Offenbach am Main

Ova hrvatska katolička misija drugi je dom šest tisuća Hrvata. I ne samo to...

Foto: Adolf Polegubić
1/8
13.07.2018.
u 16:35

U misiji djeluje velika folklorna skupina pod nazivom "Dijaskorak". Tu je i srednji i mali folklor te tamburaška skupina

Hrvatska katolička misija Offenbach am Main nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Mainz. Od 1968. do službenog osnutka misije, područje Offenbacha bilo je filijala Hrvatske katoličke misije Mainz. 

Offenbach/M službeno je utemeljena 1. rujna 1971. te ima oko šest tisuća vjernika. Nalazi se na području biskupije Mainz, a obuhvaća četiri dekanata: Offenbach, Dreieich, Rodgau i Seligenstadt. 

Grad Offenbach na Majni posebno je poznat po kožnoj industriji, tako da je 1949. godine u njemu utemeljen i Velesajam kožarskih proizvoda, koji se održava dvaput godišnje. 

Dušobrižništvo od samih početaka vode franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Na čelu misije dosad su bili: fra Stanko Mandac (1971. – 1987.), fra Josip Klarić (1987. – 1997.), fra Nediljko Norac-Kevo (1997. – 2006.) fra Mladen Marić (2006. – 2009.), fra Petar Vučemilo (2009. – 2014.), a od 2014. fra Tomislav Dukić.

Kao pastoralne suradnice djelovale se milosrdnice Splitske provincije s. Mercedes Domić (1972. – 1987.) te školska sestra franjevka Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita s. Damira Gelo (1987. – 2002.). Kao pastoralni referent od 1994.
ovdje je Zvonko Orlović.

Mise na hrvatskom jeziku svake nedjelje slave se u crkvi sv. Roka u Hainhausenu, u crkvi sv. Laurencija u Sprendlingenu, a središnje misijsko nedjeljno misno slavlje je u crkvi sv. Josipa u Offenbachu. Mise se također utorkom, srijedom i petkom služe i u misijskom centru.

Uz redovite pastoralne djelatnosti ovdje se posebna briga vodi u radu s djecom i mladima. Tako se vjeronaučna pouka od 1. do 8. razreda održava u Offenbachu i Sprendlingenu. Djeca i mladi pripremaju se za sakrament prve pričesti i potvrde. Sakrament potvrde dijeli se svake druge godine. 

U misiji djeluje zbor djece i mladih. Ministrantska skupina postoji u svim mjestima gdje se održavaju mise: u Hainhausenu, Offenbachu i u Sprendlingenu. Aktivna je i skupina čitača i pjevača psalama, kao i misijsko vijeće, koje se sastaje nekoliko puta godišnje.

Misija je prisutna i na gradskim slavljima, kao što su "Dan stranaca" (Ausländerfest) i "Slavlje na Majni" (Mainuferfest). Petkom se mladi redovito okupljaju na katehezi. Povremeno se organiziraju duhovne obnove za sve vjernike, kao i različite tribine s temama iz društveno-političkog života Hrvata. 

U misiji djeluje velika folklorna skupina pod nazivom "Dijaskorak". Tu je i srednji i mali folklor te tamburaška skupina. Redovito nastupaju na folklornim festivalima u Njemačkoj i na različitim slavljima u svim dekanatima. Misija organizira hodočašće u Marienthal, Lurd, Fatimu, Rim, Svetu zemlju. U posljednje vrijeme odlazi se na komemoraciju u Bleiburg.

Na području misije djeluje i Hrvatska dopunska škola – u Offenbachu, Neu-Isenburgu i Rodgauu. Posebna socijalna služba za naše ljude na području misije ne postoji, ali se za sve potrebe te vrste mogu obratiti redovitoj socijalnoj caritasovoj službi u Offenbachu. 

Misija njeguje dobre odnose s domaćom njemačkom Crkvom. Sa zajednicama drugih materinskih jezika sudjeluje na misnom slavlju za blagdan sv. Ante. Posebno dobre odnose ima s njemačkim župama u čijim se crkvama služe mise na hrvatskom jeziku. Tako sa župom sv. Josipa o Offenbachu misija sudjeluje u misnim slavljima na Čistu srijedu i Veliki četvrtak. Ima dobru suradnju i s drugim hrvatskim katoličkim misijama, poglavito u Rajsko-majnskom pastoralnom području. 

U povodu desete obljetnice djelovanja u vrijeme voditelja misije fra Stanka Mandaca objavljena je prigodna spomen-knjiga: Hrvatin Gabrijel Jurišić (gl. urednik), Stanko Mandac (odg. urednik), Hrvatska katolička misija Offenbach – Desetljeće života i rada, Knjižnica zbornika "Kačić" – Monografije, dokumenti, građa... br. 9, Split-Offenbach, 1982. 

Petnaest godina kasnije, u vrijeme voditelja misije fra Josipa Klarića 1996., objavljen je listić pod naslovom "Srebrni jubilej Hrvatske katoličke misije Offenbach 1971. – 1996. – Vrijeme za povratak?" U listiću su važniji datumi iz povijesti misije. Objavljuje se i pastoralni misijski listić, a više pojedinosti o misiji može se doznati na  službenoj internetskoj stranici...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije