Sve bliže domovini

Tko su Hrvati koji su u Brazilu stvarali nove kemijske formule za zidnu boju?

Foto: Milan Puh
1/3
04.07.2019.
u 11:15

Sve navedene aktivnosti upućuju na razdoblje intenzivnog rada hrvatske zajednice u Brazilu koja se tako svakim danom dodatno približava domovini od koje je udaljena desetke tisuća kilometara

Lipanj je bio prepun događaja u brazilskoj zajednici iseljenih Hrvata i njihovih potomaka. Važan trenutak bio je posjet međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Brazil koja je 23. lipnja posjetila zemlju, a pritom i hrvatske domove u Sao Paulu u namjeri da upozna zajednicu. 

Marko Vešligaj, Mario Habek, Ante Bačić i Bojana Puzigaća, kao članovi ove skupine, prošli su također kroz Rio de Janeiro i Braziliju, a u Sao Paulu sudjelovali su na tradicionalnoj proslavi Dana državnosti u Croatiji Sacri Paulistani, koju su upotpunili svojim nastupom glazbenici Đelo i Paula Jusić izvedbom mnogih popularnih hrvatskih pjesama. Svi prisutni bili su zadivljeni njihovom glazbenom virtuoznošću, a pritom i posjetom četvero parlamentaraca. Lijepo su ih primili Tomislav Correie-Deura, predsjednik izvršnog odbora doma, i Dubravka Šuto, brazilska predstavnica u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Domaćini su istaknuli važnost stvaranja ovakve vrste parlamentarne skupine čija su pratnja bili veleposlanik Željko Vukosav – na završetku svog mandata – te novopridošla opunomoćena ministrica pri hrvatskom veleposlanstvu u Brazilu Gordana Prelčec-Sermek.

U sklopu ovog događaja predstavljena je i knjiga "Hrvatska u Brazilu nakon 1941. godine: treća faza useljavanja", nastala u sklopu projekta "Povijest Hrvatske i hrvatskog iseljeništva u Brazilu” pod vodstvom profesora Milana Puha. Ovo izdanje zatvara ciklus istraživanja hrvatskog iseljeništva koje je trajalo pet godina, a u sklopu kojeg su objavljene četiri publikacije sa sudjelovanjem raznih suradnika iz dvaju zemalja, čiji su rezultat 1752 stranice o povijesti Hrvata i njihovih potomaka u ovoj latinoameričkoj zemlji. 

Sama knjiga donosi nove podatke o broju doseljenih Hrvata u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, njihovim mjestima zaposlenja i stanovanja, raznim tiskovinama koje su izdavali, procesu stvaranja i izgradnje dvaju domova koji i danas služe zajednici, ali i o doprinosu hrvatskih iseljenika u razvitku Brazila. U tom smislu nastala je mala "Enciklopedija Hrvata u Brazilu", jedno od poglavlja ovog izdanja u kojem je naveden značajan dio naših istaknutih iseljenika koji su gradili Nacionalni kongres u Braziliji, stvarali nove kemijske formule za zidnu boju, otvarali glazbene sastave i umjetničke galerije, ali i pisali knjige koje su otkrivene i uključene u ovu najopsežniju knjigu koja seže do 2000-ih godina. 

Tako je zasigurno moguće pokazati veličinu i važnost brazilskih Hrvata, a što pak u sinergijskom djelovanju s vladinim ustanovama može doprinijeti još boljem povezivanju s domovinom. Tome će pridonijeti i novi projekt "Mreža Hrvata i Hrvatica u Brazilu" koji je dobio podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, a čiji je cilj povezati sve one iseljenike i njihove potomke, raštrkane po ovoj petoj najvećoj zemlji svijeta, a željne suradnje u novoj i staroj postojbini.

Važnih događaja bilo je i u Društvu prijatelja Dalmacije, poznatom kao SADA, koji je također posjetila spomenuta međuparlamentarna skupina, zadivljena radom i veličinom folklornog društva Jadran i glazbenog sastava Frana. Tim povodom predstavljena je i novootvorena knjižnica. U njoj je pohranjeno šestotinjak raznih knjiga i ostalih tiskovina nastalih još 20-ih godina prošlog stoljeća, koje su prošle kroz proces čišćenja i početne katalogizacije. Osim toga, slavilo se 60 godina osnivanja samog društva pa je tako 30. lipnja održan svečani ručak na kojem je sudjelovalo više od stotinu osoba, a  povodu kojega otvorena je izložba "Izlažemo baštinu: umjetnost na visini povijesti". 

Sve navedene aktivnosti upućuju na razdoblje intenzivnog rada hrvatske zajednice u Brazilu koja se tako svakim danom dodatno približava domovini od koje je udaljena desetke tisuća kilometara.


Milan Puh

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije