Tako to rade velikani

Nekad se za Hrvatsku borio oružjem, a danas to radi remek-djelima

Foto: Snježana Herek
1/6
21.03.2018.
u 09:18

A ispričali su mnogo i otkrili Zoranovu sjetnu slavonsku dušu i pun spremnik davno potisnutih emocija. Još iz 1991. i Domovinskog rata, o kojem ovaj dragovoljac i časnik Hrvatske vojske ne želi govoriti, jer kako je napomenuo, sjećanja su bolna

Već drugi put u posljednje dvije godine bečki Hrvat Zoran Lucić, koji je rodom iz Slavonskog Broda, oduševio je svojim unikatnim umjetničkim djelima. 

Svaki njegov uradak jedinstven je i neponovljiv. To je potvrdila prošli vikend i veličanstvena izložba "Umjetnine od jaja" u Hrvatskom centru u Beču koju je na iznenađenje prisutnih otvorio 23-godišnji princ Leo von Breithen-Thurn, inače rođeni Zagrepčanin.

"Drago mi je da me gospođa Branka Ćubelić, hrvatska povratnica iz Australije u Split i poznanica gospodina Lucića, pozvala da otvorim ovu jedinstvenu izložbu njegovih umjetnina od jaja koje su zaslužile da ih se vidi diljem svijeta. Prvo ćemo ih izložiti u Londonu, a potom u Monte Carlu. Veseli me da i na ovaj način mogu promovirati Hrvatsku, zemlju u kojoj sam rođen i odakle su moji preci", rekao je diplomat i humanist princ Leo, predstavivši prisutnima svoje obiteljsko stablo.

Savjetnica za gospodarstvo u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Tatjana Mrvoš pozdravila je okupljene uime hrvatske veleposlanice dr. Vesne Cvjetković. 

"Hvala Zoranu na promoviranju Hrvatske i te rijetke naše baštine u Europi i svijetu", dodala je Mrvoš. Potom je predstavila gosta izložbe, sjajnog samoukog slikara Ivicu Blaževića, također iz Slavonskog Broda. On je izložio svoja dojmljiva ulja na staklu s motivima Posavine, rijeke Save i ostalim umjetničkim impresijama oduševivši Bečane.

Povratnica iz Australije Branka Ćubelić pojasnila je kako je uspjela dovesti princa na izložbu, napomenuvši da sve što je dobro i lijepo, a hrvatsko je, promovira u svijetu.

Autor izložbe Zoran Lucić nije mnogo govorio. Obučen u slavonsku narodnu nošnju smješkao se i pustio da njegovi radovi i odjeća pričaju...

A ispričali su mnogo i otkrili Zoranovu sjetnu slavonsku dušu i pun spremnik davno potisnutih emocija. Još iz 1991. i Domovinskog rata, o kojem ovaj dragovoljac i časnik Hrvatske vojske ne želi govoriti, jer kako je napomenuo, sjećanja su bolna. Posebno je zahvalio princu Leu što mu je kao član kraljevske obitelji ukazao čast i došao otvoriti izložbu.

"Prvi put u životu imam čast biti s jednim pravim princom", naglasio je Lucić, zahvalivši mu na pomoći.

Govoreći o razlikama između svog prvog i ovog drugog izložbenog postava, Zoran je naveo dvije velike razlike i novosti: prva je što je počeo raditi trodimenzionalne slike na emu-jajima, a druga je odobrenje da svoja mala remek-djela smije krasiti s diljem svijeta poznatim Swarovski kristalima. Opisao je i kako nastaju njegove impozantne umjetnine, pojasnivši da je riječ o posebnim tehnikama graviranja, frezanja i b(r)ušenja. Otkrio je da su njegova umjetnička jaja već dospjela na četiri kontinenta...

"Godine 1991. časno sam se borio s oružjem za Slavoniju i neovisnost Hrvatske, a sada se za njih borim radovima, nečim mnogo ljepšim. I dok god živim promovirat ću svoju Slavoniju", poručio je Lucić. 

Zahvalio je supruzi Sonji i kćerki Eni, koje su mu, kako je priznao, velika podrška. A podrška su mu i gradišćanski Hrvati kojima je zahvalio na susretljivosti i neopisivoj ljudskoj toplini te domaćinstvu izložbe. Na kraju je predstavio svoga zemljaka, također suborca iz Domovinskog rata, Brođanina Ivicu Blaževića.

Skromni i šutljivi samouki slikar Blažević rekao je kako je iznenađen zanimanjem publike za svoje slike.

"Slikam akvarele, tempere, akrile, ali od svih tehnika najveća mi je ljubav ulje na staklu", istaknuo je Blažević, dodavši kako uglavnom slika rijeku Savu, stare običaje te nekadašnji život i ljude kojih više nema u njegovom selu, u kojem je ostala samo jedna kapelica. I upravo je nju, između ostalog, pokazao Bečanima u svom njenom sjaju i samoći.

Glazbeni okvir svečanom otvaranju izložbe, koja se može pogledati do 24. ožujka 2018., dao je glazbeni sastav Dubrovački kavaljeri iz Beča.

Zoran Lucić rođen je 1968. godine u Slavonskom Brodu, a u Austriju je došao 1999. Prvu izložbu unikatnih jaja imao je 2016. godine u Beču.   

Komentara 1

MA
mare0801
13:27 21.03.2018.

pročitam često ove iseljeničke priče,jer nađe se povremeno odličnih životopisa,ali puno češće sam šokirana amaterskim piskaranjem dopisnika i nepodnošljivom patetikom iseljeničkog puka. Gosp. Zoran s rečenim nema veze,dapače ,krasan je primjer bivšeg vojnika koji se nije prepustio apatiji. Ovdje me zaintrigirao navedeni princ,pa "ne bud luda" bacih oko na internet.Da ne tlačim,koga zanima,vidjeti će i sam,ne sramotite se ljudi,ne trebaju vam ovakvi redikuli da bi čovjeku,poštenom emigrantu,organizirali izložbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije