Važna poveznica

Austrijski ministar zahvalio hrvatskim poduzetnicima što pridonose otvaranju radnih mjesta

Gala večer Udruge hrvatskih poduzetnika
Foto: Snježana Herek
1/12
13.06.2017.
u 09:41

Na upit kada će naši ljudi dobiti pristup austrijskom tržištu rada kao i ostali građani Europske unije, Stöger je odgovorio

Gala večer Udruge hrvatskih poduzetnika (UHP) u Austriji, jedan od najvećih skupova naših ljudi koji se bave poduzetništvom u iseljeništvu, održana je četvrti put u prestižnom bečkom Kursalonu.

Službeni dio programa pozdravnim govorom otvorio je predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika mr. Anto Sluganović u nazočnosti tristotinjak poduzetnika i visokih uzvanika iz gospodarskog, diplomatskog i političkog života Austrije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

"Veseli me da zahvaljujući našem domaćinu Josipu Šušnjari upravo iz ovog povijesnog zdanja Kursalona, koji je lani obilježio 150. godišnjicu postojanja, u svijet i domovinu šaljemo pozitivne poruke zajedništva. I to iz Beča, grada koji obilježava raznolikost i u kojem smo mi poduzetnici njegov važan dio", rekao je Sluganović.

Zahvalio je svima nazočnima na odazivu, posebno austrijskom ministru rada i socijalne politike Aloisu Stögeru, koji je svojim dolaskom uveličao ovaj skup, napomenuvši kako je Udruga hrvatskih poslodavaca otvorena za sve oblike suradnje.

"Posebno me veseli da je ovaj poduzetnički skup započeo europskom himnom, jasnim simbolom zajedništva. Austriju i Hrvatsku mnogo toga povezuje, povijest, članstvo u Europskoj uniji, ali i brojni Hrvati koji ovdje rade i jačaju austrijsko gospodarstvo, na čemu im zahvaljujem", naglasio je Stöger.

Napomenuo je kako je Udruga hrvatskih poslodavaca važna za povezivanje poduzetnika austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika. Austrijski ministar nije krio svoje oduševljenje Hrvatskom kao turističkom zemljom, u koju, kako je rekao, rado dolazi.

Predsjednik UHP-a Sluganović priznao je kako Udruga, od svog utemeljenja u Beču 2011. godine, radi na promicanju interesa hrvatskih poduzetnika u Austriji te njihovu povezivanju s poduzetnicima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim europskim zemljama.

"I na današnjem okupljanju jasno smo mogli uvidjeti važnost gospodarske diplomacije. Udruga hrvatskih poduzetnika, koja djeluje ne samo u Beču nego i diljem Austrije, sjajno je organizirala ovaj skup", naglasila je dr. Cvjetković dodavši kako je i to doprinos Godini kulture Austrije i Hrvatske koja je u tijeku.

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović priznao je kako je imao vrlo konstruktivnu razmjenu mišljenja s austrijskim ministrom rada i socijalne politike Stögerom.

"Obojici je jasno da stabilnost gospodarstva – otvaranje radnih mjesta, posebice za mlade, te adekvatna radna i socijalna prava – jamče i opću stabilnost društva. Razmjena mišljenja s prisutnim poduzetnicima i uzvanicima važna mi je za moj rad u vanjsko-političkom odboru njemačkog Bundestaga, gdje brinem upravo o stvaranju pozitivne gospodarske klime na području jugoistočne Europe", potvrdio je Juratović.

"Došao sam na ovaj skup kako bih zahvalio hrvatskim poduzetnicima što pridonose zaposlenosti u Austriji i otvaranju novih radnih mjesta. Donoseći svoj know-how obogaćuju i naše gospodarstvo", istaknuo je austrijski ministar Stöger.

Na upit kada će naši ljudi dobiti pristup austrijskom tržištu rada kao i ostali građani Europske unije, Stöger je odgovorio kako su već mnogi Hrvati na tom tržištu s obzirom na propise koji su na snazi, a kada istekne prijelazno razdoblje, kao što je bilo i s ostalim novim članicama EU, svi će moći doći na to tržište.

"Ja sam se na europskoj platformi intenzivno zalagao da svi imaju ista radna i socijalna prava", zaključio je ministar Stöger.

Kroz program gala večeri vodila je hrvatska violinistica i direktorica dvaju glazbenih festivala Andrea Nikolić. 

Svečanost je uljepšala sjajnim nastupom mlada hrvatska sopranistica Josipa Bainac. Otpjevala je hrvatsku i austrijsku himnu, a nastupio je i bečki glazbeni ansambl "Alt Wien" te tenor Max von Lütgendorff.

Na ovogodišnjoj gala večeri, između ostalih, nazočili su, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji Tomislav Leko, zastupnik Narodne stranke u austrijskom Parlamentu Nikolaus Berlaković, dopredsjednica bečkog ogranka Narodne stranke Margareta Križ-Zwittkovits i predstavnici Posavske županije.

Nazočan je bio i domaćin skupa, istaknuti hrvatski menadžer te vlasnik bečkog Kursalona Josip Šušnjara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije