Vremeplov

Četrdeset godina prije: Naš radio prati 150 tisuća slušatelja iz Kanade

Foto: Matica
22.10.2018.
u 09:40

Za program Radio-sata koristile su se informacije iz tiskovina koje su u Toronto stizale iz starog kraja. Među njima je bila i "Matica", a osobito rubrika humora i šale

John Loncaric koji je 1957. godine svoje rodno mjesto Gornje Hrašće u Međimurju zamijenio kanadskim Torontom, 1966. u sklopu postaje "Chin Multicultural Radio" pokrenuo je emisiju Radio-sat "Zvuci Hrvatske".

Na linku dolje pročitajte priču o hrvatskom radiju – 40 godina poslije...

Polusatna emisija emitirana je svake subote, a program je poslije proširen svakodnevnim sadržajima, osim subotom. 

John Loncaric 1979. godine posjetio je Maticu sa svojom suradnicom Karmelom i otkrio više informacija o Radio-satu.

"Naš program je raznovrstan. Uz vijesti o starom kraju, u emisiji 'Po željama' donosimo mnogo glazbe i pjesama iz domovine. Emitiramo i sport, program za djecu, a svakog četvrtka 'Kulturno-književni četvrtak', emisiju koju vrlo uspješno vodi profesorica hrvatskog jezika Marija Uremović. Upravo je taj program naišao na veliki odjek među slušateljima, pa su nas tako nedavno nakon emisije o povijesti i kulturnom razvitku Zagreba, mnogi slušatelji nazivali telefonom, izražavajući svoje oduševljenje za takve programe koji govore o povijesti i kulturi naših gradova", rekao je Loncaric.

Za program Radio-sata koristile su se informacije iz tiskovina koje su u Toronto stizale iz starog kraja. Među njima je bila i "Matica", a osobito rubrika humora i šale.

"Razvili smo i suradnju s Radio Zagrebom, pa će nam izgleda uspjeti izravno prenositi i neke nogometne susrete iz domovine. U programu 'Zvuci Hrvatske' nastupili su dosad i mnogi naši istaknuti pjevači i neki kulturni djelatnici. Tako su nam gosti bili Ivo Robić, Ivica Šerfezi, Zdenka Vučković, Kićo Slabinac, Trubaduri, Nela Eržišnik i drugi, a posjetio nas je i Ivica Krizmanić, direktor Radio Zagreba. Zasad naše emisije redovito prati oko 150 tisuća slušatelja većinom iz Kanade, te nešto iz jednog dijela Amerike. Želja nam je da putem radiovalova stari kraj bude prisutan među nama, u novoj sredini gdje živimo. I to kroz pjesmu, glazbu, ali i kroz sve aktualne vijesti o domovini te kroz emisije koje govore o kulturi i povijesti kraja iz kojeg potječemo. Tako smo na neki način radiovalovima povezani sa svojom postojbinom", zaključio je u intervjuu 1979. godine John Loncaric.


M. G.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije