vlč. Ivan Mihalić

Bio je prvi hrvatski svećenik koji je nakon Drugog svjetskog rata stigao u Australiju

Ruka Gospodnja bijaše nad njima
29.10.2019.
u 11:17

Godine 1983. teško je stradao u prometnoj nesreći nakon koje se teško oporavljao, pa je do smrti 1985. živio u Adelaideu

Vlč. Ivan Mihalić (Mihalic) rođen je 13. rujna 1913. u Novom Selu kod Čakovca, župa Vratišinec. Za svećenika je zaređen 1938. godine u Senju. Najprije je bio kapelan u Bjelovaru. 

Godine 1945. imenovan je za upravitelja rodne mu župe Vratišinec. Tu je ubrzo uhićen, a zatim osuđen na robiju. U zatvoru je proveo pet godina (1945. – 1950.). Nakon izlaska iz zatvora 23. svibnja 1950. ponovno preuzima župu Vratišinec, a već 5. kolovoza iste godine razriješen je dužnosti župnika, jer se nakon robije osjećao nesigurnim i progonjenim, pa se sklanjao po raznim župama. 

Kada komunisti i razni poslušnici komunističkog sustava nisu uspjeli sami pokrenuti razvoj i svoje ideje ugraditi u napredak sredine u kojoj su živjeli, okomili su se na svećenike i inteligenciju.

Vlč. Mihalić je od 8. siječnja 1951. do 8. listopada 1952. bio župnik u Čanavici, odakle je uspio pobjeći u iseljeništvo. Nakon izlaska iz zatvora i preživljenih peripetija, morao se konačno skloniti u inozemstvo te je 1953. preko Kanade došao u Australiju. Bio je prvi hrvatski svećenik koji je nakon Drugog svjetskog rata stigao u Australiju. 

U Adelaideu ga je primio tadašnji nadbiskup hrvatskog podrijetla Mate Beović te ga je inkardinirao u svoju nadbiskupiju. Nastanio se u franjevačkom samostanu u Sydneyu, gdje je pastorizirao hrvatske iseljenike, a odatle je povremeno obilazio Hrvate u Wollongongu, Milduri, Bonegilli, Wodongi, Melbourneu, Adelaideu, Berriju i Broken Hillu te Canberri i Queanbeyanu, dakle u onim mjestima gdje u to vrijeme još nije bilo stalnih hrvatskih svećenika.

Mihalić od 1955. do 1957. vodi dušobrižništvo za Hrvate u Melbourneu, a onda ga nadbiskup Beović poziva u Adelaide gdje ga je službeno postavio prvim imenovanim hrvatskim dušobrižnikom u Australiji koji je isključivo bio u službi naših iseljenika.

Svećenici u Melbourneu

U Adelaideu djeluje do 1971., a zatim odlazi u Sjedinjene Američke Države, pa onda u Kanadu, gdje je u Londonu pokraj Toronta organizirao hrvatsko dušobrižništvo. Iz Kanade se 1979. vraća kao umirovljenik u Australiju te u Melbourneu pomaže vlč. Kasiću. 
Godine 1983. teško je stradao u prometnoj nesreći nakon koje se teško oporavljao, pa je do smrti 1985. živio u Adelaideu.

Tako je završio život vrijedni hrvatski svećenik koji je svom rodnom Međimurju i hrvatskoj domovini bio odan. Zbog državnog sustava koji ga je progonio u domovini nije mogao obavljati svećeničku službu. Svoj predani rad ugradio je u pomoć Katoličkoj crkvi i Hrvatima izvan domovine.
 

"Ruka Gospodnja bijaše nad njima" o 50 godina pastoralne skrbi među Hrvatima Melbournea, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije