S otoka Brača

Zahvaljujući stipendijama obitelji Lukšić brojni naši sugrađani studirali na Harvardu

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.01.2019.
u 09:36

Poslovni imperij obitelji, koja dijelom potječe iz Sutivana s otoka Brača, prema Forbesovoj listi doseže oko 17,4 milijarde dolara

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je u zagrebačkom Hotelu Esplanade na svečanom otvorenju radionice "Digitalizacije javnih usluga" koja je održana od 21. do 23. siječnja 2019. u Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu, a vode je eminentni profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government. 

Program radionice za potrebe hrvatskog državnog i javnog sektora u digitaliziranju javnih usluga u konzultaciji s hrvatskom Vladom razradili su profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government. Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalivši na angažmanu uglednom gospodarstveniku Davoru Lukšiću Ledereru iz obitelji Lukšić, harvardskim gostima te ostalim organizatorima i sudionicima radionice "Digitalizacije javnih usluga".

Premijer je izrazio zadovoljstvo što će se na ovaj način malo više u hrvatskoj javnosti emancipirati rad Državne škole za javnu upravu koja postoji već devet godina i važan je generator novih znanja za državne službenike i dužnosnike. 

"Očekujem da će ovo dati dodatnu prepoznatljivost i posebno naglasiti važnost cjeloživotnog obrazovanja kao jamstva uspješnijeg djelovanja u različitim profesijama, a ovdje je riječ o državnoj upravi", istaknuo je premijer Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što je veliki broj naših sugrađana zahvaljujući stipendijama obitelji Lukšić studiralo na Harvardu. 

"Ovaj put smo okrenuli koncept i događaj organizirali u Hrvatskoj uz nezaobilaznu i značajnu podršku obitelji Lukšić", naglasio je Plenković, istaknuvši kako digitalizacija zauzima vrlo važno mjesto u Vladinu programu.

"Usvojili smo Strategiju e-hrvatska 2020 i njen Akcijski plan, gdje je planirano 126 projekata u iznosu od 2,7 milijarde kuna iz raznih izvora financiranja", napomenuo je, dodavši kako se radi na nizu projekata digitalizacije javne uprave, među kojima su najveći uspostava Centra dijeljenih usluga tzv. "državni oblak", odnosno jedinstveno mjesto na kojem će se razvijati sve Vladine elektroničke usluge i osigurati međusobna digitalna razmjenu podataka svih Vladinih tijela.

Zaklada znamenitog čileanskog gospodarstvenika i filantropa hrvatskih korijena Andrónica Lukšića Abaroa (Antofagasta, 5. studeni 1926. – Santiago, 18. kolovoz 2005.) već punih 13 godina afirmirala se stipendiranjem naših stručnjaka prilikom usavršavanja na programima Harvard Kennedy School.

Osnovana je 2006. u sjećanje na rad i nasljeđe tog slavnog čileanskog poduzetnika hrvatskog podrijetla, koju je koristilo više od 100 polaznika iz Hrvatske. Stipendijski program Zaklade, čiji jedan paket vrijedi 60 tisuća dolara, iznimno je značajan za prijenos znanja. 

Među stipendistima našla su se dvijetisućitih i zvučnija imena, poput sadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Poslovno carstvo, jedno od najvećih u Južnoj Americi i svijetu, naslijedili su, uz suprugu Iris te dvije kćeri Paolu i Gabrielu, trojica sinova: Guillermo (prerano preminuli), Jean Paul i Andrónico mlađi. 

Poslovni imperij obitelji, koja dijelom potječe iz Sutivana s otoka Brača, prema Forbesovoj listi doseže oko 17,4 milijarde dolara. Lukšić grupa u Hrvatskoj uspješno posluje pune 24 godine, preuzevši preklani vodstvo u našem turističkom sektoru i to okrupnjavanjem portfelja u dva financijski zahtjevna koraka na potezu od Dubrovačkoga primorja do Istre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije