Bavarska

Mala po brojnosti naših ljudi, ali velika srcem. Ovo je Hrvatska katolička misija Würzburg

Foto: www.ofmconv.hr
1/7
20.07.2018.
u 08:01

Kako u Würzburgu i okolici nema većih industrijskih središta, Hrvati se nisu u velikom broju zadržavali na tom području. Po broju vjernika pripada manjim hrvatskim misijama u Njemačkoj

Hrvatska katolička misija Würzburg nalazi se u Bavarskoj, na prostoru biskupije Würzburg, a ujedno je prva hrvatska misija ustanovljena u toj biskupiji. Danas broji oko tisuću vjernika. Osnovana je 1970. dolaskom njezina prvog voditelja, svećenika Sarajevske nadbiskupije vlč. Zdenka Jurića. Od tada ovdje počinje sustavan pastoralni rad s Hrvatima...

Vlč. Jurić smjestio se kod franjevaca konventualaca (Minoritenkloster). U pastoralnu i socijalnoj službi pomagao mu je tadašnji student bogoslovije Josip Dubovečak. Zbog povećanih pastoralnih potreba Biskupski ordinarijat u Würzburgu dopustio je da jedan dio misije preuzme vlč. Dubovečak. Tako je 1. svibnja 1973. osnovana Hrvatska katolička misija u Aschaffenburgu te je njezinim prvim voditeljem imenovan svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Josip Dubovečak. 

Vlč. Jurić u misiji je djelovao od 1970. do 1975. Nakon njega dužnost preuzimaju franjevci konventualci Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca: fra Jeronim Ivan Vujić (1975. – 1983.) i fra Paško Mandurić od 1. kolovoza 1983. do danas.

Mise se služe nedjeljom i blagdanima u Bürgerspitalkirche u Würzburgu, a radnim danom u kapelici u Vichowstr. 20 u Würzburgu, u crkvi Krista Kralja u Schweinfurtu jednom mjesečno i prema potrebi te u Caritaskirche u Bad Mergentheimu 14 dana i prema potrebi. U misijskoj kapelici redovno se moli krunica, pogotovo u mjesecima svibnju i listopadu. Posebno se svečano slavi Božić, sv. Nikola i sv. Antun Padovanski. 

Misija je dosad više puta mijenjala adresu, a na sadašnjoj (D-97072 Würzburg, Virchowstr. 20) nalazi od srpnja 1992. godine. Kako u Würzburgu i okolici nema većih industrijskih središta, Hrvati se nisu u velikom broju zadržavali na tom području. Po broju vjernika pripada u manje hrvatske misije u Njemačkoj.

Godišnje se dvaput (za Božić i Uskrs) organizira velika ispovijed. Vjeronauk se održava prije nedjeljne mise u Würzburgu. Misija organizira hodočašća, Kilianifest, Dan stranaca, Nikolinje, Božić, Novu godinu, poklade i sl. 

Svećenik je uvijek na raspolaganju za vjeronauk, posjete u stanovima, bolnicama, zatvorima, sudjeluje na sastancima Koordinacijskog skupa stranih svećenika u biskupiji, sastancima hrvatskih pastoralnih djelatnika u regiji, godišnjem susretu hrvatskih pastoralnih djelatnika iz zapadne Europe u Njemačkoj ili u domovini, duhovnim vježbama hrvatskih svećenika i đakona iz zapadne Europe u Njemačkoj i sl. 

Misija je posebno u vrijeme Domovinskog rata bila aktivna u prikupljanju humanitarne pomoći. Kada je na njezinom području bio veliki broj izbjeglica, mise su se slavile u Würzburgu, Schweinfurtu, Sennfeldu, Hammelburgu, Münnerstadtu i dodatno u Bad Mergentheimu u biskupiji Rottenburg-Stuttgart.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije