Poseban događaj

Prvi put održana prva pričest u Kehlu

Kehl
Facebook
19.04.2018.
u 11:56

Kako su zajednice vjernika Kehla i Offenburga na prostornom rubu te misije, ta rubnost počela se doživljavati i duhovnom rubnošću

Dvije podružnice Hrvatske katoličke misije Mittelbaden u Kehlu i Offenburgu doživjele su u prošlu nedjelju poseban događaj. Naime, prvi put u tim zajednicama proslavljena je prva pričest. 

Sasvim na rubu zemljopisnog prostora Hrvatske katoličke misije Mittelbaden (Srednji Baden) u Njemačkoj, dvije su njezine podružnice: Kehl i Offenburg. One se nalaze uz granicu s Francuskom. 

U crkvama ovih mjesta – St. Johannes Nepomuk (Kehl) i St. Fideleis (Offenburg) – slave se mise na hrvatskom jeziku. Do 2005. godine ove dvije zajednice bile su zasebna misija sa sjedištem u Offenburgu. 

Tijekom novčane oskudice u Njemačkoj tamošnja Katolička Crkva pristupila je restrukturiranju i integraciji nekih hrvatskih zajednica. Time je smanjen i broj pastoralnih djelatnika. Tako su i zajednice Kehla, Offenburga i još neke druge zajednice uključene u jednu misiju: Hrvatsku katoličku misija Mittelbaden sa sjedištem u Karlsruheu. 

Kako su zajednice vjernika Kehla i Offenburga na prostornom rubu te misije, ta rubnost počela se doživljavati i duhovnom rubnošću. I prije i poslije spajanja tih dviju zajednica u Hrvatsku katoličku misiju Mittelbaden, u njima se nije primao sakrament prve svete pričesti već se to obavljalo u njemačkim župnim zajednicama.

Tijekom ove godine priprave za sve prvopričesnike održavale su se u crkvi St. Johannes Nepomuk u Keklu, a neposredna priprava za prvu ispovijed uključila je roditelje i njihove prvopričesnike. 

Slavlje prve pričesti uveličao je novoosnovani vokalno-instrumentalni sastav "Agape" pod ravnateljstvom Tajane Šarić koja je pripremala i uvježbavala i prvopričesnike. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije