Umetići kod Kostajnice, 1856. – Klagenfurt, 1920.

Upoznajte jedinog hrvatskog feldmaršala u vojsci Austro-Ugarske

Svetozar Borojević von Bojna
Foto: Večernji list
1/2
22.11.2017.
u 09:06

Bio je jedini austrougarski feldmaršal koji nije završio Terezijansku vojnu akademiju, najvišu i najprestižniju takvu obrazovnu ustanovu koja je bila preduvjet napredovanja do najviših vojnih činova

Svetozar Borojević von Bojna ostat će zapamćen kao austrougarski feldmaršal, jedini nositelj tog visokog vojnog čina u Austro-Ugarskoj koji nije bio njemačkog podrijetla. 

Obnašao je različite vojne dužnosti unutar Monarhije, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Vojvodini, Češkoj i Austriji. Bio je jedan od najvećih vojskovođa i ratnih stratega u Prvom svjetskom ratu. 

Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s nekoliko armija. Među ostalim, unatoč porazima i oslabljenoj vojsci, usprotivio se povlačenju iz Slovenije i zadobio veliko povjerenje tamošnjeg puka, ali i cara Franje Josipa. Zahvaljujući tome preuzeo je zapovjedništvo nad bojišnicom na Soči. 

Uspješno je odbio 11 napada brojčano jačih Talijana, zbog čega je među vojskom stekao golemu popularnost, dok je u Austro-Ugarskoj dobio nadimak Lav sa Soče, odnosno Vitez od Soče. 

U lipnju 1916. imenovan je general-pukovnikom, a zbog svojih vojnih zasluga i jedinstvene obrambene vojne strategije 1918. promaknut je u čin feldmaršala. 

Bio je jedini austrougarski feldmaršal koji nije završio Terezijansku vojnu akademiju, najvišu i najprestižniju takvu obrazovnu ustanovu koja je bila preduvjet napredovanja do najviših vojnih činova. Nositelj je najviših austrougarskih i njemačkih odlikovanja, među ostalim i Zapovjednog križa vojničkog reda Marije Terezije.

Nakon završetka rata i raspada Monarhije, podnio je zahtjev za državljanstvom u novostvorenoj Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, ali mu je odbijen zbog zamjerke da se borio za cara umjesto za svoj narod. 

Zbog tog pokušaja ostao je i bez austrijske vojne mirovine pa je starost proživio prilično skromno. Pokopan je na bečkom središnjem groblju, u grobu koji mu je platio car Karlo I. 

Budući da ga se još za života, zbog imena i prezimena, svrstavalo među Srbe, u nekoliko navrata jasno je istaknuo svoju hrvatsku nacionalnu pripadnost. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 8

DU
Deleted user
21:08 22.11.2017.

kao prvo, nije on nikakav hrvatski feldmarsal nego AUSTROUGARSKI, jer je tad "rvacka" bila samo mala rasparcana kmetovska pokraina u austorougarskoj a drugo bio je SRBIN PRAVOSLAVAC, znaci tehnicki gledano nema nikakve veze sa hrvatima I hrvatskom. po tome II madjar ili talijan ili nijemac koji su bili rodjeni na tlu ondasnje kmetovske pokraine hrvatske su hrvati. iako onda hrvatska nije postojala nego slavonija, kranjska, dalmacija , austrougarsko primorje (istra).

IP
info_punkt
01:33 23.11.2017.

a drugo, bio je švapski sluga, pa prema tome, ne vidim čemu slaviti takve likove.

BO
Bora
10:33 29.11.2017.

Joy Division je u pravu, feldmarsal Svetozar Borojevic je Srbin sa Banije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije