Dijete svjetla, dijete nade

Božićna kampanja HBZ Amerike ulaže milijunske iznose u obrazovanje i zdravlje djece

21.12.2017.
u 14:08

Jačanjem suvremene mobilnosti i blagostanja sustiže nas novi paradoks – ne samo da je školovanje na pojedinim sveučilištima svake godine sve skuplje, nego je u isto vrijeme za mnoge obitelji i sve nedostupnije!

Tekuća božićna kampanja za Školarinsku zakladu Hrvatske bratske zajednice Amerike počela je prije mjesec dana oko američkog Dana zahvalnosti i to objavom oglasa u Zajedničaru (Pittsburgh, 15. XI. 2017.), u kojem je glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo zamolio članstvo da se prigodnim blagdanskim porukama u službenome glasilu te naše najstarije iseljeničke organizacije te svojim donacijama pridruže kampanji za stipendiranje učenika i studenata, čiji završetak uobičajeno pada na kraj kalendarske godine.

Obrazovanje mladih jedan je od ciljeva Hrvatske bratske zajednice Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, koja punih 59 godina s uspjehom stipendira učenike i studente, čime izravno povećava socijalnu pokretljivost američkih Hrvata na društvenoj ljestvici najrazvijenijih zemalja svijeta i to uz Školarinsku zakladu HBZ / CFU Scholarship Foundation. Imovina CFU Scholarship Foundation iz Općeg fonda i 93 fonda njezinih specijalnih zaklada stalno je rasla, omogućujući u prosjeku dodjelu 200 stipendija godišnje.

Procjenjuje se kako je mladima isplaćeno u bespovratnim sredstvima oko četiri milijuna dolara, dok je zahvaljujući učinkovitom upravljanju glavnica Zaklade rasla, dosegnuvši u svome portfelju fantastičnih 6.591,686.64 dolara, prema službenom izvješću u Zajedničaru od 30. IX. 2017.

Ovoga došašća predsjednik HBZ-a E. W. Pazo posebno je pohvalio dobročinstvo Jordanovih iz Kalifornije čiji Richard & Katherine Jordan Family Fund podupire darovite studente medicine među američkim Hrvatima. Supružnici Jordan taj su fond pri Zakladi HBZ-a pokrenuli početkom 21. stoljeća sa svotom od 350.000 da bi ga od 2004. do danas povećali vlastitim novčanim ulozima na impresivnih 529.245 dolara. Nedavno preminuli gospodin Jordan za života je bio među čelnicima svoga odsjeka 677 HBZ-a u gradiću Arcadiji, smještenome uz Los Angeles, gdje su Jordanovi ugledniji članovi toga megapolisa i tamošnje hrvatske župe sv. Ante. Sa suprugom Katherinom, koja nastavlja njegova filantropska djela, dao je – uz osobnu karijeru – značajan doprinos razvitku hrvatskoga kulturnog identiteta na američkome tlu, spoznavši vrijednosti fraternalizma za našu dijasporu još od rodne im Pennsylvanije, gdje su supružnici Jordan započeli sustavno pomagati sunarodnjacima u njihovim kulturnim i društvenim te sportskim aktivnostima od sredine 20. stoljeća do naših dana. Božićna kampanja Školarinske zaklade HBZ-a, suprotno adventskom konzumerizmu globalnoga potrošačkog društva, ulaže u obrazovanje i zdravlje mladih stipendirajući buduće doktore medicine iz fonda Jordanovih. Filantropski je to čin ljubavi i uspomene na pretke koji su se prije stoljeća i pol doselili iz Hrvatske u SAD, našavši ondje i kruh i slobodu.

Božić, najradosniji blagdan u kršćanskome svijetu, duboko je prožeo vjersku i kulturnu povijest čovječanstva. Hrvatski narod otajstvo Božića – dijete Svjetla i Nade – izrazio je u mnogobrojnim božićnim običajima, kulturnom stvaralaštvu i istinskome vjerničkom ponašanju koje se u domovini i dijaspori na svim meridijanima i paralelama prenosi s koljena na koljeno, kao i u Jordanovih. Iseljeno mnoštvo ovih dana hrli našim svećenicima u mnogobrojnim hrvatskim župama i misijama diljem sjevernoameričkoga kontinenta i ostalih iseljeničkih odredišta, slušajući polnoćku daleko od staroga kraja.

Odsjeci HBZ-a, podsjećamo, uz ove akcije za Božić, godišnje daruju gotovo dvije stotine tisuća sati volonterskoga rada i oko milijun dolara ljudima u potrebi. U sastavu su Odbora Školarinske zaklade HBZ-a, uz predsjednika Edwarda W. Pazu i agilnog dopredsjednika Franju Bertovića, iskusni fraternalisti, kao što su sjajna rizničarka Bernadett Luketich-Sikaras i članovi dr. Marion Vujevich, Robert Luketić, Paula Lucasa, Michael Ricci te Derek Hohn.

Ocjenjujući božićnu kampanju uspješnom, predsjednik Edward W. Pazo zaključio je kako je na vremenskoj okomici od šest desetljeća ovaj obrazovni program HBZ-a umrežio više od 10.000 studenata.

Očito je da se Zajednica drži vlastite časne tradicije, poručuje Pazo, jer u sklopu svojih mogućnosti sustavno pomaže mladima koji se školuju na sveučilištima diljem Amerike. Zajednica je na vrijeme spoznala značaj ulaganja u ljudske potencijale, podsjeća Pazo. Podjednako su, napominje Pazo, zainteresirani za one učenike slabijega socijalnog stanja, kao i za one čija darovitost jamči izvrsnost u elitnoj akademskoj zajednici SAD-a i Kanade. Zajednica im pruža potporu u životnoj fazi kad im je pomoć najpotrebnija. Jačanjem suvremene mobilnosti i blagostanja sustiže nas novi paradoks – ne samo da je školovanje na pojedinim sveučilištima svake godine sve skuplje, nego je u isto vrijeme za mnoge obitelji i sve nedostupnije! Zajednica osjeća kakvi su to izazovi i za djecu i za njihove roditelje.

Studentski krediti koji su nekoć u Americi iznosili 20 do 30 dolara mjesečno, ističe predsjednik Pazo, danas su na veleučilištima diljem SAD-a i Kanade prešli mjesečne rate i do 600 dolara. Privatna američka sveučilišta, dodao je, godišnje stoje čak 50 do 60 tisuća dolara. Zainteresirani donatori, koji bi željeli darovati znatniju svotu u Školarinsku zakladu HBZ-a, mogu očekivati porezne olakšice prema novousvojenome američkom zakonu o fraternalističkim društvima. U tjednima došašća u božićnoj rubrici u Zajedničaru objavljuju se imena svih donatora Školarinske zaklade. Veseli nas u Hrvatskoj matici iseljenika da ovi mladi stipendisti iz Amerike za iduće ljetne praznike stižu u Zagreb, gdje će u organizaciji HMI-ja prikazati svoj 52. Tamburaški festival KFM HBZ-a – čime se zajednički pridružujemo obilježavanju Europske godine baštine 2018.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije