Posjet

Život Hrvata u entitetu Republika Srpska. Od prijeratnih 149 tisuća ostalo je...

Zvonko Milas i Zdravka Bušić
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
1/2
24.01.2017.
u 13:56

Podaci Katoličke crkve (temeljem godišnjeg blagoslova kuća) govore da je taj broj još manji

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić jučer su se u Banjoj Luci susreli s predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog i vjerskog života. 

Razgovarali su i s mons. Miljenkom Aničićem, ravnateljem Caritasa i Europske akademije Banjolučke biskupije, mons. Ivicom Božinovićem, ravnateljem Katoličkog školskog centra "Bl. Ivan Merz" Banja Luka i Franjom Piplovićem, voditeljem studija Europske akademije Banjolučke biskupije.

Dvojac se sastao s Josipom Jerkovićem, dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Tomislavom Tomljanovićem, predsjedavajućim Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske te Marijom Rapo, savjetnicom Davora Čordaša, ministra za izbjegla i raseljena lica.

Tema razgovora bio je položaj Hrvata u entitetu Republika Srpska te izazovi koji otežavaju povratak i njihov održivi ostanak u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Državni tajnik Milas naglasio je kako su upoznati s problemima hrvatskih povratnika: "Veseli nas podatak da veliki broj Hrvata ima želju i volju za povratkom. No, ne može se tražiti od njih da ostanu tu ako nemaju osigurane osnovne civilizacijske uvjete za život – škole, ceste, primjerenu zdravstvenu zaštitu, pravnu sigurnost... U tom smislu Vlada Republike Hrvatske pruža i pružat će potporu našim ljudima, njihovoj dobrobiti i prosperitetu".

Tajnici su posjetili Katolički školski centar Banja Luka te trapistički samostan Marija Zvijezda, čiju obnovu i rad pomaže Vlada Republike Hrvatske. 

Od prijeratnih 149 tisuća danas u Republici Srpskoj (prema popisu stanovništva iz 2013.) živi 29.645 Hrvata. 

Podaci Katoličke crkve (temeljem godišnjeg blagoslova kuća) govore da je taj broj još manji – 9.464. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije