Misija osnovana 1970.

Veći broj hrvatskih gastarbajtera dolazi u Düsseldorf krajem 19. stoljeća

Foto: Adolf Polegubić
1/6
12.10.2018.
u 09:14

Nakon naglog porasta broja hrvatskih doseljenika u Njemačkoj šezdesetih godina prošlog stoljeća, za vjerski život Hrvata katolika u Düsseldorfu brinuo se fra Krsto Šušnjara iz Hrvatske katoličke misije Köln

Hrvatska katolička misija Düsseldorf nalazi se u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Köln. Misija je osnovana 1970. i broji oko 12 tisuća vjernika. Nalazi se na području Düsseldorfa koji je smješten na desnoj obali rijeke Rajne. U Drugom svjetskom ratu grad je gotovo cijeli bio uništen. Brzo se obnovio te je već 1946. postao glavnim gradom njemačke savezne pokrajine Gornje Rajne i Vestfalije. 

Prvi glasovi o znatnijem broju naših radnika u Düsseldorfu potječu s kraja 19. stoljeća. Nakon naglog porasta broja hrvatskih doseljenika u Njemačkoj šezdesetih godina prošlog stoljeća za vjerski život Hrvata katolika u Düsseldorfu brinuo se fra Krsto Šušnjara iz Hrvatske katoličke misije Köln, a godine 1970. osnovana je Hrvatska katolička misija Düsseldorf. 

Dušobrižništvo je povjereno svećenicima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Prvim voditeljem misije imenovan je fra Rafael Ivan Begić (1970. – 1973.). Daljnjim odcjepljenjem od prvotne misije utemeljene su i hrvatske katoličke misije Wuppertal (1972.), Neuss (1975.) i Mettmann (1978.), tako da Hrvatska katolička misija Düsseldorf nakon 1978. okuplja Hrvate katolike samo s područja grada Düsseldorfa. 

Nakon fra Rafaela Begića misijom su upravljali fra Josip Čugura (1973. – 1975.), fra Ivon Menđušić (1975. – 1979.), fra Josip Lucić (1979. – 1981.), fra Nikola Čurčija (1981. – 1991.), fra Nediljko Brečić (1991. – 2000.), fra Branko Brnas (2000. – 2006.) i fra Josip Kulović (2006. – 2014.). Kao dušobrižnici su djelovali fra Petar Mandac, fra Mladen Šimundić i fra Jozo Župić. Od 2014. voditelj je fra Petar Čirko. Kao pastoralni suradnik od 2011. djeluje Frano Milić.

U misiji su djelovale školske sestre franjevke Krista Kralja Splitske provincije Presvetog Srca Isusova, a potom Školske sestre franjevke Mostarske provincije Svete Obitelji. Tako su svoju dužnost obavljale s. Otilija Karaula, s. Eleonora Ćaleta, s. Anđela Milas, s. Andrijana Marušić, s. Aleksija Krišto, s. Zdenka Čavar, s. Gertruda Hrkač, s. Vladimira Vučić, s. Anka Kvesić, s. Franka Bagarić, s. Majda Ravlić, s. Lucijana Kraljević, s. Marija Martinović, s. Slavica Šimović i s. Ljiljana Ruža Kovač, s. Ana Marija Biško.

Na području nadbiskupije Köln djelovalo je sedam misija (Köln, Bonn, Düsseldorf, Leverkusen, Neuss, Mettmann i Wuppertal), a sada su samo tri: Köln, Düsseldorf i Wuppertal. Tako je novim ustrojem Hrvatskoj katoličkoj misiji Düsseldorf 2006. pripojen dio Mettmanna i Neussa.

Od rujna 2005. voditelj misije u Düsseldorfu imenovan je i voditeljem misije u Mettmannu, s naseljima Ratingen, Mettmann, Erkrath, Haan i Langenfeld. Od 1. srpnja 2006. odlukom Kölnske nadbiskupije misija u Neussu (bez Bergheima) pripojena je onoj u Düsseldorfu. Od tada se svake nedjelje slave misna slavlja u tri mjesta: u Düsseldorfu u crkvi sv. Apolinara, u crkvi Blažene Djevice Marije u Neussu i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Langenfeldu.

U Düsseldorfu od 2001. djeluje misijsko vijeće. Tu su i stalni djelitelji pričesti. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. Priređuju se i prigodna slavlja, kao što je Majčin dan, Nikolinje, poklade... Organiziraju se hodočašća u Neviges,
Kevelaer, Lurd, Fatimu, Banneux u Belgiji, Svetu Zemlju, Rim, Padovu, Santiago de Compostelu, a misija sudjeluje i na biblijskim olimpijadama i hrvatskim folklornim festivalima u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta.

Tu je i pobožnost Srcu Isusovu koja se obavlja svakoga prvog petka u mjesecu u sklopu koje se slavi misa, a poslije mise je blagoslov s Presvetim. Molitvena zajednica okuplja se na molitvu krunice. U misiji djeluje mješoviti crkveni zbor, zbor mladih i dječji zbor. Ovdje djeluje i klapa "Bandira". Misija redovito četiri puta godišnje objavljuje liturgijsko-pastoralni listić "Život", u kojem se nalaze važne misijske obavijesti i predviđene djelatnosti. Ovdje djeluje folklorna skupina "Život" za djecu i mlade. Na pokroviteljskoj večeri jednom godišnje okupljaju se vodeći ljudi iz uglednih hrvatskih tvrtki. Misija posebnu suradnju gaji s mjesnom njemačkom Crkvom, čiji su predstavnici u raznim prigodama gosti u misiji. 

Vjernici se pripremaju za sakrament vjenčanja i druge sakramente. S njemačkim vjernicima organizira se misno slavlje za Veliki četvrtak i na Čistu srijedu. Tu je i njemačko-hrvatska misa koja se slavi ujesen u Düsseldorfu, a tradicionalno je predvodi njemački dominikanac o. Diethard Ziels. 

Aktivna je i ministrantska skupina te 45 mladih (framaša) koji su dali obećanja u Frami. Od 2001. u misiji je, osim pobožnosti prvih petaka, uvedeno i moljenje krunice u svibnju i listopadu te utorci sv. Anti. Na području misije djeluje Matica hrvatska,
NK "Croatia" i HDZ. Ova misija ima i svoju internetsku stranicu... 

U socijalnoj službi pri Caritasu u Ratingenu djeluje socijalni radnik Nikola Marić. O misiji je objavljeno nekoliko monografija: Branko Brnas, Hrvatska katolička misija u Düsseldorfu – Kroatische katholische Mission Düsseldorf 1970. – 2006., Knjižnica Zbornika "Kačić" – Monografije, dokumenti, građa... br. 46, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Zbornik "Kačić"/Hrvatska katolička misija Düsseldorf, Split-Düsseldorf, 2007.; Nediljko Brečić – Petar Lubina, Hrvati u Düsseldorfu – Hrvatska katolička misija Düsseldorf 1970. – 1995., Hrvatska katolička misija Düsseldorf, Düsseldorf, 1995.; Nikola Čurčija – Ante Branko Periša, Hrvatska katolička misija – Kroatische katholische Mission Düsseldorf 1970. – 1990., Izdanja Zbornika "Kačić" – Niz Tragovi br. 2, Split-Roma-Düsseldorf, 1990.

U nastavku donosimo i nekoliko ključnih podataka o bivšim misijama Langenfeld, Mettmann i Neuss:

Hrvatska katolička misija Langenfeld (Nadbiskupija Köln) 

Pastoralnu brigu o Hrvatima u tom mjestu u nadbiskupiji Köln najprije su vodili svećenici iz Kölna. Vlč. Anton Slavicz, porijeklom gradišćanski Hrvat, svećenik Nadbiskupije Köln, zatražio je od Nadbiskupije da pastoralno djeluje i za Hrvate. Nadbiskupija mu rado izlazi u susret. Obnaša dužnost kapelana u Leverkusenu za Nijemce, a ujedno od 1971. godine pastoralno djeluje i među Hrvatima u Langenfeldu i okolnim mjestima (1971. – 1988.). Njegovim odlaskom iz Nadbiskupije 1988., Langenfeld je pripao Hrvatskoj katoličkoj misiji Mettmann.

Hrvatska katolička misija Mettmann (Nadbiskupija Köln)

Ova misija u početku je pripadala Düsseldorfu o kojoj su pastoralno skrbili svećenici iz te misije. Godine 1978. osnovana je Hrvatska katolička misija Mettmann koja je samostalno djelovala do rujna 2006. kada je jedan dio nje pripojen Wuppertalu, a drugi Düsseldorfu. 

Misiju Mettmann otpočetka su vodili svećenici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu: fra Josip-Ivon Lucić (1977. – 1979.), fra Ivon Menđušić (1979. – 1982.), fra Jozo Župić (1982. – 1987.), fra Ivan Dotur (1987. – 1990.), fra
Dušan Džimbeg (1990. – 1993.), fra Branko Brnas (1993. – 2000.) i fra Mijo Marić (2000. – 2006.). Kao pastoralne suradnice djelovale su Danica Draškić (1976. – 1990.), Janja Vujčić (1990. – 1991.), s. Ljiljana Kovač (1991. – 1996.) i s. Ana Marija Biško (1996. – 2004). Mise su se slavile u crkvi sv. Tome Mora u Mettmannu, u crkvi sv. Pavla u Velbertu i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Langenfeldu. O misiji je objavljena monografija: Ante Branko Periša, Hrvatska katolička misija u Mettmannu – 25. obljetnica pastoralnoga djelovanja.

Kroatische katholische Mission Mettmann – der 25. Jahrestag des Lebens und Schaffens, Knjižnica Zbornika "Kačić" – Monografije, dokumenti, građa... br. 39, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Zbornik "Kačić"/Hrvatska katolička misija Mettman, Split-Mettmann, 2003.

Hrvatska katolička misija Neuss (Nadbiskupija Köln)

Područje misije Neuss prije nego što je postala samostalnom misijom pripadalo je Düsseldorfu. Misija je osnovana 1975. godine, a vodili su je splitski franjevci fra Danijel Milas (1975. – 1979.), fra Pavao-Tomislav Duka (1979. – 1983.), fra Stjepan Maleš (1983. – 1989.) i fra Miroslav Modrić od 1989. do 2006. kada je prestala samostalno djelovati te je jedan njezin dio pripojen Düsseldorfu, a drugi Kölnu. 

Kao pastoralne suradnice ovdje su djelovale Lucija Zovko (1978. – 1983.) te školske sestre III. Reda sv. Franje Mostarske provincije s. Nevenka Babić (1984. – 1994.) s. Stjepanka Saraf (1994. – 2004.) i s. Ljiljana Kovač (2004. – 2006.). U pastoralu u misiji pomagao je i svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Valentin Noršić. O misiji je objavljena monografija: Miroslav Modrić, Hrvatska katolička misija u Neussu – 35. obljetnica pastoralnog djelovanja / Kroatische katholische Mission zu Neuss – Der 35. Jahrestag des Lebens und Schafffens, Knjižnica Zbornika "Kačić" – Monografija, dokumenti, građa... br. 44, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Zbornik "Kačić"/Hrvatska katolička misija Neuss, Split-Neuss, 2006. 


Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije