Beč

Hrvat s velikim međunarodnim iskustvom priznao: Srce vuče kući

ICDO
Foto: Snježana Herek
1/3
09.05.2017.
u 10:04

Oboje sugovornika najavili su povezivanje i sklapanje partnerstva s ostalim nacionalnim i međunarodnim organizacijama, institucijama, društvima i pojedincima čiji su ciljevi slični ciljevima ICDO-a. Planiraju i povezivanje s hrvatskim udrugama i društvima u Austriji, čije bi im iskustvo dobro došlo

U Beču je nedavno utemeljena neprofitna Međunarodna organizacija za kulturalnu raznolikost ICDO (International Cultural Diversity Organization). 

Ne bi to bilo ništa neobično da osnivači nisu dvoje mladih visokoobrazovanih Hrvata, Zagrepčanka Josipa Palac i Toni Pehar iz Makarske.

"Cilj ICDO-a je promoviranje raznolikosti, interkulturalnosti te podizanje svijesti o različitim kulturnim ekspresijama i vrijednostima, a sve u cilju ohrabrivanja komunikacije među različitim kulturama, razmjene i zajedničkog sudjelovanja u stvaranju novih vrijednosti na tom planu", rekla je Palac. 

"Oboje, i Toni i ja, iako smo mladi, imamo veliko međunarodno iskustvo i to smo željeli iskoristi. On je radio u Kairu, Tunisu i na Cipru, a ja sam studirala u Beču i radila u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda, u Organizaciji za zabranu nuklearnih eksperimenata CTBTO i drugim međunarodnim organizacijama te sudjelovala u projektima raznih nevladinih organizacija NGO-a. Snažnu potporu dali su nam ugledni stručnjaci i znanstvenici dr. Srgjan Kerim, dr. Mehdi Alija i dr. Anthony Löwstedt, koji su ušli u našu Organizaciju i njezin su bitan dio", istaknula je naša sugovornica.

"Iako sam radio po cijelome svijetu, odlučio sam vratiti se u Beč jer je to važno multikulturalno središte i odlična sredina za poslovni i osobni razvoj. Kako su migranti i migracije postali posebno aktualna i vruća europska i svjetska tema, a Josipa je magistrirala upravo na transnacionalnim migracijama i problematici te procesima migracije i migranata u Beču, naša želja da pomognemo ljudima i pridonesemo promjenama nabolje na tom području bila je pokretač stvaranja ICDO-a", naglasio je Toni Pehar.

ICDO službeno je počeo djelovati krajem ožujka ove godine sjajno organiziranom radionicom "Diversity – Bringing all cultures together. Culture Speed – dating & Mash up" na bečkom Sveučilištu Webster. 

Veliki odaziv studenata i ostalih na radionicu, koja je okupila sudionike iz više od 50 zemalja, dovoljno govori o reprezentativnosti ovog međunarodnog okupljanja i razmjene informacija. 

Kako su nam rekli čelnici ICDO-a, rezultati rada radionice bit će stručno proučeni i objavljeni.

"Cilj nam je pokazati stvaran doprinos migranata društvu u kojem žive te postići da se na njih pozitivnije gleda", potvrdila je naša sugovornica.

Napomenula je kako pojam migrant često ima negativnu konotaciju i da tu opću percepciju treba mijenjati. 

S njom se slaže i Toni koji dodaje da je to upravo jedan od glavnih ciljeva ICDO-a, jer među došljake pripadaju i Hrvati, ali treba upozoriti i na važnost promoviranja i educiranja o različitostima među kulturama te jačati javnu i političku svijest o kulturnim vrijednostima koje migranti donose.

Oboje sugovornika najavili su povezivanje i sklapanje partnerstva s ostalim nacionalnim i međunarodnim organizacijama, institucijama, društvima i pojedincima čiji su ciljevi slični ciljevima ICDO-a. Planiraju i povezivanje s hrvatskim udrugama i društvima u Austriji, čije bi im iskustvo dobro došlo. ICDO trenutačno okuplja desetak članova. 

Namjeravaju otvoriti svoje podružnice diljem Europe i svijeta. 

Na upit razmišljaju li i o povratku u Hrvatsku, oboje su rekli da im je to zamislivo. 

Josipa napominje da joj je pritom važno da i dalje cirkulira između više gradova, kultura i država jer multikulturalnost njezin je život. 

Toni kaže, iako ga "srce vuče kući", da mora još nešto stvoriti u Beču, gdje je otvorio svoju tvrtku. No sve to nije prepreka da pomažu Hrvatskoj, što će, kako su istaknuli, i srcem i dušom činiti.

Josipa Palac magistrirala je na Odsjeku za socijalnu i kulturalnu antropologiju Sveučilišta u Beču, a na bečkom Sveučilištu Webster stekla je dvostruki bakalaureat međunarodnih odnosa i medijskih komunikacija.

Toni Pehar stekao je na Sveučilištu Webster u Beču bakalaureat znanosti za poslovnu administraciju i bakalaureat za menadžment, s posebnim smjerom za međunarodno poslovanje, te Associates Degree na Rochester institutu za tehnologiju.    

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije