Jedini hrvatski dušobrižnik u Victoriji

Hrvatski svećenici u Melbourneu: vlč. Marijan Grgas

Pixabay
04.11.2019.
u 21:49

Službeno je bio imenovan kapelanom u crkvi sv. Brigite (St. Brigit’s Church) u North Fitzroyu u Melbourneu, odakle je obilazio Hrvate i služio mise u Melbourneu, Geelongu i Ballaratu

Vlč. Marijan Grgas, svećenik Šibenske biskupije, rođen je u Zablaću (kod Šibenika) 10. srpnja 1915. Za svećenika je zaređen 30. lipnja 1940. u Šibenku. Poslije ređenja bio je imenovan dušobrižnikom u Galovcu (Zadarska nadbiskupija, čijim hrvatskim dijelom je tada upravljao šibenski biskup), a nakon toga u župi Murvica. 

Godine 1956. vratio se na kratko vrijeme u Šibensku biskupiju te se pastoralno brinuo za župu Tribunj. Iste godine emigrirao je u Italiju, a u Australiju je došao 10. svibnja 1958. Ovdje je u državi Victoriji bio jedini hrvatski dušobrižnik sve do dolaska vlč. Josipa Kasića 1961.

Službeno je bio imenovan kapelanom u crkvi sv. Brigite (St. Brigit’s Church) u North Fitzroyu u Melbourneu, odakle je obilazio Hrvate i služio mise u Melbourneu, Geelongu i Ballaratu. Tada u Melbourneu nije bilo više od deset tisuća Hrvata. 

Kada je stigao u Australiju, vlč. Josip Kasić, vlč. Grgas na Veliku Gospu 1961. odlazi na odmor sestri u Ameriku, a nakon toga iz Sjedinjenih Američkih Država prelazi u Kanadu, gdje pomaže vrhbosanskom svećeniku dr. Dragutinu Kamberu na hrvatskoj župi u Torontu. 

Vlč. Marijan Grgas vratio se u Šibensku biskupiju za vrijeme biskupa Josipa Arnerića (biskup od 1961. do 1986.) te je do umirovljenja službovao u župama Jadrtovac, Boraja, Žirje. Umro je u šibenskoj bolnici 27. travnja 1990.

 

Ruka Gospodnja bijaše nad njima" o 50 godina pastoralne skrbi među Hrvatima Melbournea, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije