Uskrs u Dominikanskoj Republici

Semana Santa ili Veliki tjedan

Uskrs u Dominikanskoj Republici
Foto: Renata Kasač
1/10
27.03.2016.
u 11:21

Najvažniji i najveći katolički blagdan obilježava se na razne načine u različitim dijelovima svijeta

U Dominikanskoj Republici, zemlji koja je pretežito katolička, Uskrs se slavi tradicionalno.

Stari obredi vjerojatno su sačuvani još od prvih doseljenika, a kako su Španjolci svojom konkvistadorskom čizmom među prvima kročili na otok Hispaniolu, njihov pomalo krut religiozan stav zadržao se i danas.

Većina stanovništva su praktični vjernici, stoga je uskrsni tjedan za njih vrlo bitan. Završetak korizmenog razdoblja obilježava se Cvjetnicom, nedjeljom uoči Uskrsa. Na svetim misama žene i djeca nose cvijeće i palmino lišće. U siromašnijim dijelovima često ih se može vidjeti kako pjevajući u grupama idu kući. Veliki tjedan ovdje zovu Semana Santa (Sveti tjedan) i obiluje raznim događajima.

Foto: Renata Kasač

Tih dana škole, vrtići i sve javne ustanove ne rade, a banke i trgovine zatvaraju se već na Veliki četvrtak.

Sljedeći dan grad je pust jer većina stanovnika odlazi roditeljima i rodbini u selo. Drugi se spremaju za planine ili plaže gdje blagdane provode u svojim ladanjskim kućama.

Hoteli su prepuni pa je teško naći smještaj, a i cijene su dosta visoke.

Stoga mi stranci volimo ostati u gradu jer nema prometnih gužvi. Jedino su crkve otvorene i svečano uređene, a oni malobrojni stanovnici koji ne idu nigdje, u miru slave Uskrs.

Foto: Renata Kasač

Kako bi vjernici bili obaviješteni o mogućnostima sudjelovanja u obilježavanju blagdana, župne zajednice izdaju male letke s programom za Veliki tjedan.

Jedna od najljepših ceremonija održava se na Veliki petak u staroj jezgri Santo Dominga, takozvanoj Kolonijalnoj zoni. Pripadnici župa obučeni u odjeću iz Isusovog vremena upriliče Križni put i obilaze cijeli stari grad.

Tu su i rimski vojnici, žene koje tuguju za križem, pripadnici vojske, policije, vatrogasci, limena glazba te učenici u bijeloj odjeći (djevojčice su odvojene od dječaka). Živi prikaz Kristove muke s velikom znatiželjom prate i turisti.

Foto: Renata Kasač

U prvoj i najstarijoj katedrali Novog svijeta navečer se održavaju koncerti ozbiljne glazbe. Na jelovniku je obvezno riba.

Subotom se sve ponovno otvara: trgovine, banke, saloni za uljepšavanje... Glavna proslava je navečer kada se obitelj okuplja kod jednog od mnogobrojnih braće ili sestara. Susjedi organiziraju zajedničko slavlje po siromašnim dijelovima grada.

Na uskrsnom jelovniku uz obvezno svinjsko ili pileće pečenje, rižu i salate, nalazi se Habichuela con dulce (slatki grah).

Grah kuhaju sa šećerom, kokosovim mlijekom i raznim začinima poput cimeta, korijandera ili anisa. Smjesu sličnu pudingu od čokolade poslužuju u zdjelicama ukrašenima s okruglim keksićima.

Ako ne znate što je, možda bi vam se i svidjelo, ali mi koji znamo, to jednostavno ne možemo jesti.

Sama uskrsna nedjelja obilježava se na tradicionalan način, uz svete mise i čestitanja, ali bez darivanja kao u vrijeme Božića.

Izlozi trgovina nisu ukrašeni, ne bojaju jaja, niti ih poklanjaju jedni drugima.

Posljednjih godina u malim količinama može se pronaći poneki prigodni slatkiš, ali ne svagdje i ne uvijek.

Nedjelja je i posljednji dan uskrsnog slavlja. Već sutra gradski život se vraća u normalu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije