Vukovarska večer

Krunoslav Kićo Slabinac šalama i pjesmama oduševio Bečane

Foto: Snježana Herek
1/8
22.10.2018.
u 13:03

Krunoslav Kićo Slabinac priznao je da ga posebno veseli što je ponovno u Beču. Našalio se i na vlastiti račun, pa je na svoj duhoviti način poručio kako bečka publika za novac koji je dala za ulaznice i nije mogla dobiti boljeg pjevača

Obilje emocija, suze radosnice i neizmjerna zahvalnost za mnoštvo glazbenih hitova povezali su publiku u Svečanoj dvorani Radničkog sveučilišta u Beču i legendarnog Krunoslava Kiću Slabinca, koja ga je ugostila u petak navečer u sklopu "Vukovarske večeri".

Ovaj sjajno organizirani kulturno-zabavni događaj u aranžmanu Hrvatskog kulturnog i sportskog društva "Zagreb" te njegova neumornog predsjednika Blaška Papića, počela je veličanstvenim nastupom folkloraša i tamburaša Hrvatskog kulturnog i glazbenog društva (HKGD) "Dunav" iz Vukovara. 

Gosti su, iako je riječ o uglavnom mladim Vukovarcima, vrlo profesionalnom svirkom, pjesmom i folklornim plesovima Slavonije i zapadnog Srijema te prekrasnim narodnim nošnjama, oduševili Bečane.

No, oduševljenju nije bilo kraja kada se na pozornici pojavila zvijezda večeri – Krunoslav Kićo Slabinac. "Seoska sam lola", "Slavonski bećarac", "Slavonijo, ja sam tvoje dijete" i "Inati se Slavonijo" već je tamburaški ritual kojim je  popularni Slavonac započeo i bečki koncert. 

U drugom dijelu nizao je veličanstvene hitove, od rock and rolla do svojih kultnih ljubavnih bezvremenskih balada koje su obilježile njegovu pjevačku karijeru, poput pjesama "Plavuša", "Zbog jedne divne crne žene", "Otišao je otac moj polako"... Osim pjesmom publiku u dvorani zabavljao je i duhovitim pričanjem anegdota i viceva. 

Goste je uvodno pozdravio organizator večeri Blaško Papić, zahvalivši svojim Vukovarcima iz HKGD-a "Dunav", koji su prošle godine proslavili 150. godišnjicu postojanja i djelovanja, što su uveličali ovu priredbu u Beču. Napomenuo je kako će Vukovarce ugostiti i fra Zlatko Špehar, bivši vukovarski gvardijan i sadašnji voditelj Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu.

"Vukovar je svima nama u srcu, zato me posebno veseli što su se danas ovdje okupili naši Vukovarci, posebice mnoštvo mladih, koji su potvrda budućnosti tog u ratu razorenog grada", naglasio je Branimir Lončar, zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji.

"Naše društvo broji više od 120 članova i okuplja Vukovarce svih naraštaja, a osnovna nam je zadaća njegovanje i očuvanje hrvatske tradicijske kulture", otkrio je Zlatko Hegeduš, umjetnički voditelj i koreograf HKGD-a "Dunav" . Napomenuo je kako u društvu djeluje dječja i odrasla folklorna skupina, mlađa i starija tamburaška sekcija, tamburaški orkestar i folklorni pjevački zbor. 

Predsjednik društva Zdravko Pehar otkrio je kako članovi "Dunava" uglavnom predstavljaju slavonsko-srijemski kraj karakterističan za Vukovar. Napomenuo je kako se na repertoaru društva nalaze pjesme i plesovi ostalih krajeva Hrvatske te da imaju sjajnu suradnju s mnogim poznatim hrvatskim koreografima, od Osijeka i Zagreba do Splita i Dubrovnika. Ono što je posebnost njihovih nastupa jest da članovi nastupaju u izvornim hrvatskim narodnim nošnjama. 

Krunoslav Kićo Slabinac priznao je da ga posebno veseli što je ponovno u Beču. Našalio se i na vlastiti račun, pa je na svoj duhoviti način poručio kako bečka publika za novac koji je dala za ulaznice i nije mogla dobiti boljeg pjevača. 

"Krenula je 50. godišnjica moje solističke karijere, iako sam u glazbi duže od 60 godina. Počeo sam kao dijete, i to osnovac, nastupima na gitari 1959. kao Little Rocky, jer nisam htio biti Krunoslav Slabinac, nego neki od američkih rockera, i tako sam postao prvi hrvatski rocker", pohvalio se, napomenuvši kako je zapravo prvo bio glumac, pa zatim pjevač. Prema njegovim riječima, glazba je danas pala na nižu razinu, što znači da "svi mogu pjevati".

Događaj je završio u ranim jutarnjim satima izvlačenjem tombole na kojoj je glavna nagrada bila boravak u Vukovaru za dvije osobe.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije