Advent

Biskup Vjekoslav Huzjak predvodio misu na hrvatskom jeziku u pečuškoj prvostolnici

Crkva u Pečuhu
Foto: Branka Pavić Blažetin
1/2
23.12.2016.
u 12:00

Događanje je ujedno bilo i završna manifestacija predstavljanja Koprivničko-križevačke županije u 2016. godini

Već godinama Hrvati iz grada Pečuha i županije Baranje u adventskom razdoblju imaju svetu misu na hrvatskom jeziku.

Ovogodišnji Hrvatski adventski koncert održan je u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog kluba "August Šenoa", uz pokroviteljstvo Pečuške biskupije, u katedrali sv. Petra i Pavla.

Koncert je izvelo Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik iz Križevaca dok je euharistijsko slavlje predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup.

Događanje je ujedno bilo i završna manifestacija predstavljanja Koprivničko-križevačke županije u 2016. godini na području Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu.

HPD Kalnik iz Križevaca uspješno djeluje uz manje prekide od 1900. godine. Članovi društva su građani, studenti i srednjoškolska mladež.

Sa ženskim, muškim i mješovitim zborom gostovao je u brojnim gradovima diljem Hrvatske i inozemstva, a njeguje široki repertoar skladbi domaćih i stranih autora, od rane renesanse do djela suvremenih umjetnika.

U Pečuhu je izveo pjesme treće i četvrte nedjelje došašća, "Ave Mariju" Ivana pl. Zajca, popijevku Hrvata iz Mađarske u obradi A. Klobučara "Od angela Gabrijela" te "Tihu noć" Franza Grubera.

"Nemojmo se bojati otvoriti Kristu sva vrata svoga života, svojih obitelji. Vrata radosti i muka svoga naroda, svoje domovine, svojih gradova i sela. Dopustimo da se u svima nama i među nama dogodi božićni susret s Bogom koji nam dolazi. Ne tek usput, ne negdje izvan života, nego uživo, jer se tek u takvom susretu život ispunjava svjetlošću u kojoj se možemo prepoznati međusobno, u kojoj možemo razlučiti dobro od zla, istinu od laži i zajedno s njime i uz njegovu milost sigurno ići kroz sve izazove života i biti sretni", izjavila je generalna hrvatska konzulica Vesna Haluga.

Domaćin biskupu Huzjaku bio je pečuški biskup György Udvárdy koji je pozdravio brojne okupljene vjernike i čestitao im Božić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije