Dvoslojni sustav

Ukidanje vize 457 dovest će do problema u privlačenju najstručnijih radnika u Australiju?

Viza
Foto: Thinkstock
21.04.2017.
u 11:54

Za većinu poslova u informatičkom sektoru sada se može dobiti samo dvogodišnja viza, bez mogućnosti ostvarenja prava na stalni boravak

Australija je ukinula privremenu radnu vizu 457, a zanimanja na osnovu kojih se moglo dobiti tu vizu podijeljena su u dvije nove, piše SBS.com.au.

Na jednoj listi uglavnom su visokokvalificirani poslovi, odnosno inženjerska i medicinska zanimanja.

>> Izgubljena mladost: Vize za Ameriku pronašli u srušenoj vukovarskoj pošti

Ti će useljenici i dalje dobivati privremene vize na četiri godine, a nakon isteka moći će se prijaviti za stalni boravak u Australiji.

No oni koji se jave za radna mjesta na drugoj listi, mogu dobiti samo dvogodišnju vizu.

Kao što je najavio ministar useljavanja Peter Dutton, ti radnici neće moći dobiti pravo stalnog boravka u Australiji.

"Kratkoročna privremena viza za kvalificirane radnike sada se neće moći pretvoriti u stalnu. To se odnosi na one ljude koji će predati prijavu po novim pravilima. Riječ je o velikoj promjeni jer isti neće biti mogućnosti ostvariti pravo na stalni boravak u Australiji ili dobiti naše državljanstvo", istaknuo je Dutton.

Carla Wilshire, izvršna direktorica organizacije Migration Council, rekla je kako odluka da se mnogim radnicima blokira put za stalni boravak u njihovoj zemlji stvara podjelu u sustavu radnih viza.

"Jedna od naših primjedbi jest da će nas ovaj sustav pretvoriti u dvoslojni, jedan sloj će imati mogućnost stalnog boravka, a drugi neće. I oni koji ne budu imali tu opciju pretvorit će se u gostujuće radnike. To će imati velike posljedice na vrstu useljenika koji će ovdje dolaziti", potvrdila je naša sugovornica.

Wilshire je naglasila kako je većinu useljenika, koji su u Australiju dolazili na osnovu vize 457, motivirala mogućnost ostvarenja prava na stalni boravak. Dodala je i da će australskim poslodavcima sada biti teže privući strane radnike.

"Jedna od stvari na koje se australski useljenički program stvarno oslanja jest mogućnost privlačenja najboljih i najsposobnijih pojedinaca u različitim zanimanjima, na različitim poslovima i u različitim sektorima ekonomije. Mi moramo privući najbolje i najsposobnije, a pravo na stalni boravak u Australiji igra u tome važnu ulogu", istaknula je Wilshire.

Za većinu poslova u informatičkom sektoru sada se može dobiti samo dvogodišnja viza, bez mogućnosti ostvarenja prava na stalni boravak. 

"Na ovom tržištu vlada velika konkurencija i ključ za uspjeh jest mogućnost pojačanja naših redova vrhunskim stručnjacima iz inozemstva", otkrio je Nick Ingall iz tvrtke Safety Culture.

Među njegovim zaposlenicima je Ben Morrison, Amerikanac koji se na osnovu vize 457 preselio iz Silicijske doline kako bi radio u Australiji. 

Njega neće pogoditi najavljene promjene, ali on tvrdi kako se vjerojatno ne bi preselio da mogućnost stalnog boravka nije postojala.

"Privukla me mogućnost da ostanem ovdje. Uvijek sam htio posjetiti Australiju, još dok sam bio dijete, i ta želja je ostala", zaključio je Ben Morrison.

>> Hrvat u Australiji: Ustajem u smrtnom strahu da će me netko iz domovine cinkati

Ključne riječi

Komentara 2

AN
anticenzura
13:11 21.04.2017.

To je sada pomalo praksa u svim zemljama, posebno sada kada se egzodusi naroda sele na druge kontinente. Islam raste vrtoglavom brzinom, oni ce preplaviti svijet. Te kulture prave po 5-6 djece i to najmanje. Za dvije generacije oni ce dominirati svijetom, ako se krscani ne organiziraju na vrijeme. Pa Erdogan je otvoreno rekao Turcima sto zive u Europi da prave po 5-6 djece i da kupuju nekretnine u najboljim kvartovima, on uopce ne krije svoje namjere. Njih ima sada preko 50 miliona u Europi, znaci puta 5, ako imaju po petero djece za 20-ak godina ce ih biti 250 miliona i za jos 20 godina, 500 miliona. Samo u Europi i tako po citavom svijetu. Zato oni vode stroge kontrole, najvise radi njih. Nije da su ljudi rasisti, nego imaju iskustva s njima, znaju da oni nece da se integriraju nego traze dzamije, svoje skole, univerzitete i ganjaju svoju kulturu bilo gdje da se nalaze. I ovaj nas Muftija u Hrvatskoj je isto rekao da oni ne zele suzivot s nama ( asimilaciju u nasu kulturu ) nego sve svoje napose. Kada to kaze covjek koji zivi u srcu Europe i koji je rodjen i odrastao u krscanskoj Europi, onda mozete zamisliti kako disu i razmisljaju ovi sto dolaze iz masticnih Islamskih zemalja. To se radi njih radi i to bi i mi trebali uvesti, a ne pustiti mozak na pasu i misliti da kod nas nece to doci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije