o. Alojzije Hartli

Još je samo jednom htio vidjeti Hrvatsku, no preminuo je u zrakoplovu iznad Zagreba

Zrakoplov
Foto: Duško Marušić /Pixsell
1/7
04.01.2019.
u 10:38

Godine 1990. teško bolestan uz medicinsku pratnju zaputio se zrakoplovom u Lijepu Našu

Hrvatska katolička misija Kassel nalazi se u sjevernom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Fulda. Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na područje Kassela doselio se veliki broj hrvatskih radnika. Pastoralno djelovanje s Hrvatima na tom području počinje već od 1966. kada je od tada do 1970. pastoralnu brigu u Kasselu i okolici vodio svećenik franjevac iz Frankfurta fra Bernard Dukić. 

Hrvatska katolička misija Kassel osnovana je 15. svibnja 1970. godine i danas broji nešto više od dvije tisuće članova. Misiju je od 1970. do 1990. vodio hrvatski isusovac o. Alojzije Hartli. Nakon njega voditelj misije postao je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Ivan Barišić (1991. – 2013.). Na čelu misije od 2013. do danas je svećenik Porečke i Pulske biskupije vlč. David Klarić. 

Kao pastoralna suradnica od 1970. do 2016. ovdje je djelovala Jelica Žigrović. Nedugo nakon toga biskupija je zaposlila Anđelku Puđu kao tajnicu sa željom da nakon završenog dopisnog studija postane referentica zajednice. Središnje nedjeljno misijsko misno slavlje je u Kasselu u crkvi sv. Elizabete u 11 sati. Misno slavlje slavi se nedjeljom i u Bad Hersfeldu u crkvi sv. Bonifacija u 16 sati. Jedan broj hrvatskih vjernika pohađa i nedjeljna misna slavlja u svojim mjestima stanovanja ili u matičnim župama stanovanja na njemačkom jeziku.

Tijekom izbora župnih vijeća u Biskupiji Fulda 2015. godine i Hrvatskoj katoličkoj misiji Kassel nakon odobrenja Biskupije ponovno je izabrano misijsko vijeće. U misijskim prostorima u naselju Helleböhnu u Kasselu održavaju se vjeronaučni susreti na kojima se vjeroučenici pripremaju za sakramente, a i obogaćuju znanje hrvatskoga jezika i kulture. Vjernici svih uzrasta rado dolaze na misna i druga slavlja. Mladi se također rado okupljaju u misiji. U Kasselu je i učitelj hrvatskog jezika Pero Anušić. On je učitelj u sklopu njemačkog školstva, u tzv. hrvatskoj školi. Također, u sustavu hrvatskog školstva djeluje i učiteljica u sklopu Ministarstva prosvjete Republike Hrvatske, u tzv. hrvatskoj nastavi. Danas oko 90 djece pohađa hrvatsku školu ili nastavu. 

U Bad Hersfeldu pjevanje predvodi manja skupina. U misiji djeluje i skupina čitača i molitvena skupina. Tu je i skupina ministranata. Ponedjeljkom se sastaje skupina "Ponedjeljkom u misiji" koja razmišlja i razgovara o raznim vjerskim i životnim temama. Misija dobro surađuje s njemačkom mjesnom Crkvom. 

Voditelj misije odlazi u blagoslov obitelji, posjećuje bolesne i nemoćne, a i potrebite duhovne pomoći u zatvoru u Kasselu. Vjeronauk se za sve uzraste drži u Kasselu i Bad Hersfeldu. Vjernici iz misije redovito odlaze na hrvatsko marijansko hodočašće hrvatskih katoličkih misija iz Sjeverne regije u Hildesheim. Svećenici iz okolnih misija dobro surađuju s misijom Kassel pomažući za božićne i uskrsne ispovijedi. 

U misiji se organiziraju i konzularni dani Republike Hrvatske posljednju subotu neparnoga mjeseca. Priređuju se i nikolinjsko-božićne proslave, dočeci Nove godine, proslave Majčina dana. U posljednje vrijeme slavi se i sv. Josip, kao zaštitnik Hrvatske, ali i Dan misije. U misijskim je prostorijama bista bl. Alojzija koju je biskupija Fulda darovala misiji u Kasselu tijekom pohoda pape Ivana Pavla II. Fuldi je 17. listopada 1980. bistu u toj prigodi blagoslovio sv. papa Ivan Pavao II. Postavljena je na prolazu između prostorija njemačke župe sv. Terezije i hrvatske misije.

Vjernici iz misije rado hodočaste u svetišta Lurd, Fatimu, Rim, Padovu... Misija je godine 1996. darovala oltar u obliku krstionice kneza Višeslava s hrvatskim tropletom u drvetu, a 2000. godine i svetohranište u obliku hrvatske ruže u kojoj je zavjetni križ kući "Domus Croata" – Domu hrvatskih hodočasnika "Dr. Ivan Merz" u Rimu. Ostvarenje te ideje započeo je voditelj misije o. Hartli koji se zauzimao za prikupljanje dobrovoljnih priloga za taj Dom pomažući na razne načine. 

Ideja je ostvarena za voditelja misije vlč. Barišića. Te svete 2000. godine vjernici iz misije Kassel hodočastili su s dva autobusa u Rim. S papom Ivanom Pavlom II. slavili su Veliki tjedan, a na Cvjetnicu ih je Papa pozdravio. Oltar i svetohranište izradio je Božo Vidaković iz Slavonskog Broda koji je dugo godina živio u Kasselu, u kojem je i preminuo 2008. Božo je svoje radove u raznim tehnikama izlagao na brojnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. 

Godine 2008. odlazeći iz prijašnjih misijskih prostorija u Kasselu u kojima je bila i kapelica, oltar i svetohranište (rad Bože Vidakovića) i postaje križnoga puta (rad Ivana Lackovića Croate) i klupe, misija je darovala župi Presvetoga Srca Isusova u Čardašu. 

Pri misiji djeluje nogometni klub DJK "Zagreb – Kroatien". Komunistički sustav htio mu je izmijeniti ime, u čemu se o. Alojzije Hartli suprotstavio i mudro dosjetio. Potražio je pomoć kod uglednog odvjetnika dr. Augusta Schreibera koji je nogometni klub priključio njemačkoj katoličkoj udruzi – "DJK" – (Deutsche Jugendkraft). Zbog sigurne zaštite kluba August Schreiber više je godina bio njegov predsjedavajući. O. Hartli sve je to skupo platio. Bio je šikaniran i radi bojazni uhićenja nije putovao u domovinu. 

Godine 1990. teško bolestan uz medicinsku pratnju zaputio se zrakoplovom u Hrvatsku. Umro je u zrakoplovu u zračnom prostoru Republike Hrvatske. Pokopan je u Aleji branitelja na zagrebačkom Mirogoju, a na grobu mu piše: "Svećenik, pastir, domoljub". 

Uz DJK "Zagreb – Kroatien" u Kasselu djeluje i NK "Hajduk". Misija je posebno tijekom Domovinskog rata bila aktivna na humanitarnom i karitativnom području kada je iz nje poslano više od 180 karitativnih pošiljki u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a i znatna novčana pomoć. 

U posljednje vrijeme u misiji je zamjetan dolazak novih osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Misija im nastoji pomoći da se što prije uključe u život zajednice i integriraju u prostor na koji su došli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije