POVIJESNI AMERIČKI GRAD

Veleposlanik Europske zajednice Stavros Lambrinidis na prijemu za strane diplomate u Philadelphiji

VELEPOSLANIK EZ STAVROS LAMBRINIDIS NA PRIJEMU ZA STRANE DIPLOMATE U PHILADELHIJI
Foto: Franjo Bertović
1/4
06.10.2022.
u 23:24

Našu hrvatsko zastupništvo predvodio je veleposlanik Republike Hrvatske u Washingtonu DC, Pjer Šimunović. Zastupništvo je bilo i najbrojnije!

Veleposlanik Europske zajednice Stavros Lambrinidis početkom tjedna, 3. listopada 2022., priredio je prijem za strane veleposlanike i diplomate u povijesnom američkom gradu Philadelphiji. Više od dvadeset veleposlanika i diplomata prisustvovalo je prijemu, a zastupalo je 27 država. Prijemu je bila nazočna američka kongresnica Medeleíne Dean i kongresmen Brendan F. Boyle iz Philadelphije.

Philadelphia je doista grad s bogatom poviješću. Ovdje je potpisana Deklaracija o neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država i Ustav Amerike. Dakle, grad koji se ponosi s ovim povijesnim znamenjem i osnovnim temeljima demokratske i pravno uređene države.

Grad je jedno vrijeme bio najbrojniji grad SAD-a dok tu primarnu funkciju nije preuzeo New York (1790.g.). Danas ima oko 1.6 milijuna stanovnika, a od 1775. do 1787. bio je glavni grad Amerike. Eventualno je zato i odabrana, po veleposlaniku Lambrinidisu, za ovako značajan susret tihe diplomacije kad su demokratski korijeni uzdrmani s brutalnim ratom u Ukrajini.

Foto: Franjo Bertović

Veleposlanik Europske zajednice je istaknuo uzdrmanu demokraciju na sjeveroistoku Europe, u svom govoru dobrodošlice i pozdrava prisutnima, kongresmen Brendan Boyle podsjetio je sve na 6. siječnja 2021. g. kad se nisu po nekima priznali izborni rezultati, pa je napadnuta kolijevka demokracije u svijetu – US Captol Hill. A, ovdje baš u Philadelphiji, je izvršena jedna od prvih promjena vlasti, mirno i dostojanstveno, nakon održanih demokratskih izbora u 18. stoljeću.

Našu hrvatsko zastupništvo predvodio je veleposlanik Republike Hrvatske u Washingtonu DC, Pjer Šimunović. Zastupništvo je bilo i najbrojnije!

Ovdje su se okupili Izvršni odbornici Hrvatske bratske zajednice u Americi na čelu s nacionalnim predsjednikom Edwardom Pazom, odbornici Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata predvođeni s predsjednikom Steve Rukavinom te nekoliko službenika veleposlanstva. Naša nacionalna hrvatska skupina bila je javno obznanjena s govornice uz naravno, Ukrajince, koji su žrtve agresivnog rata u njihovoj domovini.

Svakako, prijem i susret diplomata, na kojem se je isticalo zajedništvo Europske zajednice i partnerstvo s Sjedinjenim Američkim Državama, utjecati će i na poslovnu suradnju. Samo trgovinska razmjena Europe i Pensilvanije premašuje brojku od 13 bilijuna američkih dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije