AUSTRALIJA

Tradicija hrvatske svinjokolje i dalje živi u Sydneyu

Tradicija hrvatske svinjokolje u Sydneyu
Foto: Domovina Info
29.07.2020.
u 14:35

Izvanredan je osjećaj ovo danas, većina nas je za sve ovo samo čula i nikada ovo nismo vidjeli niti radili. Drago mi je da smo ovo pokrenuli i vjerujem da će ovakvih dogadjanja biti još i više, rekao je Robert Zrilić.

Tradicija hrvatske svinjokolje i običaja vezanih uz nju nije izumrla u Australiji što su nam posvjedočili ove subote 17. srpnja 2020. pri crkvi «Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta» u Blacktownu u Sydneyu pedesetak muškaraca okupljenih pod pokroviteljstvom molitvene grupe tzv. “Men’s Breakfast”. Organizatori ovog okupljanja bili su Zoran Mihaljević, Ante Sušić, vlasnik poznate mesnice “DALIKA” iz Sydneya, te Robert Zrilić. 

– Htjeli smo okupiti ljude te pokazati tradicije naših očeva, da se ne zaboravi i da se ta tradicija ne izgubi. Ante Šušić, Robert Zrilić i ja smo to organizirali i za prvi put smo više nego zadovoljni, ljudi su kao što vidite radosni i veseli. Ovo događanje dalo nam je i nove ideje za nova ovakva druženja, a vezana uz pripremu čobanca, mesa ispod peke, pripreme vina, kiselog kupusa, tj. i te načine obrade hrane, tako da će vjerujem biti zanimljivo. Ovo je samo vjerujem početak naših druženja i okupljanja oko pripreme hrane i tradicijskih običaja na hrvatski način kako su to radili naši stari. Obnavljamo dakle tradiciju a i želimo da i mlađi to vide i nauče, rekao je Zoran Mihaljević

 – “Ovo su sve moji prijatelji, a kao mesar i čovjek s iskustvom oko kobasica rado sam se odazvao pozivu, zapravo i sam sam jedan od organizatora. Počeli smo danas oko deset ujutro, jedni meso boniraju, tj. otkoštavaju, jedni melju, uskoro zapravo krećemo sa izradom kobasica. Danas jasno još nećemo dimiti kobasice već za par dana, a za ručak koji će biti uskoro napraviti ćemo pljeskavice. Sve je dobro organizirano i ide nam od ruke. Za prvi put je ovo i više nego dobro, rekao je Ante Sušić.

– Nikada ovo nisam radio, no uz Zorana i Antu rado sam ovo organizirao. A gdje ćemo drugdje nego uz našu hrvatsku crkvu, uz molitvu, prijatelje, u druženju i zajedništvu evo radimo nešto za nas novo, iz hrvatske tradicije. Izvanredan je osjećaj ovo danas, većina nas je za sve ovo samo čula i nikada ovo nismo vidjeli niti radili. Drago mi je da smo ovo pokrenuli i vjerujem da će ovakvih događanja biti još i više, rekao je Robert Zrilić. 

– Nikada u životu nisam radio ove kobasice, ovo mi je stvarno interesantno, došao sam da to vidim i naučim, društvo mi je više manje poznato, i vidim da se neki doista dobro razumiju u ovaj posao. Što reći nego da mi je drago da sam tu, i da vidim kako su to naši djedovi i bake radili u Hrvatskoj. Dosta nam je lijepo ovdje, rekao je Josip Šestan, jedan od sudionika ove izrade kobasica.

– Samo okupljanje sudionika svinjokolje počelo je oko devet ujutro, uz kavu, doručak, pravu hrvatsku rakiju travaricu i šljivu te molitvu i blagoslov fra Josipa, župnika ove hrvatske župe. Poslije uvodne riječi gospodina Zorana (Ivana) Mihaljevića i svete molitve, krenulo se na posao, a tema i cilj našeg okupljanja uz bratsko druženje bilo je obnoviti i održati hrvatsku tradiciju, baštinu i kulturu koju su nam očuvali i predali naše bake i djedovi, a u što spada i tradicija svinjokolje i obrade mesa za zimnicu, tako da bi i mi ovdje pod “Južnim križem” Australije ostavili naš trag baštine i tradicije i predali mladjima, rekao je Dujo Oremović, piše portal Domovina.info.

Pripremljeno je 430 kilograma svinjskog mesa koje je uz šalu i smijeh rade po starom jasno hrvatskom receptu. Proces pravljenja kobasica naročito je namjenjen za naraštaj koji je rođen u Australiji, napravilo se preko 300 kg kobasica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije