Glas slobodne Hrvatske

Pola stoljeća hrvatske pjesme i riječi u New Yorku

Foto: Franjo Bertović
1/5
08.03.2019.
u 08:49

Prvi program otvoren je melodijom iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, a nakon emitiranja vijesti iz domovine i područne hrvatske zajednice završen je državnom himnom

U nedjelju, 24. veljače 2019. u New Yorku je svečano proslavljen 50. rođendan Hrvatskog radiokluba ''Glas slobodne Hrvatske''. Ovoj velikoj obljetnici prisustvovalo je oko 400 uzvanika, među kojima su bili: osoblje hrvatskog veleposlanstva iz Washingtona na čelu s veleposlanikom Pjerom Šimunovićem, generalna konzulica Republike Hrvatske iz New Yorka Lidija Babić, saborski zastupnik iz Zagreba Željko Glasnović, predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Grbešić i kustos hrvatskih franjevaca iz Chicaga fra Jozo Grbeš na čelu nekoliko svećenika i časnih sestara. 

Meni je pripala čast i radost da zastupam našu Hrvatsku bratsku zajednicu u Americi i obratim se prisutnima s nekoliko prigodnih riječi.

Hrvatski radioprogram ''Glas slobodne Hrvatske'' osnovan je 22. veljače 1969. godine malim, ali odlučnim koracima. Nešto slabije zimsko vrijeme utjecalo je i na osnivačku skupštinu na kojoj su nazočili: Mirko Barić, Jerko Colich, fra Mladen Čuvalo, Miro Gal, Bruno Govorčin, Ivan Kundid, Vinko Kužina, Marko Krstić, Ivan Labrović, Eduard Martek, Krunoslav Mašina, fra Vitomir Naletilić, Ante Nosić, Ivan Pintar, Đuro Raguz i Božo Radalj. 

Za predsjednika je izabran Miro Gal sa zaduženjem da što prije pronađe radijsku postaju u New Yorku iz koje bi se mogao emitirati hrvatski program. Gal je svoju zadaću izvršio munjevitom brzinom. Samo deset dana nakon osnivačke skupštine radijska postaja WHBI emitirala je polusatni program na hrvatskom jeziku. To je kratka povijest ''Glasa slobodne Hrvatske'' iz ovog velebnog grada – New Yorka.

Prvi program otvoren je melodijom iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, a nakon emitiranja vijesti iz domovine i područne hrvatske zajednice završen je državnom himnom. Tako osmišljen program s vijestima na hrvatskom jeziku i demokratskim pristupom te pogledima na društvena i politička zbivanja, popraćen glazbom i drugim tradicijskim običajima Hrvata, brzo se uspinjao prema vrhu i plijenio pozornost slušatelja. Mnogi, koji su vjerovali u bolju budućnost i veću slobodu svog naroda i državotvornost, dio su tog uspjeha Pa, i sami slušatelji u svakom su pogledu podržavali radioklub, bilo to u novcu ili u radu.

Razvojni put brzo se prilagođavao slušateljima i novim tehnologijama. Uredništvo se isto tako brzo snalazilo i popunjavalo s marljivim, odanim i talentiranim osobama koji su crpile snagu kroz domoljublje i pripravno se nosile s vremenom prošlosti, današnjice te vizijom budućnosti. Posebno kroz vrijeme i strahote kroz Domovinski rat, kada su sloga naroda, istina i vijest s bojišnice bili od izuzetne važnosti za obranu i slobodu naše domovine Hrvatske. Tu je Glas slobodne Hrvatske imao snažnu ulogu u borbi za hrvatsku riječ, pravicu, kulturu i dostojanstvo, povezujući Hrvate diljem svijeta i šireći zajedništvo i domoljublje, te u prikupljanju humanitarne pomoći.

Kroz lijepe i prigodne govore osvježene su mnoge uspomene. Nakon svečanog dijela zasvirala je klapa Samoana iz Novog Zelanda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije