Summa Mediterranea

Matko Trebotić četvrti put izlaže u Beču

Matko Trebotić
Foto: Snježana Herek
1/3
02.12.2016.
u 08:51

Sklonost bjelinama, ali i vrlo specifičnim registrima boja ugodnih za oko, pridonosi posebnoj svježini koja se ističe uz niz kršćanskih, arhitektonskih i grafičkih simbola

Reprezentativna izložba "Summa Mediterranea" Matka Trebotića, jednog od najvažnijih suvremenih hrvatskih slikara, grafičara i kipara s dojmljivom međunarodnom izlagačkom reputacijom, koja obuhvaća 27 slika uglavnom velikog formata i pet skulptura, otvorena je početkom tjedna u uglednoj bečkoj galeriji Suppan Contemporary. 

Riječ je o umjetnikovim radovima nastalima posljednjih godina, koji prikazuju duhovne refleksije Hrvatske, Dalmacije i Trebotićeva rodnog Brača te Mediterana kroz trijumfalnu dramatiku boja.

Izložbu je u prisutnosti brojnih predstavnika kulturnog, diplomatskog, političkog i sportskog života otvorila veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesna Cvjetković. 

"Ponosni smo jer imamo ovakvog umjetnika međunarodnog formata. Zadivljen Trebotićevom monografijom otisnutom na engleskom jeziku bio je i austrijski ministar za umjetnost i kulturu Thomas Drozda, s kojim sam razgovarala o programu za 2017. kada je u planu 'Godina hrvatske kulture' u Austriji", rekla je veleposlanica Cvjetković. 

Istaknula je kako je i najnovija Trebotićeva bečka izložba potvrda izuzetno dobre kulturne suradnje Hrvatske i Austrije. 

Goste je uvodno pozdravio vlasnik galerije Martin Suppan, a o autoru izložbe i umjetničkom postavu govorio je mladi austrijski kustos Michael Brunner.

"Riječ je o apstraktnom slikarstvu. Između ostalog, to potvrđuju forma i boja umjetnikovih djela te jednodimenzionalnost koja nije lako čitljiva", otkrio je Brunner. 

Uputio je Trebotiću mnoštvo pohvala za njegov izložbeni postav koji karakterizira, kako je istaknuo, čudesni spoj analize i sinteze, usporedivši ga na idejnoj razini i po senzibilitetu s Josephom Beuysom. 

Naglasio je kako izložba pokazuje intenzivnu i prepoznatljivu preokupaciju autora dalmatinskim i općenito mediteranskim pejzažima te tlocrtima starohrvatskih crkvica. 

Sklonost bjelinama, ali i vrlo specifičnim registrima boja ugodnih za oko, pridonosi posebnoj svježini koja se ističe uz niz kršćanskih, arhitektonskih i grafičkih simbola.

"Jednom riječju, sveukupno Trebotićevo mediteransko okružje obilježava univerzum, čiji je dio i priroda i kultura", potvrdio je Brunner.

"Ovo je četvrta moja izložba u posljednjih desetak godina u Beču, i sretan sam jer opet imam priliku predstaviti svoja djela", pohvalio se Matko Trebotić. 

Naglasio je da koncept univerzuma izložbi daje potrebnu dinamiku i aktualnost s posebnim naglaskom na recentna djela od kojih će neka, primjerice oslikani Crveni križ, publika vidjeti prvi put. 

"Imao sam sreću što sam rođen upravo na Braču, na Mediteranu i na neki način predodređen da slikam upravo to okružje", zaključio je naš sugovornik.

Trebotićevim izložbenim postavom, koji se može razgledati do 13. prosinca ove godine, među ostalim uzvanicima, bila je oduševljena i proslavljena hrvatska nogometna zvijezda Zlatko Cico Kranjčar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije