Eastlake

Šezdeset godina hrvatske tamburice u Clevelandu

Cleveland
Foto: Franjo Bertović
1/10
03.07.2017.
u 16:40

"American Zagreb Junior Tamburitzans" ponosi se i činjenicom da je jedno od pet kulturno-umjetničkih društava koja su osnovala Tamburaški festival mladeži Hrvatske bratske zajednice

Jedan od većih zborova američke mladeži, "American Zagreb Junior Tamburitzans" obilježio je u subotu, 24. lipnja 2017. šezdeset godina svog uspješnog rada i djelovanja.

U prostranoj dvorani Hrvatskog doma "Kardinal A. Stepinac" u Eastlakeu, održano je slavlje ove važne obljetnice za Hrvate u Clevelandu i okolici.

Stotine djece prošlo je kroz redove spomenutog ansambla i naučilo svirati tamburicu, plesati hrvatska kola, zavoljelo jezik i pučke običaje naroda iz kojeg su potekli.

Zato često znamo reći da kulturno-umjetnička društva imaju znatno veću ulogu u društvenom životu nego što katkada mislimo.

Mladež i roditelji okupljaju se, upoznaju, druže, uče, čuvaju i šire svoju kulturnu baštinu te je prenose na nove naraštaje Hrvata, ovdje u Americi.

Uza sve spomenuto, ne zaboravimo da se otvaraju prilike za usavršavanje i prepoznavanje osobnih sposobnosti i talenta. Značenje takvih društava je neprocjenjivo.

"American Zagreb Junior Tamburitzans" osnovan je daleke 1957. godine. Skupina ljubitelja tamburaške baštine okupila se na čelu s već poznatim tamburašem iz nekadašnje kulturne skupine "Slavuj", koju je utemeljio Josip Gregorinčić.

KUD "Slavuj" djelovao je od 1937. do 1951. godine. Na tako postavljenim temeljima ponovno se razvila iskra ljubavi prema bogatoj hrvatskoj kulturnoj baštini. Djeci je trebalo pružiti mnogo podataka o domovini njihovih predaka.

Dalje se sve odvijalo spontano. Roditelji i djeca su odmah, prihvatili tu izvanrednu priliku te se odgovorno dali na posao. A, rezultati su doista vidljivi.

"Danas nekadašnja djeca nastupaju na pozornicama diljem Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Hrvatske. Ansambl je gostovao i nastupio u domovini šest puta, a time se osobito ponosi", istaknula je predsjednica Julia Thornhill.

"American Zagreb Junior Tamburitzans" ponosi se i činjenicom da je jedno od pet kulturno-umjetničkih društava koja su osnovala Tamburaški festival mladeži Hrvatske bratske zajednice.

Šezdeseta obljetnica zaista je proslavljena svečano. Ispred više od 500 gostiju koji nisu štedjeli svoje dlanove, djeca su izvela vrlo dopadljive programe iz Hrvatskog zagorja, Like, Slavonije, Korduna, Istre, Žumberka, Prigorja, Bosanske Posavine i Dalmacije. I to u autentičnim narodnim nošnjama iz tih krajeva.

Pjesme "Tebi grade moj" u izvođenju Hannah Luketich i "Dalmatinski šajkaš" Gine Kucmanić bile su potvrda izvanrednog talenta i boje glasa ovih djevojaka koje su niknule u redovima "Američke Zagreb Jr. tamburice".

Dodajmo na kraju kako je gost proslave bila "Nova Nada" iz Detroita.

Čestitke i najbolje želje svima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije