. Tu je i ministrantska skupina te molitvena skupina. 

Djeluje i veliki crkveni zbor u kojem je oko 40 članova. Tu je i dječji zbor "Slavuji", u kojem je oko 100 djece od treće do 13. godine. Od 2013. oba zbora vodi Monika Peter, a njezina kći Mathilda zborove prati na orguljama. Dječji zbor djeluje od 2011., a ranije je postojao samo veliki crkveni zbor, kojeg je vodila i na orguljama pratila Ana Madunić. 

Zborovi su nastupali na susretima zborova te u raznim prigodama u Ludwigsburgu i šire. Treba posebno istaknuti kako je nedavno dječji zbor "Slavuji" od 800 zborova u izboru Klassik Radija iz Hamburga ušao u skupinu dvadeset najuspješnijih zborova, a potom glasovanjem slušatelja dospio je na prestižno sedmo mjesto.

Djeca i mladi sudjeluju i na biblijskim olimpijadama, hrvatskim folklornim festivalima te u drugim aktivnostima. Vjernici rado hodočaste u Lurd, u Svetu Zemlju, Rim te u Zwiefalten. U Ludwigsburgu od 2016. djeluje samo folklorna skupina za djecu. Tu se već tradicionalno održava i natjecanje za najbolji glas pod nazivom "Mikrofon je vaš".

Prvi voditelj misije o. Kelava je 1972. godine prigodom otvaranja Hrvatskog doma u Ludwigburgu istaknuo: "U prvom redu: apeliram na sve posjetitelje ovoga Hrvatskog doma da čuvaju čast i značenje ove kuće kao zjenicu svoga oka. Zatim, neka promiču u njemu sve što ljude ujedinjuje i spaja u humanitarnom i kršćanskom smislu riječi, a nastoje izbjegavati sve što ih dijeli".

Bivši voditelj misije (zajednica) fra Jozo Župić objavio je knjigu u povodu 40 godina Hrvatske katoličke misije Ludwigsburg: Jozo Župić, "40 godina Hrvatske katoličke misije Ludwigsburg", Ludwigsburg, 2010. U djelu je fra Jozo Župić, kako piše u predgovoru, dao prikaz tješenja i pomaganja, navješćivanja Božje Riječi, dijeljenja svetih sakramenata, moralne i duhovne potpore pastoralnoga osoblja našim ljudima te moralne i ekonomske pomoći domovini, posebice u vrijeme nedavnih ratnih stradanja.

"U misiji Ludwigsburg slavila se misa, dijelili sakramenti, slavila vjenčanja, obavljali blagoslovi obitelji, pohodili bolesnici, ispraćali ili pokapali pokojnici, obavljale su se pobožnosti moljenja krunice u mjesecima svibnju i listopadu, častio sveti Ante i njegovih trinaest utoraka, obavljala hodočašća u Lurd, biskupijsko svetište Zwiefalten, Svetu Zemlju i Fatimu, pohodila Hrvatska, Bosna i Hercegovina, održavali izleti s prvopričesnicima i krizmanicima, izleti s crkvenim zborom, izleti i susreti s ministrantima, folklorašima, sudjelovalo se na biblijskim olimpijadama i folklorijadama, nezaboravna su pokladna slavlja, Majčin dan, Sveti Martin, Sveti Nikola, dočeci Nove godine, pomagalo se u ratnom vihoru, djelovalo humanitarno, a koliko je tek obavljeno razgovora u trenucima kad ljudi nisu znali kako izići iz stanja očaja i mraka".

Hrvatske katoličke zajednice Ludwigsburg i Korntal imaju i svoju internetsku stranicu. U zajednicama za Uskrs i Božić izlazi pastoralno-informativni listić "Naša zajednica".

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 3

BE
best
10:53 12.01.2018.

O prvom nastupu djece i mladih u Mikrofon je vaš pisao je Edi Zelić za Slobodnu Dalmaciju, 6.4.2005. str. 8. U prvom i ostalim nastupima Mikrofon je vaš veliku ulogu odigrao je i Mihael Novosel sa svojom suprugom Slavicom koji su bili desna ruka fra Jozi.

BE
best
10:34 12.01.2018.

Čitajući tekst Adolfa Polegubića o Ludwigsburgu i Korntalu, želim nadopuniti njegov tekst. Možda mu je promaklo spomenuti da je Jozo Župić tiskao knjigu Terapija dobrote u kojoj piše o Crtačkoj školi koju je dotični ustanovio u Ludwigsburgu i koja je dobivala nagrade u Japanu zahvaljujući vrijednoj voditeljici Škole Maji Novosel. U istoj knjizi objavljni su svi nastupi djece i mladih u Mikrofon je vaš. Knjiga je tiskana u Münchenu, za Došašće 2013. Hvala uredništvu na uvrštavanju ovoga teksta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije