Val gastarbajtera

Kako su Audi i NSU zaslužni za dolazak hrvatskog svećenika u Ingolstadt

Hrvatska katolička misija Ingolstadt
Foto: Arhiv Hrvatske katoličke misije Ingolstadt
1/14
27.10.2017.
u 09:49

Mnogi hrvatski radnici tijekom 1969. godine stigli su ovamo i zaposlili se u tvornicama automobila

Hrvatska katolička misija Ingolstadt nalazi se u bavarskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Eichstätt. Mnogi hrvatski radnici tijekom 1969. godine stigli su ovamo i zaposlili se u tvornicama automobila Audi i NSU, stoga je bila velika potreba za našim svećenikom. 

Godine 1970. u Ingolstadtu je osnovana Hrvatska katolička misija, a njezin prvi voditelj postaje vlč. Martin Sentić, svećenik Dubrovačke biskupije. U misiji je djelovao od utemeljenja pa sve do 1997. godine.

Zajednici do 1985. pripadaju i nekadašnja područja, biskupija Augsburg i Regensburg. Nakon vlč. Sentića pastoralnu skrb preuzimaju oci salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca sa sjedištem u Zagrebu. Tako je od 1998. do 2005. voditelj bio o. Ivo Nedić, od 2005. do 2012. o. Niko Šošić, a od 16. rujna 2012. do danas misiju vodi o. Mato Križić. Josip Smoljo bio je pastoralni suradnik od 1986. do 1990. godine.

U misiji je danas oko 2500 vjernika. Mise se na hrvatskom jeziku služe u franjevačkoj crkvi u Ingolstadtu, u Caritasovoj kapeli u Weissenburgu, u crkvi sv. Joba u Neumarktu i u župnoj crkvi u Altdorfu kod Nürnberga. 

Aktivno je i pastoralno vijeće. Vjeronauk se održava od 1. do 6. razreda te posebno za mlade koji se pripremaju za sakramente prve pričesti i potvrde. 

U misiji djeluje molitvena zajednica Marije Pomoćnice. Okuplja se petkom, a sudjeluje u moljenju krunice, u korizmi predvodi Križni put, u došašću na misama zornicama, a sudjeluje i u pobožnosti prvih petaka. Ovdje je poznata i dječja te odrasla folklorna skupina. Prigodno nastupa na misijskim slavljima. 

Misija organizira hodočašća u Altötting, a vjernici rado odlaze u Lurd i druga svetišta. Aktivna je i ministrantska skupina. Sastaje se svaki tjedan, a organizira i izlete s ministrantima koji redovito sudjeluju i na godišnjem susretu ministranata iz hrvatskih katoličkih misija i župa (zajednica) Bavarskoga pastoralnog područja. 

S krizmanicima se ide povremeno i u domovinu. Svećenik sudjeluje na susretima pri gradskoj upravi Ingolstadta i u dekanatu, a surađuje i na regionalnoj razini s drugim hrvatskim misijama i župama. Vjernici su rado na župnim slavljima njemačkih župa u kojima se služe mise na hrvatskom jeziku, posebno na Tijelovo. 

Na području misije djeluje hrvatska dopunska nastava. U Ingolstadtu je aktivna i Hrvatska kulturna zajednica, nogometni klub "Croatia" Ingolstadt, a tu je i boćarski klub. Svi oni njeguju dobru suradnju s misijom. U socijalnoj službi pri Caritasu u Ingolstadtu djeluje socijalna radnica Lidija Kranjčan.

Misija ima vlastitu internetsku i Facebook stranicu...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije