I ovog Božića

Umijeće dijeljenja radosti američkih Hrvata

Hrvatska bratska zajednica
Franjo Bertović
25.12.2018.
u 10:26

Procjenjuje se kako je mladima isplaćeno u bespovratnim sredstvima oko pet milijuna dolara, dok je zahvaljujući učinkovitom upravljanju glavnica Zaklade s druge strane rasla, dosegnuvši fantastičnih 6.591.686.64 dolara prema službenom izvješću od 30. IX. 2018.

Aktualna božićna kampanja za Školarinsku zakladu Hrvatske bratske zajednice Amerike počela je u vrijeme američkog Dana zahvalnosti i to objavom oglasa u Zajedničaru (Pittsburgh, 31. X. 2018.) u kojem je glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo zamolio članstvo da se prigodnim blagdanskim porukama u službenome glasilu te naše najstarije i najmnogoljudnije iseljeničke organizacije i svojim donacijama pridruže dijeljenju radosti u kampanji za stipendiranje učenika i studenata, čiji završetak uobičajeno pada na kraj kalendarske godine. 

Obrazovanje mladih i umijeće dijeljenja znanja jedan je od glavnih ciljeva HBZ-a SAD-a i Kanade, koja s uspjehom stipendira đake punih šest desetljeća, povećavajući socijalnu pokretljivost američkih Hrvata na društvenoj ljestvici najrazvijenije zemlje svijeta. Slijedom toga cilja, nakon devete Nacionalne konvencije održane u Philadelphiji, Zajednica u Glavni fond Zaklade izdvaja četiri tisuće dolara, nastavivši sustavno njegovati taj značajni obrazovni program od godine 1958. Uz to, članovi i prijatelji HBZ-a svojim su novčanim prilozima u povodu božićne školarinske kampanje redovito podupirali ovaj značajni obrazovni program. Ostali dio novca uplaćivali su pojedinci u specijalne fondove pri Glavnome fondu Zaklade u spomen na svoje preminule članove obitelji, koje bi nazivali po vlastitim prezimenima ili po imenima obiteljskih zaslužnika. 

Tu su praksu slijedili i HBZ-ovi odsjeci, razne hrvatske organizacije i iseljenička društva, utemeljivši svoje pojedinačne fondove – kojih trenutačno ima čak 93. Ovoga došašća predsjednik HBZ-a Pazo izdvojio je primjerice Fond Louise Birt, osnovan sa svotom od 25 tisuća dolara 2015. godine. Louise Birt članica je odsjeka 35 HBZ-a iz Kansas Cityja (Missouri). Rođena je u obitelji Janka i Ljube Mihelić u selu Velikoj Paki pokraj Karlovca u Hrvatskoj. Istaknula se u nizu humanitarnih akcija u SAD-u i Hrvatskoj, uključujući lobiranje putem Nacionalne federacije američkih Hrvata. Kao bliska prijateljica počasne hrvatske konzulice u Kansas Cityju dr. Judy Vogelsang, gospođa Birt uvijek se ponosila svojim podrijetlom, nesebično se zalažući za promicanje hrvatske kulturne baštine na američkome tlu. Na svemu joj puno hvala, kao i svim ostalim donatorima!

Sažeto, imovina Zaklade iz njezina Glavnoga fonda i spomenuta 93 fonda specijalnih zaklada stalno je rasla proteklih šest desetljeća, omogućujući u prosjeku dodjelu 200 stipendija godišnje. Procjenjuje se kako je mladima isplaćeno u bespovratnim sredstvima oko pet milijuna dolara, dok je zahvaljujući učinkovitom upravljanju glavnica Zaklade s druge strane rasla, dosegnuvši fantastičnih 6.591.686.64 dolara prema službenom izvješću od 30. IX. 2018. 

Božić, najradosniji blagdan u kršćanskome svijetu, duboko je prožeo vjersku i kulturnu povijest čovječanstva. Hrvatski narod otajstvo Božića – dijeljenje Radosti – izrazio je u čarobnim božićnim običajima, kulturnom stvaralaštvu i istinskom vjerničkom ponašanju koje se i u domovini i dijaspori prenosi s koljena na koljeno. 

Odsjeci HBZ-a, podsjećamo, uz ove donatorske akcije za Božić, godišnje daruju gotovo dvije stotine tisuća sati volonterskoga rada i oko milijun dolara potrebitim ljudima. Odbor Školarinske zaklade HBZ-a djeluje u sastavu: predsjednik E. W. Pazo, rizničarka Bernadett Luketich-Sikaras te članovi vrijedni vicepredsjednik Franjo Bertović, dr. Marion Vujevich, Robert Luketić, Paul Lucas, Michael Ricci i Derek Hohn. 

Ocjenjujući božićnu kampanju uspješnom, predsjednik Pazo zaključio je za portal Hrvatske matice iseljenika kako je na vremenskoj okomici od šest desetljeća ovaj obrazovni program HBZ-a umrežio više od deset tisuća studenata. Zainteresirani koji bi željeli darovati znatniju svotu u Školarinsku zakladu HBZ-a mogu očekivati velike porezne olakšice prema novousvojenom američkom zakonu o fraternalističkim društvima. U tjednima došašća u božićnoj rubrici u Zajedničaru objavljena su imena donatora.

Čestitke za 60. obljetnicu uspješnog djelovanja CFU Scholarship Foundation zakladnicima i čelništvu Zajednice upućuje ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, zahvalivši ponajprije donatorima, ali i mladim američkim Hrvatima koji su blagdansko dijeljenje radosti našijenaca umnožili ljudskom dobrotom uz vlastito znanje stečeno izvrsnim obrazovanjem.

U toj plemenitoj aktivnosti u domovini, s druge strane, prednjači znatno mlađa Zaklada Adris. Ta najveća korporativna zaklada u ovome dijelu Europe velikom je svečanošću u Preporodnoj dvorani HAZU-a zaključila ovih dana ovogodišnji, 12. donacijski ciklus u kojem je za izvrsne projekte i stipendiste iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota - dodijelila više od tri milijuna kuna.

Izazovi globalizacije, koja vodi napredak civilizacije, donijeli su istodobno i nove oblike siromaštva budući da oni sami po sebi generiraju sve veći broj povremenih i nesigurnih poslova pa statistike procjenjuju na globalnoj razini da su današnji mladi 66 posto siromašniji od naraštaja svojih roditelja.

 

Komentara 1

RE
RebeccaGeorge
11:08 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije