Priča iz Kalifornije

Na otoku kod San Pedra prva bijela djevojčica koja se rodila bila je kći Hvaranina

Foto: Branka Bezić Filipović
1/4
26.06.2019.
u 09:28

U San Pedru nalazi se niz tragova koje su ostavili Hrvati iz Dalmacije. Neke ulice zovu se po našim ljudima, na Stazi slavnih naša su imena, a most koji povezuje San Pedro i Long Beach zove se Vincent Thomas Bridge, po Vici Tomašu iz Segeta pokraj Trogira

Kalifornija je postala zanimljiva doseljenicima još u vrijeme zlatne groznice, odnosno sredinom 19. stoljeća, pa su mnogi Dalmatinci onamo krenuli. Međutim, nisu svi tražili zlato. Otočani su se radije okušali na moru i neovisno o tome što je ocean drukčiji, iskustvo iz domovine ipak im je omogućavalo bržu i bolju prilagodbu. Oko Los Angelesa lovili su tunu, a išli su i na Aljasku loviti losose. Ribarska zarada nije bila redovita jer se zarađivalo po ulovu. Na kraju se od ribanja ipak moglo pristojno živjeti, ali stotine života izgubljene su u ovome nesigurnom poslu.

U San Pedru podignut je spomenik ribarima i ribarstvu, a nazvan je Fisherman's Memorial. Uz skulpturu ribara koji drži u ruci tunu na okolnim pločama nalazi se povijesna priča ribarskoga San Pedra. Popisani su hrvatski ribari, osnivači riblje industrije, ribarski brodovi te tužan niz onih koji su nestali u moru.

San Pedro jedna je od 88 općina Los Angelesa i ima svoju upravu i počasnog gradonačelnika. Sve te općine zajedno čine Los Angeles County, okrug koji možemo usporediti s našim županijama, a na tom području živi oko deset milijuna stanovnika. Najveća općina toga okruga je Los Angeles u kojemu živi oko četiri milijuna stanovnika, a okrugom upravlja petero izabranih predstavnika na čijem čelu je supervizor, na funkciji sličnoj županovoj. 

Janice Hahn odavno je prijateljski vezana uz naše područje. Bila je u Splitu jer su Split i Los Angeles gradovi prijatelji, a bila je i u Komiži kada je obnovljeno prijateljstvo San Pedra i Komiže, 2006. godine. Našu malu delegaciju vrlo srdačno primila je i to na dan kada se održavalo zasjedanje skupštine.

Prvo je našla vremena da sama s nama sjedne i popriča u svome uredu, u zgradi koja nosi ime njezina oca, a poslije je prekinula zasjedanje skupštine da bi prisutnim vijećnicima predstavila Petroslava Sapunara i zaželjela mu dobrodošlicu. Ovo je bio prvi službeni posjet jednog predstavnika naše lokalne zajednice još od 1994. godine kada je splitski gradonačelnik Nikola Grabić bio na potpisivanju Povelje o prijateljstvu.

Most nazvan po Trogiraninu

U San Pedru nalazi se niz tragova koje su ostavili Hrvati iz Dalmacije. Neke ulice zovu se po našim ljudima, na Pločniku slavnih su naša imena, a most koji povezuje San Pedro i Long Beach zove se Vincent Thomas Bridge, po Vici Tomašu iz Segeta kraj Trogira.

Tu djeluju i dva hrvatska društva: Croatian Hall i Dalmatian-American Club of San Pedro. Svake godine organizira se svečana večera, ples i druženje, a kada se pokriju troškovi, ono što ostane donira se nekoj udruzi u Splitu ili za neki od odjela KBC-a. 

Petroslav Sapunar održao je prigodni govor, Mirko Giaconi pričao je o povijesnoj ulozi splitskog mučenika, pjesnikinja Gabriela Brajević čitala je poeziju o Splitu. Sljedeći dan bili smo pozvani u Dalmatian-American Club San Pedra na nedjeljno druženje. U prisutnosti članova kluba i konzula Republike Hrvatske u Los Angelesu Damira Tomke, pred punom dvoranom uime županije obratio se Petroslav Sapunar, a za njim i Rudy Svorinich, predsjednik kluba. 

Kći Hvaranina prva rođena djevojčica na otoku

Preko puta San Pedra nalazi se otok Catalina gdje smo se našli s predstavnicima male dalmatinske zajednice i ravnateljicom muzeja grada Avalona. Naime, na otoku se 1894. godine rodila prva bijela djevojčica ikad, a bila je kći Hvaranina, što je priča oko koje će se razviti suradnja dvaju otoka – Hvara i Cataline. Obišli smo i gradsko groblje, gdje smo uočili mnogobrojne hrvatske grobove. 

Sljedeći grad na turneji po zapadnoj američkoj obali bio je Tacoma u saveznoj državi Washington, tri sata leta udaljen od Los Angelesa. U Tacomi smo posjetili hrvatsko društvo Slavonian Benevolent Society ili skraćeno Slavonian Hall. Društvo je osnovala skupina Hrvata 1901. godine i malo je trebalo da postane središnje mjesto okupljanja zbog druženja, plesa ili uživanja u domaćim specijalitetima. Društvo, koje ulazi među najstarije u Americi, i danas je aktivno kako bi se sačuvala tradicija i hrvatski identitet. Ispred društva nalazi se spomenik Fish Story (Ribarska pripovijest), podignut u čast dalmatinskim ribarima iz Tacome, a u povodu stogodišnjice društva 2001. godine. Autor je spomenika Larry Anderson, a financiran je sa 112 tisuća dolara koje su skupili članovi društva. Prikazuje muškarca koji u ruci drži lososa, a uz njega stoji žena.

Budući da u Tacomi živi značajna kolonija Hvarana, postoji želja s američke strane da se potpiše bratimljenje Tacome i Staroga Grada. Da bi se stvorili prvi uvjeti za povezivanje, upriličeno je potpisivanje Protokola o kulturnoj suradnji (Memorandum of understanding). Svoj potpis stavili su gradonačelnica Tacome Victoria Woodards i Petroslav Sapunar, u svojstvu predsjednika Županijske skupštine, a uime Antonija Škarpe, gradonačelnika Staroga Grada. 

Pridružila nam se i skupina Hvarana na čelu s Clare Petrich, unukom graditelja najvećega tunolovca na svijetu (1949.). Inače je prva žena u Tacomi kojoj je povjereno obnašati funkciju na čelu Uprave luke i to od 1995. godine do danas.


Branka Bezić Filipović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije