Veliki interes

U pet godina čak 846 polaznika, djece iseljenika, naučilo je hrvatski jezik

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
04.10.2018.
u 09:01

Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja, i dalje su najbrojniji oni iz Južne Amerike

Jučer su u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani ugovori o stipendijama za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2018./2019.

Stipendije je dobilo 57-ero pripadnika hrvatskog naroda izvan Lijepe Naše – polaznika (zimskog semestra), Tečaja hrvatskog jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tom prigodom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zaželio je stipendistima dobrodošlicu u domovinu te naglasio kako Ured želi učvrstiti povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, a sve radi ostvarenja potrebnog jedinstva i kulturnog zajedništva.

"Svi možemo biti sretni što ste došli u domovinu svojih predaka naučiti hrvatski jezik i tako čuvati i razvijati hrvatski identitet, ono po čemu se mi, Hrvati, prepoznajemo", istaknuo je Milas, dodavši kako odluke o njihovu dolasku na tečaj nisu bile jednostavne, ali da im je ljubav prema domovini jedan od važnih razloga dolaska.

Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja, među kojima su i dalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

Uime svih stipendista Uredu se zahvalila Javiera Antonia Buzolic Contador koja je naglasila kako hrvatski jezik nije lagan za učenje, ali čvrsto vjeruje kako će svojim trudom i upornošću opravdati dodijeljenu stipendiju.

Za učenje hrvatskog jezika u domovini odobreno je 170 stipendija, dok je pet odobreno za internetsko učenje. Osim u Zagrebu, nastava se održava i na filozofskim fakultetima u Splitu i Rijeci.

Od 2012. do 2017. ukupno je odobrena 1161 stipendija za 846 polaznika. Stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskog jezika, kao i troškove subvencionirane prehrane te odgovarajuću naknadu troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije