Odsjek 530 "Ogulin"

Božićno veselje i priznanja u Hrvatskoj bratskoj zajednici Amerike

Foto: Franjo Bertović
1/5
12.12.2018.
u 09:45

Odsjek je 2016. odlučio da na svojim božićnim zabavama dodijeli priznanje "Obitelj godine" svojim zaslužnim obiteljima – članovima

Kraj 2018. godine odsjek 530 "Ogulin" obilježio je lijepom božićnom zabavom, održanom u nedjelju, 2. prosinca. Dobro popunjena dvorana, darovi svetog Nikole, stipendijske nagrade studentima na veleučilištima, nagrade i priznanje obiteljima godine, odlična domaća hrvatska kuhinja, obilje slatkiša te zvuci harmonike Tomice Peretića, pridonijeli su doista svečanom okupljanju naših članova i prijatelja zajednice. 

Ova tradicionalna zabava, koju održavamo već 28 godina, gotovo uvijek ostavlja utisak obiteljskog slavlja i potiče radost s dolaskom blagdana. Zato krenimo redom.

Proslava sv. Nikole

Ove godine imali smo nešto manji broj djece na proslavi. Ali unatoč tome sva su djeca s izrazitim veseljem dočekala ovu dobroćudnu i darežljivu osobu. Sveti Nikola došao je s punom torbom, najprije se prošetao dvoranom da osluhne i čuje od roditelja koja su to dobra djeca i jesu li pristojna? I roditeljima je dijelio bombone te krčio put prema djeci koja su pjevala "Zvončiće" uz pratnju glazbe. Dijelio je darove, razgovarao s djecom i roditeljima te podsjetio mnoge na njihove dane djetinjstva. Ova tradicija, unatoč drukčijem načinu života i životnim prilikama, još uvijek je dojmljiva i prožeta radošću.

Odsječna školarinska zaklada utemeljena je prije 20 godina. Odsjek 530 došao je do saznanja da je potrebno pripaziti na mladež koja je još uvijek u gnijezdu, ali koja više ne dobiva darove svetog Nikole jer su im cipelice prevelike. Počeci su bili teški, ali vjera u dobrotvornost čvrsta. Prva sredstva bila su skupljana na razne načine, počevši od pravljenja i prodaje suhomesnatih proizvoda pa do kolača i drugih poslastica za božićne blagdane. 

Kako je odsjek napredovao u članstvu i drugim aktivnostima, tako su rasle i školarinske pomoći studentima na višim i visokim školama. Stvorena su i Pravila zaklade koja su vrlo jednostavna. 

Na samom početku godišnje se dijelilo samo 500 dolara bez obzira na broj studenata, od kojih je svaki trebao biti odsječni član za najmanje dvije godine. Poslije je taj iznos porastao. Veliki je to ponos i dar svima onima studentima i roditeljima koji su kroz sve te godine primali stipendije. Ali i našim odsječnim članovima koji su sudjelovali u prikupljanju sredstava i duševno se osjećaju presretnima jer čine dobro i svijet ljepšim.

Na godišnjoj sjednici, održanoj 12. siječnja 2003., odsjek je donio odluku da se na bankovni račun organizacije CFU Scholarship Foundation Inc. uloži 10.000 dolara za "Endowment Fund Ogulin CFU Lodge 530". Želja nam je bila da i na nacionalnoj razini pripomognemo u školovanju djece na veleučilištima i da zajedno podupiremo višu školsku naobrazbu. A zajedno smo još jači!

Ovogodišnji su dobitnici stipendija odsjeka 530: Michelle Pejaković, Lindsay Cox, Mattia De Pra i Morgan Bertovic. Čestitamo djeci i roditeljima!

Obitelji godine

Odsjek je 2016. odlučio da na svojim božićnim zabavama dodijeli priznanje "Obitelj godine" svojim zaslužnim obiteljima – članovima. A takvih imamo, hvala Bogu. Do sada su ta priznanja dobili 2016. godine John i Henrietta Karn iz St. Thomasa te Carl i Jessie Sergeant iz Oakvillea. Godine 2017. priznanje su dobili Ljubica i Lawrence Cox te Franjo i Ankica Rupčić iz St. Thomasa.

Obitelj godine 2018. jesu Mijo i Ann Lukiček iz Sarnije te Lidije Lucić iz Mississauge. Mijo i Anna dugogodišnji su članovi i odbornici Hrvatske bratske zajednice. Najprije su bili odbornici u odsjeku 953 "Hrvatska ruža" u Sarniji, a nakon spajanja s odsjekom 530 vrlo su aktivni u našim redovima. 

Brat Lukiček trenutačno obnaša dužnost direktora bratskih programa u odsjeku 530 i aktivni je član folklornog ansambla "Hrvatski korijeni" iz St. Thomasa i hrvatskog folklornog ansambla "Nova Nada" iz Detroita. Njegovo pitanje prije naših okupljanja obično glasi: "Kada trebam doći?"

O obitelji Lidije Lucić mnogo toga također se može napisati. Lidija je jedna od utemeljiteljica našeg odsjeka i sa svojom obitelji uvijek je od pomoći. Posebno na godišnjem pikniku i Zvucima tamburice u kolovozu kada njezine vrijedne ruke pripreme i ispeku do 500 palačinki. 

Slično je i u redovima Ontarijske federacije odsjeka Hrvatske bratske zajednice, bilo to u Miltonu ili u Mississaugi.

Godišnja sjednica

Da bi nam i dalje odsjek napredovao, trebamo se okupiti na samom početku godine zbog pregleda svih naših aktivnosti, planova rada i poslovanja. 

Naše mjesečne sjednice održavamo redovito, a u studenome odlučili smo godišnju sjednicu održati 19. siječnja 2019. Farmington Driveu 9 u St. Thomasu. Sjednica će početi poslije večere na kojoj će se članovi okupiti u 18 sati. Tada će uslijediti radni dio s pregledom blagajničkih knjiga, zbirke zapisnika i odsječnog inventara. Potom ćemo održati nominaciju i izbor odbornika za godinu koja slijedi te mjesečnu sjednicu za siječanj i ustoličenje odbornika uz prisegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije