Nema mnogo industrije

'Zajednicama je zajamčena budućnost do 2020., a poslije će se vidjeti kako će biti'

Foto: Adolf Polegubić
1/9
08.12.2017.
u 08:33

S vremenom su se sklapala prijateljstva, brakovi i rađala djeca, tako da je u međuvremeno izrastao novi naraštaj članova hrvatskih zajednica

Hrvatske katoličke zajednice bl. Alojzija Stepinca u Balingenu i sv. Nikole Tavelića u Albstadt-Ebingenu nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Spomenute zajednice osnovane su 1. srpnja 2005. godine na području bivše Hrvatske katoličke misije Balingen prema novom ustroju u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Danas broje oko četiri tisuće vjernika. 

Područje Balingena do 1972. pripadalo je Hrvatskoj katoličkoj misiji Spaichingen, a vodio ju je svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Viktor Šifner. Dakle, prije osnutka misije, misu na hrvatskom jeziku povremeno je služio hrvatski svećenik iz Spaichingena.

Zbog pastoralnih potreba u Balingen dolazi još jedan svećenik iz Sarajevske nadbiskupije, vlč. Vinko Radić (1972. – 1974.), koji je postao prvi voditelj misije nakon njezina osnutka krajem 1972. 

Nakon vlč. Radića, pastoralnu skrb u misiji obavljaju svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije: vlč. Josip Beljan (1974. – 1978.), vlč. Ivica Komadina (1978. - 1989.), od jeseni 1989. do 2005. kao voditelj misije, a od 2005. do danas kao voditelj zajednica djeluje vlč. Božo Polić. U misiji je kao dušobrižnik od kraja 1988. do 1989. radio vlč. Marijan Bevanda.

Od 1979. do 1980. kao pastoralna suradnica u misiji je djelovala Zdravka Grizelj, a od 1981. do 1992. Stjepan Mežnarić. Kao tajnica misije u Balingenu je radila Anna Remert (1983. – 2005.). Tijekom Domovinskog rata misija je posebno bila angažirana u prikupljanju svekolike pomoći domovini.

Nedjeljna misna slavlja održavaju se u crkvi Sv. Križa u Albstadt-Ebingenu i u crkvi Duha Svetoga u Balingenu. Prve, druge i četvrte subote u mjesecu misa se slavi u Gammertingenu, a treće subote u mjesecu u Horbu am Neckar. 

U zajednicama se uz redovite pastoralne aktivnosti obavlja i priprava za sakramente. Priprava za sakrament prve pričesti traje godinu, a za sakrament potvrde dvije godine. U zajednicama djeluje ministrantska skupina i skupina čitača. 

U zajednicama su i dva pastoralna vijeća. Mješoviti pjevački zborovi djeluju u Balingenu i u Albstadt-Ebingenu. Tu je i dječji zbor "Mali anđeli" iz Balingena, a djeluje i mješovita višeglasna klapa.

Ovdje se slavi Majčin dan i blagdan sv. Nikole biskupa, Stepinčevo i Tavelićevo. U došašću se slave mise zornice, a u korizmi se organizira pobožnost križnog puta, četvrtkom u Ebingenu, a petkom u Balingenu. 

Suradnja s njemačkim župama i hrvatskim zajednicama je dobra. Tijekom Božića i Uskrsa na ispomoć je tijekom misijskih godina dolazilo više od 25 svećenika, posebno mladih koji studiraju. 

Na području Balingena je i Hrvatsko sportsko društvo "Jadran" koje je povezano sa zajednicama. U dekanatskom svetištu Gospe Žalosne u Palmbühlu kod Schömberga zajednice organiziraju križni put i blagoslov prije odmora. 

Zajednice organiziraju i obiteljski dekanatski dan na Duhovski ponedjeljak. Zajednice na danu sudjeluju sa svojim štandom, ali i na druge načine. Vjernici rado hodočaste u Zwiefalten i druga svetišta. Voditelj zajednica vlč. Božo Polić istaknuo je kako zajednice u tom dekanatu imaju budućnost i kako su dobro prihvaćene.

"U ovom dijelu nema mnogo industrije. Polovica naših ljudi s tog područja radi u Mercedesu u Sindelfingenu, polovica u tvornici igala u Albstadtu i u tvornici vaga u Balingenu. Zaposleni su i u tvornici za proizvodnju uređaja za dijalizu Gambro u Hechingenu. Mladi idu na studij u Stuttgart, ali i druge gradove. Vjernici se rado okupljaju u zajednicama. Zajednicama je zajamčena budućnost do 2020., a kasnije će se vidjeti kako će biti", rekao je voditelj zajednica vlč. Božo Polić. 

U zajednici u Balingenu kao tajnica djeluje Vlatka Jovanović, a u Albstadt-Ebingenu Branka Jehle. Bivša je misija značila dio domovine, posebno za prvi naraštaj. Tu su oni mogli slaviti mise na hrvatskom jeziku. S vremenom su se sklapala prijateljstva, brakovi i rađala djeca, tako da je u međuvremeno izrastao novi naraštaj članova hrvatskih zajednica. 

"Svi su dobro integrirani, ali nisu zaboravili svoje hrvatske korijene. Misija je pritom bila mjesto zajedništva", istaknuo je vlč. Polić.

Drveni kip bl. Alojzija Stepinca nalazi se u svetištu s desne strane oltara u crkvi Duha Svetoga u Balingenu, a slika sv. Nikole Tavelića u crkvi sv. Križa u Albstadt-Ebingenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije