Waiblingen i Backnang

Novac skupljen od prodaje uskrsnih predmeta šalju u Tanzaniju

Foto: Adolf Polegubić
1/15
30.03.2018.
u 09:00

Hrvatska zajednica u Waiblingenu prostire se na tri njemačke župe u kojima je oko 700 Hrvata – katolika

Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen i Backnang nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Hrvatska katolička misija Waiblingen počela je samostalno djelovati 1982. kada se odvojila od Hrvatske katoličke misije Stuttgart. Godine 2005. i 2006. došlo je do novog ustroja u biskupiji Rottenburg – Stuttgart, prema kojem su prijašnje misije prestale s radom, a nastale su nove hrvatske katoličke zajednice sa svojim pastoralnim vijećem, zasebnim prostorijama i svaka djeluje neovisno o drugoj. 

Tako su na području prijašnje Hrvatske katoličke misije Waiblingen ustanovljene dvije hrvatske katoličke zajednice – sv. Nikole Tavelića u Waiblingenu (osnovana 2. siječnja 2006.) i sv. Ante Padovanskog u Backnangu (utemeljena 1. srpnja 2005.). Njih od 2010. vodi fra Ivan Škopljanac-Mačina, a zajednice broje oko 2500 vjernika. Danas kao referentica djeluje Stanka Vidačković.

Misiju (zajednice) otpočetka vode franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Dosad su je vodili: fra Ivan Čupić (1982. – 1986.), fra Mirko Marić (1986. – 1988.), fra Josip-Ivon Lucić (1988. – 1996.), fra Josip Božić-Stanić (1996. – 1999.), fra Stanko Dotur (1999. – 2003.), fra Jure Zebić (2003. – 2008.), fra Draško Teklić (2008.), fra Nediljko Norac-Kevo (2008. – 2010.). Kao pastoralni suradnici djelovali su: s. Cecilija Mikac (1984. – 1986.), Nada Kolić (1987. – 1989.), Senka Puljević (1990. – 1990.) i Ivan Ivanković (1992. – 2002.).

Od nastanka zajednica u Waiblingenu u tajništvu je radila Željka Vukoja (2007. – 2011.), a od 2011. posao je preuzeo Tin Kušić. Kao socijalna radnica za Hrvate na tom području od 1984. do 1990. djelovala je Jelena Tunjić, a Mirko Vidačković bio je zadužen od 1971. do 2011.

Misna slavlja svake nedjelje održavaju se na hrvatskom jeziku u crkvi sv. Ante u Waiblingenu i u crkvi sv. Ivana Krstitelja ili u crkvi Krista Kralja u Backnangu. U korizmi i uskrsnom vremenu te u Marijinim mjesecima svibnju i listopadu te četvrtkom misa se slavi u "Raum der Stille" u Waiblingenu. Petkom se u crkvi sv. Ante u Waiblingenu misa slavi redovito, dok u Backnangu srijedom u korizmi. U došašću se slave mise zornice također u "Raum der Stille" u Waiblingenu. Misa za mlade slavi se povremeno u Waiblingenu, a u pripremi sudjeluju mladi.

U obje hrvatske katoličke zajednice ustrojena su pastoralna vijeća. Sastaju se četiri puta godišnje te s pastoralnim osobljem organiziraju vjerski i društveni život. U zajednicama djeluje skupina čitača i djelitelji pričesti. Tu je i ministrantska skupina. Sastaju se povremeno. Vjeronauk se drži od 1. do 9. razreda. U Backnangu je vjeronauk srijedom, a u Waiblingenu subotom. Prva pričest slavi se svake godine, dok sakramenat potvrde svake dvije godine. Aktivna je i molitvena skupina, sastaje se četvrtkom. 

U Waiblingenu djeluju tri župna zbora: dječji zbor, zbor mladih i mješoviti zbor. U Backnangu djeluje župni zbor. U sklopu zajednica ne postoji zasebna folklorna skupina. Folklor je aktivan u sklopu Kulturno-športskog društva "Zrinski" iz Waiblingena. 

Članovi društva "Zrinski" rado se odazivaju na suradnju s hrvatskim katoličkim zajednicama te sudjeluju u sklopu raznih aktivnosti. U Waiblingenu djeluje Kreativna skupina zajednice. Sastaju se jednom mjesečno. Uz druženje i molitvu, uvijek pokrenu kakvu korisnu akciju, primjerice izradu čestitki, svijeća, uskrsnih predmeta i sl., a novac od prodaje upute u misije u Tanzaniju, gdje djeluje hrvatski misionar don Velimir Tomić. 

Susreti žena prije su se organizirali na razini cijele biskupije, a znalo ih se okupiti i do 800. Za blagdan Sveta Tri kralja misa se slavi s Nijemcima i Talijanima. Svetkovina Tijelova slavi se također s cijelom dušobrižničkom jedinicom u obje zajednice s procesijom kroz grad. Na Veliki četvrtak slavi se misa Večere Gospodnje s Nijemcima u obje zajednice. S Nijemcima se slave i zaštitnici njemačkih crkava u kojima se održavaju mise na hrvatskom jeziku. 

Već dugo postoji i zajednička molitvena skupina s njemačkom župom u Waiblingenu s imenom "Majke mole za svoju djecu". Sastaju se svake srijede u neparnom tjednu u godini u "Raum der Stille". 

Veće proslave održavaju se za Nikolinje i Majčin dan te blagdane zaštitnika zajednica: sv. Nikole Tavelića i sv. Ante Padovanskog. U organizaciji proslava sudjeluje i Hrvatska dopunska škola Fellbach, Waiblingen, Winnenden i Backnang. 

Jednom godišnje organiziraju se i duhovne obnove te hodočašća i prigodni izleti. Nakon prvotnih poteškoća oko traženja novih prostorija, dobiveni prostori zadovoljavaju potrebe. Nalaze se neposredno uz crkvu sv. Ante u Waiblingenu, u kojoj se služi misa na hrvatskom jeziku. Vjerski i nacionalni život Hrvata u te dvije hrvatske katoličke zajednice odvija se uspješno. 

Hrvatska zajednica u Waiblingenu prostire se na tri njemačke župe koje obuhvaćaju oko 700 Hrvata katolika, a ostalih 1500 vjernika negdje su izvan i nemaju pravo birati pastoralno vijeće. Unatoč tome, oni se redovito okupljaju na aktivnostima zajednica. 

U Waiblingenu je u sklopu zajedničkih pastoralnih prostora otvorena i knjižnica s dvojezičnom literaturom na njemačkom i hrvatskom jeziku. U zajednicama se u posljednje vrijeme uočava znatan broj novopridošlih Hrvata iz Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine, kojima se nastoji pomoći na razne načine. 

Zajednice imaju i svoju internetsku stranicu...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije