OČUVANJE BAŠTINE

Održan 23. MiniFest 'Zvuci tamburice' u Ontariju

Festival tamburice 2017.
Foto: Franjo Bertović
1/7
05.09.2017.
u 08:00

Održan je 23. MiniFest "Zvuci tamburice 2017." u sklopu godišnjeg piknika odsjeka 530 "Ogulin" Hrvatske bratske zajednice u St. Thomasu/Londonu, u Ontariju

Za vikend,  od 19. do 20. kolovoza 2017. održan je 23. MiniFest "Zvuci tamburice 2017." u sklopu godišnjeg piknika odsjeka 530 "Ogulin" Hrvatske bratske zajednice u St. Thomasu/Londonu, u Ontariju. Ova lijepa kulturna priredba održava se od daleke 1994. godine, kad je u kanadskom gradu St. Thomasu obilježena i proslavljena stota obljetnica HBZ-a.

Tada su u ovaj grad doputovali na proslavu sastavi "St. George Jr. Tamburitzans", odrasli istoimeni tamburaški zbor "Sv. Juraj" iz Cokeburga, Pennsylvania, te tamburaški i folklorni ansambl "Dubrovnik" Hrvatske crkve sv. Leopolda Mandića iz Londona i održali kulturno-umjetnički program. Mnoge su se lijepe stvari dogodile tog dana. Još uvijek su živa sjećanja na sve to. Vodstvo tog odsjeka tada je bilo mlado i neiskusno, ali pozvalo je na ovu proslavu mnoge uglednike hrvatskog i kanadskog društvenog života te priredilo vrlo dopadljiv program.

Pokojni predsjednik zajednice Bernard M. Luketich bio je oduševljen. Nakon što je održao govor, pozvali smo ga da sjedne za glavni stol, a on je odgovorio: "Kad HBZ slavi stotinu godina svoga rada i djelovanja, svaki stol je glavni stol". Lijepe uspomene i divna predsjednikova poruka. Tako je niknula ideja da se i dalje nastavi slavlje hrvatske kulturne baštine u ovim gradovima pod pokroviteljstvom toga odsjeka HBZ-a i pod imenom "Zvuci tamburice".

Zvuci tamburice 2017.

Organizatori su bili prezadovoljni odazivom ljudi na ovu ljetnu priredbu. Mnogi su došli iz udaljenijih gradova i mjesta u Ontariju i susjednih američkih država. Zvuci tamburice ne propuštaju se jer u njima mnogi nalaze duševno zadovoljstvo i ponos na prekrasnu hrvatsku kulturnu baštinu. Dovode i svoje kanadske i američke prijatelje.

I ove godine manifestacija je počela svetom i tamburaškom misom u hrvatskoj crkvi Sv. Leopolda Mandića koju je služio fra Zvonimir Kutleša u koncelebraciji s Rev. Jamesom Batchaom is St. Nicholas Croatian Byzantine Church iz Clevelanda. Tamburaški i pjevački zbor predvodili su Marlene Luketich-Kochis i Anto Pejčinović.

Na festivalskoj priredbi sudjelovala su ova kulturno-umjetnička društva: Hrvatski folklorni ansambl "Nova nada" iz Detroita, "Kardinal A. Stepinac – kolo" i "Tamburica iz Windsora", tamburaški i pjevački zbor "Žumberčani" iz Clevelanda te tamburaški i pjevački zbor "St. George" iz Cokeburga. Također su članovi odraslog tamburaškog zbora "St. George" iz Cokeburga, iz Pennsylvanije, neizostavni sudionici "Zvukova tamburice". Ovo je bio njihov 23. nastup i dolazak u St. Thomas. Divni su to i talentirani ljudi, prijatelji i veliki ljubitelji tamburaške glazbe i hrvatskih narodnih običaja.

Na završnom dijelu "Zvukova tamburice 2017." nastupili su naši gosti iz domovine Hrvatske. Tamburaški sastav "Šarmeri" iz Zagreba i dama tamburaške baštine Vlatka Kopić "Tena" iz Osijeka učinili su završnicu predivnom. Svi su osjetili taj glazbeni i pjevački ritam domovine Hrvatske te ih vjerno nagrađivali pljeskanjem.

U završnici je plesni podij bio pun veselih plesača. "Osjećam se kao u domovini, u Zagrebu", komentirala je članica HBZ-a iz Sault Ste. Marie, odsjeka 919, "Šarmeri i Tena bili su izvrsni!" 

Pozdravni govor i riječi dobrodošlice gostima uputio je predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo, a voditelji programa bili su tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras i  potpredsjednica odsjeka 530 Jessie Sergeant.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije