Dragutin Kavjak

S mnogo ljubavi obilazio je logore u okolici Nürnberga i tražio Hrvate izbjeglice

Hrvatska katolička misija Nürnberg
Foto: Adolf Polegubić
1/12
03.11.2017.
u 08:23

Jedna je od starijih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, a po broju vjernika druga je po veličini u Bavarskoj, odmah iza HKŽ München

Hrvatska katolička misija Nürnberg nalazi se u bavarskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Bamberg. Dolaskom salezijanca o. Dragutina Kavjaka u Zirndorf 1954. godine, započelo je pastoralno djelovanje na hrvatskom jeziku u Nürnbergu. Posebnu je brigu vodio za izbjeglice u logoru u Zirndorfu. Kako su hrvatski radnici u Nürnberg i okolicu dolazili u sve većem broju, počeo ih je okupljati na misna slavlja na hrvatskom jeziku i u Nürnbergu. Hrvatska katolička misija Nürnberg osnovana je 1954. godine, a na području misije danas je oko 7000 Hrvata. Od početka je vode salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca iz Zagreba. Misija, osim Nürnberga i Erlangena, obuhvaća još i mjesta Fürth, Herzogenaurach, Forchheim, Heroldsberg, Lauf i Rothenburg ob der Tauber. Jedna je od starijih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, a po broju vjernika druga je po veličini u Slobodnoj Državi Bavarskoj, odmah iza HKŽ München. Dosadašnji su voditelji misije o. Dragutin Kavjak (1954.-1972.), o. Josip Kokorić (1972.-1981.), o. Stjepan Bolkovac (1981.-1988.), o. Niko Šošić (1988.-1991.), o. Božidar Šimičić (1991.-1998.), o. Mihael Rodić (1998.-2005.), o. Rudi Belko (2005.-2010.), o. Mato Križić (2010.-2012.), o. Niko Šošić (2012.-2016.), a od 2016. voditelj je misije o. Stjepan Matijević.

U misiji su kao dušobrižnici djelovali o. Vlado Boban, o. Franjo Halužan, o. Tomislav Antekolović, o. Franjo Marušić, o. Josip Stepan, o. Josip Ljubić, o. Ivan Patjak, o. Ivan Matijević, o. Josip Kokorić, o. Marko Pavletić, o. Rudolf Belko, o. Stjepan Pokrivka, o. Mato Križić i o. Vitomir Zečević. U misiji kao dušobrižnik od 2016. djeluje o. Filip Tomić. Kao pastoralni suradnici u misiji su djelovali Nevenka Radomiljac (1973.-1990.) i Branko Brčinović (1996.-2005.).

"Možemo zamisliti početke djelovanja prvoga hrvatskoga dušobrižnika na ovim prostorima, salezijanca o. Dragutina Kavjaka, koji je s mnogo ljubavi i požrtvovnosti obilazio logore u okolici Nürnberga i tražio Hrvate izbjeglice. Oni su u njemu imali jedinu osobu kojoj su se u teškim poslijeratnim vremenima u tuđini mogli obratiti, povjeriti se i požaliti te naći oslonac i pomoć. Ista situacija, možda s manje bola, odvijala se 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća u vrijeme masovnog dolaska stranih radnika u zapadnu Europu, pa tako i Hrvata u Njemačku iz republika bivše države. Hrvatski svećenici, redovnici i redovnice, kao i pastoralni i socijalni radnici, u svako su vrijeme bili, a i sada su spremni pomoći kad god treba i koliko se može. Hrvati u ovoj misiji, kao i u drugim hrvatskim misijama, uvijek su nalazili kutak svoje domovine. Zahvalni smo Bogu, Blaženoj Djevici Mariji pomoćnici kršćana, kojoj je posvećena misijska kapela i sv. Josipu, čije ime nosi misijski centar. Zahvalni smo hrvatskim biskupima, Bamberškoj nadbiskupiji koja nas materijalno pomaže, Hrvatskoj salezijanskoj provinciji koja u misiju šalje svoje svećenike, Svjetovnom institutu Suradnica Krista Kralja, našim svećenicima, pastoralnim i Caritasovim djelatnicima te njemačkim župama u kojima slavimo euharistijska slavlja, ali i svim vjernicima koji su na bilo koji način pomagali da naša misija ostvaruje svoje poslanje očuvanja vjere u Boga i svoj hrvatski identitet", kazao je tadašnji voditelj misije o. Mihael Rodić na proslavi 50. obljetnice misije 2004. godine.

Mise se nedjeljom i blagdanom u HKM-u Nürnberg slave u filijalama: u crkvi sv. Margarete u Heroldsbergu – svake treće nedjelje u mjesecu u 16 sati; u crkvi sv. Magdalene u Herzogenaurachu – svake druge nedjelje u mjesecu u 9 sati; u kapelici sv. Katarine u domu za starije osobe u Forchheimu – svake prve nedjelje u mjesecu u 9.30 sati; u katoličkoj crkvi sv. Ota u Lauf an der Pegnitzu – svake četvrte nedjelje u mjesecu u 16 sati. Misa se svake nedjelje slavi u crkvi sv. Bonifacija u Erlangenu u 12 sati. U Nürnbergu se radnim danom u 18 sati slavi misa u misijskoj kapelici Pomoćnice kršćana. Nedjeljom je središnja misa u crkvi sv. Ludwiga u Nürnbergu u 12 sati. Tijekom ljeta, u srpnju i kolovozu, radnim se danom mise slave ujutro u 8 sati, a nedjeljom u 10 sati. U vrijeme došašća mise su zornice ujutro u 6 sati, a tijekom siječnja mise su ujutro u 8 sati radi blagoslova obitelji. U misiji je aktivno misijsko vijeće. Tu je i ministrantska skupina, skupina čitača i misijski zbor. Vjeronaučna se pouka drži redovito za sve skupine, a posebno za sakramente prve pričesti i krizme. Pastoralno osoblje vodi računa o svim kategorijama vjernika. Misija redovito sudjeluje na zajedničkoj gradskoj proslavi svetkovine Tijelova u Nürnbergu i na župnim proslavama (Pfarrfest) u Nürnbergu i Erlangenu. Vjernici iz misije svake godine sudjeluju u hodočašću vjernika Bavarskog pastoralnog područja u marijansko svetište u Altötting, ali i u druga svetišta – Lurd, Rim i drugdje. U misiji djeluje i misijska tamburaška skupina "Sitni vez" i mali, srednji i veliki folklor misijske folklorne skupine "Don Josip Kokorić" osnovane 1974. godine. Uz redovite pastoralne djelatnosti, u misiji se vodi računa i o raznim djelatnostima od društvenog značenja te se posvećuje pozornost karitativnoj, ekumenskoj te Caritasovoj socijalnoj službi. Misija ima i svoju internetsku stranicu: http://hkm-nuernberg.de. U socijalnoj službi pri Caritasu u Nürnbergu djeluje socijalna radnica Felicitas Winkler-Hodžić.

Kada se govori o ovoj misiji, valja podsjetiti i na bivšu Hrvatsku katoličku misiju Erlangen. Hrvatska katolička misija Erlangen u nadbiskupiji Bamberg osnovana je 1973. Na području HKM-a Erlangen nalazio se nakon Drugoga svjetskog rata logor za izbjeglice u Zirndorfu. Kako smo već prethodno spomenuli, salezijanac o. Dragutin Kavjak došao je iz Rima u Nürnberg i vodio je pastoralnu skrb za Hrvate izbjeglice, a istodobno je djelovao i među Hrvatima u Nürnbergu. HKM Nürnberg vodio je do 1973. kad je premješten u Erlangen i imenovan voditeljem HKM-a Erlangen. Dana 1. listopada 1997. HKM Erlangen, prema odredbi Nadbiskupskog ordinarijata u Bambergu, prestaje sa samostalnim djelovanjem, a područje se ponovno pripaja HKM-u Nürnberg.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije