Moja Hrvatska
11°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
 • Avatar Point_of_view
  Point_of_view:

  Interesantno je kako ovi mladi ljudi, koji su nekoliko mjeseci proveli u Njemačkoj, uzimaju sebi za pravo, govoriti kakva je Njemačka ! A ovi drugi, kao što sam ja i puno drugih, koji su proveli 50 i više godina u ... prikaži još! Njemačkoj, trebaju se diviti ovim veleumnim promišljanjima. Nitko ne može živjeti od minimalca u Njemačkoj i imati auto, ići na odmor, izlaziti van.. Mogu mladi, ako oboje rade i kao ovaj tip, plaćaju stan 450, 00 € , kako on kaže warm, a sigurno tu nije uključena struja, telefon, možda niti voda, odvoz smeća... za 450,00 € s režijama, možeš naći rupu od tridesetak kvadrata. Ja sam samo režijslkih troškova imao oko 600,00 € mjesečno a stan (stanarina) je bila 900, 00 €. Jer sam želio živjeti život dostojan čovjeka, a to ne možeš sigurno s minimalcem, odnosno s 1.000,00 € mjesečno. A sutra, ako dođu djeca, pa samo jedno radi, a troja usta se moraju hraniti, treba veći stan, viši su režijski troškovi, a samo dječji doplatak pojačava kućni budget. Svatko, tko zarađuje 1.000,00 € i više mjesečno u Hrvatskoj, ne isplati mu se ići van, jedino ako si super stručnjak i netto plaća ti je tri i više tisuća eura.

 • Vlaskoulicanec:

  Sa 1000€ se ne može pošteno živjeti u Njemačkoj u dvoje ni u zadnjoj selendri. Tip laže i maže sve u šesnaest. Valjda živi u nekoj rupi i ždere konzerve iz Lidla uz svijetlost svijeće ili žaruljicu od tri wata... ... prikaži još! Auta sigurno nema jer s tom plaćom ga si ne može priuštiti... Sram vas bilo objavljuvati ovakve pamflete!

 • Atanazije:

  Mein Gott, netko je očajan jer iseljavanje ne ide ipak tako brzo... S 1000 eura u Njemačkoj možeš po smeću kopati, što se svakodnevno vidi već oko frankfurtske zračne luke; ljudi kopaju po košarama za smeće. Da, i to je ... prikaži još! Njemačka danas, nekad nezamislivo! Najmanje 500 eura za neki mali stančić, režije još cca 200 eura i??? Da se prehraniš s 300 eura u Njemačkoj??? Svatko tko nije vani živio, nema pojma koliko su visoke cijene života, i to elementarnog, da ni nos iz doma ne promoliš. Ovo je zbilja loš pamflet, možda negdje netko povjeruje. Ne idite bez veze van, ili idite, ali si ostavite mogućnost brzog povratka. Jer živjet ćete trećerazrednim životom, u lošim kvartovima, s ljudima iz drugačijih kultura, s kojima će vam djeca odrastati, izgubit ćete sve, a zaraditi objektivno ne više nego doma... Treba se boriti protiv kriminalaca doma, a Nijemci su si uvezli milijun mladih muškaraca s istoka, pa nek im oni delaju za 1000 eura.

Još iz rubrike Blogovi

Pilot-projekt

Maturanti iz Hrvatske: San Diego nam se najviše svidio. Kao da to nije bila ta Amerika!

Blog

Život gastarbajtera u Njemačkoj: Supruga Brigita ipak je bila najveća žrtva u obitelji

Obitelj Mayer

Uložili svu svoju ušteđevinu u Njemačkoj pa ubrzo morali izabrati između bogatstva i djece