Rekordna turistička 2016.

Hrvatsku u deset mjeseci posjetilo gotovo 1,3 milijuna Austrijanaca

Plaža
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
01.12.2016.
u 09:21

Hrvatska znatno ulaže i u smještajne kapacitete, izgradnju novih ili obnovu starih turističkih objekata, a u planu je i izgradnja pedesetak hotela

"S rekordnih 1,274 milijuna posjeta iz Austrije i 7,05 milijuna noćenja od siječnja do listopada 2016., ovogodišnja turistička sezona najbolja je do sada, a Austrijanci su među najbrojnijim gostima", rekao je direktor bečkog predstavništva Hrvatske turističke zajednice Ranko Vlatković, naglasivši pozitivnu turističku bilancu koju Hrvatska ima u odnosu s Austrijom. 

"Riječ je o 7,86 posto ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj, koju je od siječnja do listopada ove godine, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, posjetilo rekordnih 15,77 milijuna turista. Ostvareno je 89,78 milijuna noćenja, što je porast od čak 9,62 posto ili 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", istaknuo je naš sugovornik.

"S učešćem od 7,86 posto Austrijanci zauzimaju treće mjesto. Nakon Nijemaca (+ 20,16 posto) i Slovenaca  (+ 10,53 posto), najbrojniji su strani gosti u Hrvatskoj. I u budućnosti domovina računa s daljnjim porastom broja noćenja stranih gostiju, pa tako i austrijskih", objasnio je zatim Vlatković.

"Očekuje se i rekordan bruto prihod od turizma koji bi ove godine mogao biti viši od devet milijardi eura, a strateški marketinški plan Republike Hrvatske za turizam, za razdoblje od 2014. do 2020., predviđa ostvarenje prihoda između 14 i 15 milijardi eura, čime bi se ne samo etablirali među 20 najvažnijih turističkih zemalja svijeta nego i stvorili mogućnost za otvaranje 30 tisuća novih radnih mjesta u turizmu", naglasio je direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.

Dodao je kako su dobar omjer cijena i usluga te zemljopisna blizina i sigurnost prednosti Hrvatske u odnosu na druge mediteranske zemlje. 

Istaknuo je da svakako treba spomenuti i kampanju "Hrvatska 365", koja promovira našu zemlju kao turističko odredište za sva godišnja doba, nudeći i posebne ponude, od kulture i sporta, preko wellnessa i zdravstvenog turizma do vina i gastronomije.

Kako je moglo čuti više od 30 prisutnih novinara, unatoč tome što više od 60 posto Austrijanaca u Hrvatsku stiže osobnim automobilima, domovina mnogo ulaže i u razvoj zračnog prometa. 

Uvedeno je pet izravnih zračnih veza između Beča i Zagreba, a od ožujka 2017. bit će uspostavljena zračna linija između Salzburga, Splita i Dubrovnika. 

Hrvatska znatno ulaže i u smještajne kapacitete, izgradnju novih ili obnovu starih turističkih objekata, a u planu je i izgradnja pedesetak hotela jer, kako je otkrio Vlatković, domovini za iduću sezonu nedostaje 20 tisuća ležajeva.

Hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković istaknula je kako današnji gosti uz turizam očekuju i ostalu prateću ponudu. 

"Takav se spoj turizma i kulture u praksi pokazao vrlo uspješnim te ga treba nastaviti, kako na moru tako i u kontinentalnom dijelu zemlje". 

Kao primjer spomenula je nedavnu uspješnu promociju klastera Slavonije u Beču. 

Sve prisutne upoznala je s projektom austrijskog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove na čelu s ministrom Sebastianom Kurzom, koje je 2017. proglasilo "godinom kulture Austrije i Hrvatske".

Na kraju je okupljeni skup uživao u hrvatskim kulinarskim specijalitetima i vrhunskim vinima, koje su pripremili vlasnici restorana "Ragusa" iz Beča.     

Komentara 1

SA
sasavt
22:08 01.12.2016.

kak se bosan. ovaj, slovenaca riješit ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije