Hofmusikkapelle

Antiphonus u Beču održao koncert za pamćenje

Foto: Snježana Herek
1/2
25.10.2018.
u 08:37

Koncertna posebnost večeri, posebice za bečke Hrvate, bila je suvremena praizvedba Rekvijema Splićanina Julija Bajamontija, posvećena hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću

Zagrebački vokalni ansambl Antiphonus pod umjetničkim vodstvom Tomislava Tomislava Fačinija oduševio je u ponedjeljak navečer sjajnim koncertom, u jedinstvenom ozračju Hofburgkapelle u Beču gdje nastupaju i diljem svijeta poznati "Bečki dječaci".

Dugotrajni gromoglasni pljesak, poklici "bravo" i višestruki pozivi na bis najbolja su potvrda oduševljenja publike vokalnom bravuroznošću Antiphonusa, čiji su članovi s maestrom Fačinijem prekrasnim glasovima, savršenom vokalnom tehnikom i posebnom homogenošću vrhunski interpretirali ranu glazbu. I to bez obzira je li to bila "a cappella" ili uz sjajnu pratnju lutnje.

Ovaj naš zasigurno najbolji vokalni ansambl darovao je očaranoj publici na kraju koncerta, koji je trajao više od 90 minuta, glazbeni dodatak. 

Večer je počela i završila djelima velikog majstora talijanskog madrigala Claudija Monteverdija, a izvođene su i skladbe Uccellinija, Vivaldija, Castella, kao i hrvatskih skladatelja Lukačića, Bajamontija i Jelića.

Koncertna posebnost večeri, posebice za bečke Hrvate, bila je suvremena praizvedba Rekvijema Splićanina Julija Bajamontija, posvećena hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću, u kojoj je ansambl Antiphonus predvođen svestranim Fačinijem virtuozno vodio publiku kroz širok raspon snažnih emocija ovog sjetnog dramatičnog djela.

Koncertu su, između ostalih, bili prisutni: dr. Vesna Cvjetković, hrvatska veleposlanica u Austriji, Josip Nalis, savjetnik ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Branka Martinović Vuković, predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku i Maja Mozara, voditeljica podružnice Matice hrvatskih iseljenika u Dubrovniku.

"Bilo nam je veliko zadovoljstvo pjevati u prekrasnom prostoru bečke Hofmusikkapelle, gdje ne može baš svatko nastupiti, pred publikom koja nas je sjajno primila", rekao je umjetnički voditelj Antiphonusa. Dodao je kako je publika imala priliku čuti rani barok mediteranskog kruga.

"Bilo nam je važno predstaviti i naše hrvatske autore koji su dio tog korpusa glazbe 17. stoljeća i Bajamontijev rekvijem za Ruđera Boškovića, koji je s Bečom bio povezan na više načina, pa smo pokušali ukazati i na taj dio zajedničke hrvatsko-austrijske povijesti i približiti je publici", istaknuo je Fačini, zahvalivši organizatoru 14. Festivala hrvatske glazbe u Beču na uvrštenje u festivalski program te članovima Antiphonusa na njihovu entuzijazmu i profesionalnosti.

"Koncert je bio sjajan, a održan je u spomen na hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića. Ostvaren je u suradnji s hrvatskim  veleposlanstvom u Austriji, Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik i dubrovačkom Podružnicom Hrvatske matice iseljenika", napomenuo je savjetnik ravnatelja KD-a Vatroslava Lisinskog Nalis, organizator Festivala hrvatske glazbe u Beču.

"Bio je to sjajan koncert i promocija hrvatske glazbene baštine u Austriji", naglasila je veleposlanica dr. Cvjetković.

Predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva u Dubrovniku Martinović-Vuković izrazila je zadovoljstvo što je inicirani koncert postao stvarnost, i to ni manje ni više nego u Hofmusikkapelle bečkog dvorca Hofburg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije