Obitelj Stibel, Palestina

Otvorili smo u Sisku fast food s orijentalnom hranom i odlično nam ide

17.08.2017.
u 11:07

Stibeli su prošle godine shvatili da opasnosti i tri sata struje na dan nisu budućnost pa su se doselili u Hrvatsku. Svi imaju i naše državljanstvo

Čak 11 članova obitelji Stibel u rujnu prošle godine doselilo se u Sisak iz palestinske Gaze. Prije mjesec dana pokrenuli su Oriental Roots, fast food s orijentalnom hranom koju su Siščani odlično prihvatili.

A odluka o povratku u Hrvatsku, nakon što se prije 30 godina preselila u Gazu, Suzani Stibel nije bila lagana.

– U biti, mladi su mene nagovorili na povratak. Imam dva sina i tri kćeri i zbog njih smo se odlučili vratiti, oni su i poticali odlazak i, da je samo netko od njih odlučio ostati – ostali bismo svi. Ratovi, opasnosti i stvari poput tri sata struje na dan, nisu budućnost za njih – govori nam Suzana, koja je rodom iz Hrvatske Kostajnice. Svog supruga Hamdija upoznala je u Zagrebu za vrijeme njegova studija stomatologije 1985. godine. Nakon završetka studija otišla je za njim u Gazu, gdje su se rodili Hani (30), Rana (29), Sandra (24), Mohammad (23) i Žaklina (19).

Svi oni imaju hrvatsko državljanstvo, a s njima je u Sisak lani stiglo i dvoje unuka i snaha. Ubrzo se još jedna unuka rodila u Sisku, kao 12. član obitelji, no zet je zapeo na granici Gaze i Egipta pa ga još pokušavaju dovesti u Hrvatsku.

– Imala sam frizerski salon u Gazi, sve smo ondje rasprodali i odlučili doći u Sisak, gdje imam rodbinu. Platila sam učitelja hrvatskog jezika za svu djecu, priznali su im srednjoškolske diplome, ali nažalost Ministarstvo ne priznaje njihove fakultetske diplome. Svi su studirali u Gazi, ali sada im ne priznaju te godine učenja – govori Suzana koja ističe kako je u početku imala dosta posla oko papira, no “sada se napokon sve polako slaže na svoje mjesto“.

U restoranu rade ona, suprug i jedan sin, a još jedna kći u međuvremenu se zaposlila. I ostali pomažu oko restorana jer ima mnogo posla.

– Sve radimo od svježih namirnica i s izvornim začinima. Iznenadila me reakcija ljudi jer nisam znala da znaju tako dobro za shwarmu, fatush ili falafel. Sve namirnice tijekom noći pripremamo, a danju poslužujemo i za sada stvarno ide dobro. Ima mnogo posla, a nadamo se i širenju jelovnika, možda i nekom novom restoranu – kaže nam glasnogovornica obitelji Suzana.

– Vidim da je mojoj djeci ovdje dobro. I vidim da će im i dalje biti dobro. Nije njima ondje ništa nedostajalo, osim mira i slobode. Ovdje će i to imati – kaže nam 57-godišnji Hamdi, koji je u pojasu Gaze ostavio majku i brata s kojim se sada redovito čuje putem interneta.

Komentara 1

CL
Claudine
15:48 20.08.2017.

Nadam se da se znaju i prekrstiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije