Milan Puh

Knjiga o Hrvatima u Brazilu posljednjih sedam desetljeća

Milan Puh
Foto: Privatni album
27.01.2020.
u 13:41

Knjiga je pisana na portugalskome i hrvatskome jeziku i ima čak 740 stranica

Knjiga "Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja", priređivača i autora Milana Puha, Puljanina s višegodišnjom brazilskom adresom, bit će u srijedu predstavljena javnosti u Hrvatskoj matici iseljenika (MHI).

Četvrta je to i posljednja publikacija u sklopu višegodišnjeg istraživačkog projekta "Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil", u kojem se obrađuje fenomen migracija Hrvata u Južnu Ameriku s naglaskom na socijalne, političke i  gospodarske izazove hrvatske zajednice u Brazilu koja danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Knjiga je pisana na portugalskome i hrvatskome jeziku i ima čak 740 stranica, nastala je pod Puhovim vodstvom i  uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te Hrvatskog doma Croatia Sacra Paulistana u São Paulu.

Istraživačkom projektu o hrvatskom useljeništvu u Brazilu, zemlji od 200 milijuna ljudi, Puh je posvećen od 2015. godine.

Prve tri knjige iz brazilsko-hrvatskog projekta: "Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju"; "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja" predstavljene su u Matici prošle godine.

Puh je profesor portugalskoga i hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu "Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija".

Ishodio je odobrenje (slobodnog) tečaja hrvatskog jezika na Sveučilištu u São Paulu koji će voditi od početka ove godine. Taj  sveučilišni tečaj prvi je te vrste u Brazilu.

Uz priređivača i autora Milana Puha, knjigu koja otkriva što su naraštaji Hrvata radili posljednjih 70 godina u Brazilu,  predstavit će ravnatelj Matice Mijo Marić te znanstvenici Darjan Godić i Mario Jareb s Instituta za suvremenu hrvatsku povijest, najavila je u ponedjeljak Hrvatska matica iseljenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije