Schwelm-Lüdenscheid

Hrvatska misija u kojoj možete zaplesati folklor

Foto: Adolf Polegubić
1/5
08.11.2018.
u 23:57

Vjernici se rado odazivaju na slavlja s njemačkim i drugim vjernicima, a sudjeluju i u drugim zajedničkim aktivnostima. U početku djelovanja misije njezin voditelj vlč. Šimović pomagao je našim ljudima na razne načine, kako na pastoralnom tako i na socijalnom području

Hrvatska katolička misija Schwelm-Lüdenscheid djeluje u pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija u sklopu Biskupije Essen. Osnovana je u kolovozu 1970. i danas broji 1500 vjernika. Proteže se na više od polovice područja Biskupije Essen, a obuhvaća 20-ak gradova i gradića na tom području. Njezino sjedište od 2018. nalazi se u Schwelmu. Župne prostorije su u uz crkvu sv. Marije, u kojoj se Hrvati okupljaju na misna slavlja. 

U Lüdenscheidu je prethodno bio veliki centar, ali je zatvoren zbog promjena i preustroja koji nastaju u Biskupiji Essen. Tamo danas postoji mini-centar u Danzigerwegu 92 a. Crkva sv. Marije u Schwelmu, u kojoj se Hrvati okupljaju na misna slavlja na hrvatskom jeziku, na raspolaganju je i Nijemcima, Talijanima i drugim zajednicama katolika.

Od kolovoza 1970. u Lüdenscheidu je redovna misa za Hrvate u crkvi sv. Josipa i Medarda. Na blagdan sv. Stjepana misa se slavi u Plettenbergu u crkvi sv. Laurencija. Do 1970. za Hrvate na području biskupija Essen, Münster i Paderborn pastoralno je skrbio svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Franjo Lodeta. Tako je povremeno služio mise i na području današnje misije Ennepetal – Lüdenscheid i to za Božić i Uskrs u Lüdenscheidu ili Schwelmu. 

Pastoralno djelovanje s Hrvatima na području misije započeo je svećenik esenske biskupije vlč. Branko Šimović 1970. dok je bio kapelan u njemačkoj župi sv. Josipa i Medarda u Lüdenscheidu te je za vrijeme vlč. Šimovića utemeljena misija. Kada je na to područje došao vlč. Šimović, započela su redovna misna slavlja na hrvatskom jeziku, najprije u Schwelmu u kapeli Marijine bolnice. S obzirom na to da je kapela bila mala, mise su se služile u Marijinoj crkvi u tome gradu. Tako je bilo do 1994. godine kada se prešlo u crkvu Duha Svetoga u Schwelmu. 

Godine 2002. prešlo se u crkvu sv. Martina u Ennepetalu u sklopu koje je i misijski centar. U tome mu je potporu dao njemački župnik. Poslije su misiju vodili franjevci trećoreci: fra Đuro Lulić (1973. – 1979.), fra Bernard Rubinić (1979. – 1989.) i fra Marko Vrgoč (1989. – 1993.). Vodstvo misije 1993. opet preuzima vlč. Šimović (2015.). Od 2015. misiju vodi svećenik Varaždinske biskupije vlč. Damir Kovačić koji je ujedno i voditelj Hrvatske katoličke misije Hagen. U misiji su kao pastoralne suradnice djelovale Pavica Planinc (1981. – 2002.) i Ruža-Jelena Petković (2003. – 2005.). Od 2015. kao pastoralna suradnica djeluje Gordana Tunjić. Tajnica od 1994. je Ivanka Krause.

Mise se naizmjenično slave jedne nedjelje u Schwelmu u crkvi sv. Marije, a druge u Lüdenscheidu u crkvi sv. Josipa i Medarda. U misiji djeluje župno vijeće, a održava se i vjeronauk te uvježbava folklor. Aktivna je i ministrantska skupina. Tu je i skupina čitača. 

Nakon što je misija osnovana 1970., otvoren je i socijalni ured u Lüdenscheidu 1971. godine. Suradnja s njemačkom Crkvom je dobra. Misija dobro surađuje i s hrvatskim misijama u toj regiji, posebno s onima u Biskupiji Essen. 

Vjernici se rado odazivaju na slavlja s njemačkim i drugim vjernicima, a sudjeluju i u drugim zajedničkim aktivnostima. U početku djelovanja misije njezin voditelj vlč. Šimović pomagao je našim ljudima na razne načine, kako na pastoralnom tako i na socijalnom području. Misija objavljuje i svoje glasilo "Luč" te svakog mjeseca "Liturgijsko-pastoralni listić". Ima i svoju Facebook stranicu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije