Hrvatski u srcu

Doznajte što donosi udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu

Foto: Snježana Radoš i Mirjana Ana-Marija Piskulić
1/6
17.10.2018.
u 09:46

Autorica Dijana Ančić korisnicima je sačinila koherentni i metodološki dosljedan udžbenik objedinjujući jezične, komunikacijske i književne sadržaje s onima koji se tiču povijesne, kulturne i prirodne baštine Hrvatske

Prvo zagrebačko predstavljanje udžbenika za hrvatsku nastavu u inozemstvu od 1. do 4. razreda osnovne škole, autorice Dijane Ančić, u izdanju Školske knjige, održano je jučer u Hrvatskoj matici iseljenika. 

O djelu Hrvatski u srcu, koji je u cijelosti usklađen s Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, govorile su dvije Blajke, autorica Dijana Ančić i urednica izdanja mr. sc. Emica Calogjera Rogić te recenzent dr. sc. Igor Marko Gligorić. Pozdravnu riječ prisutnima uputio je dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Promociju je vodila rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport Hrvatske matice iseljenika Lada Kanajet Šimić.

Dijana Ančić je učiteljica – savjetnica u OŠ Blato i dugogodišnja redateljica dramske družine koja djeluje pri HGSU Petar Milat u Blatu, autorica je nastavnih listića Eureka i Ispita znanja Eureka za 1. razred osnovne škole te jedna od autorica integriranog priručnika za razrednu nastavu – početnice Pčelica.

Promotorica Emica Calogjera Rogić u Školskoj knjizi je od 2008. godine urednica za hrvatski jezik i strana izdanja. Bila je profesorica hrvatskog jezika u Hrvatskoj školi Bartol Kašić u Lyonu i Dijonu te lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. 

Recenzent predstavljenog udžbenika Igor Marko Gligorić poslijedoktorand je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a područja njegova istraživanja su hrvatski standardni jezik, materinski i inojezični hrvatski, dijalektologija, kognitivna lingvistika i primijenjena lingvistika.

Autorica Dijana Ančić korisnicima je sačinila koherentni i metodološki dosljedan udžbenik objedinjujući jezične, komunikacijske i književne sadržaje s onima koji se tiču povijesne, kulturne i prirodne baštine Hrvatske. Udžbenik je tematski organiziran u sedam cjelina: To sam ja, Učenje – rad – slobodno vrijeme, Ljudi u prostoru i vremenu, Vrijeme – promjene – kontinuitet, Kultura i društvo, Suvremeno društvo i Jedan svijet za sve. 

Udžbenik prati i radna bilježnica, iste autorice i izdavača, koja nizom vježbi i zadataka potiče jezičnu kreativnost učenika. Zadaci su, kao i sam udžbenik, podijeljeni u sedam cjelina, a prethodi im niz vježbi izgovora i pisanja glasova/slova č i ć, dž i đ te lj i nj.

Udžbenik Hrvatski u srcu prošle je godine najprije predstavljen u sklopu programa XXV. Blatskog ljeta 31. srpnja 2018., a potom i 17. listopada u Dubrovniku, u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Predstavljanje u Matici – uz smokve, prošek i lumbliju – pohodili su, uz autoričine i uredničine kolege, mnogi prijatelji Matice, kao i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Agencije za odgoj obrazovanje, Instituta za migracije i narodnosti i Društva Blaćana.

Autorica Ančić svima je zahvalila na dolasku, kolegama na suradnji, domaćinu na gostoprimstvu, a sve u nadi da će autorstvo mogućeg novog udžbenika prihvatiti s veseljem i bez mnogo premišljanja. 


Diana Šimurina-Šoufek

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije