Život gastarbajtera u baraci na gradilištu

"U Njemačkoj sam tri noći spavao u parku!"

Beskućnik
Foto: Thinkstock
1/7
14.07.2016.
u 11:25

Po završetku srednje medicinske škole u Travniku odlazi u Zagreb, no nakon neuspjelog studentskog pokušaja njegova nova domovina postaje Njemačka

"Nisam znao što me čeka, ali otišao sam pun planova, želja i nadanja. Nikad neću zaboraviti 13. svibnja 1988. godine, dan kad sam u izlizanim farmericama, crvenim tenisicama i s naušnicom u uhu došao na frankfurtski kolodvor. Prve tri noći spavao sam u parku", počinje priču Bare Vardić, scenarist, redatelj i producent koji danas živi u Rosenheimu.

Buntovnik koji je sanjao dom

"Kad sam došao, nije mi bilo jednostavno prilagoditi se. No, kako su godine prolazile shvatio sam da je i Njemačka moja domovina. Iako imam dvojno državljanstvo, ponekad se pitam gdje pripadam".

Bare se rodio u Srednjoj Bosni. Osnovnu školu završio je u Dobretićima.

Po završetku srednje medicinske škole u Travniku odlazi u Zagreb, no nakon neuspjelog studentskog pokušaja njegova nova domovina postaje Njemačka. 

"Još kao srednjoškolac sam pisao kratke scenarije i tekstove. Dosta toga je ostalo u mojoj kući koju sam izgradio prije rata i u njoj otvorio kafić. Godinama sam u Njemačkoj radio kao medicinski njegovatelj, a usput se bavio i glazbom. Još od 2002. imam tonski studio, pišem pjesme, scenarije i romane".

Borba za uspjeh

"Na sreću ili nesreću tijekom gospodarske krize u Njemačkoj 2008. godine 15-ak radnika je, među kojima sam bio i ja, dobilo otkaz u bolnici".

Bare je nakon toga otišao u München i upisao školu za scenariste. Otkriva kako je tijekom dvije godine naučio puno.

"U Hrvatskoj sam registrirao filmsku i glazbenu produkciju, kupio profesionalnu televizijsku opremu te krenuo s castingom po Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Kako je film bio bez budžeta, nitko nije htio prihvatiti suradnju pa sam shvatio da ću i taj teret morati preuzeti na sebe. Danas sam ponosan na sve to", ističe naš sugovornik.

Gastarbajter - Riznica sjećanja

Ni najbolji hollywoodski redatelj od lošeg scenarija ne može napraviti dobar film, a Gastarbajter - Riznica sjećanja je uradak sa sjajnom pričom.

"Puno toga sam naučio kroz taj film koji smo snimali dvije godine. Danima i noćima sam radio na montaži".

Dječja romansa

"U školi smo učili da je osnovno pravilo za uspjeh: priča, priča i samo priča. Budući da sam već imao nekoliko napisanih autorskih scenarija, slijedom tog školskog načela, izbor je pao na Gastarbajtera. Riječ je o socijalnoj drami, pomalo i komediji jer sam pokušao ismijati tadašnju političku situaciju. No, kroz cijelu priču se proteže nevina dječja ljubav".

"Kroz film se oslikavaju dvije generacije gastarbajtera. Prva iz 70-ih i 80-ih godina koja je nažalost bila nepismena i većinom je živjela u barakama na bauštelama. I druga, školovana, generacija koja nosi bijelo odijelo i radi u bolnicama".

Bare Vardić nije gastarbajtersko dijete, ali dobro razumije takav život jer je krenuo sličnim putem.

"Moji roditelji su sretno i zadovoljno živjeli u domovini, na svojoj očevini i djedovini. Mogli su otići u Kanadu, Njemačku i Australiju, ali nisu. No, ja sam ipak imao veće ambicije i šire poglede".

Priznaje da se danas ne osjeća gostom ni u domovini, ni u Njemačkoj. 

"Svagdje sam dobrodošao". 

Dodajmo na kraju kako je Gerhard Spiehs, sin slavnog austrijskog televizijskog producenta Karla Spiehsa, angažirao našeg sugovornika na snimanju svog novog filma.

Komentara 19

KA
karambita
11:51 14.07.2016.

Njemacka je puna ljudi sa prostora bivse YU. I sad vi nasli ovog tipa i njegovu pricu, ohladite malo, pa nije Njemacka na kraju svijeta, vikendom mozes otici u Zagreb na kavu i stici u ponedjeljak na posao

PU
paul-umpe
12:42 14.07.2016.

Taj isti Bare je propalica teska dođite u Rosenheim pa pitajte svakog Hrvata ovdje.Obicni lopov.Dok je radio nocne smjene u neueoloskoj klinici u B.Aiblingu krao je kompjutore i printere i prodavao na Ebayu.Zato je dobio otkaz pa ne moze nigdje dobit posao.A desetine djevojaka je vrbovao u Jajcu da ih dovede u Njemacku za 2500€.Cak je prijavljen za silovanje koliko je meni poznato.

PU
paul-umpe
12:56 14.07.2016.

i jos nesto glede tonskog studija.Stan je dobio od neuroloske klinike gdje je radio a podrum je obljepio kartonom.Iz tog stana je izbacen jer nije htio placati najam od 280€Bodenseestr 20 u Kolbermooru.Zato bi molio malo profesionalnosti i provjere prije nego pisete o ovom smecu od covjeka.Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije