Tragovi

Možemo li sasvim kontrolirati svoje osjećaje? Možemo li izbjeći ljubav?

Marijana Dokoza
Privatni album
19.07.2017.
u 08:25

Hrvatska književnica koja trenutačno živi u Njemačkoj, priznala je kako je sretan onaj tko u životu pronađe istinsku ljubav, bila ona zabranjena ili ne, jer sretnici su oni koji barem jednom u životu istinski vole

Susret i strast, atraktivna mlada žena i privlačan poslovan čovjek, razmjenjivanje poruka, razdvojenost, kratki razgovori, tijelo koje izgara od strasti i boli, mirisi, požuda, čista ogoljena ljubav – samo su neke od motivskih oznaka ovoga romana koji je predstavljen u nedjelju u Galovcu pokraj Zadra, rodnom mjestu autorice Marijane Dokoze.

Pred više od dvjestotinjak ljudi, uz autoricu su o romanu govorili ugledni hrvatski književnici, novinari i publicisti Tomislav Marijan Bilosnić i Ante Gugo.

Bilosnić je rekao kako pišući životne priče, priče koje na prvu prepoznajemo u stvarnosti svakodnevne zbilje, a koje su podjednako pune ushita i boli, krikova i uzdaha, banalnosti, protesta, strepnji, razočaranja, slutnji, razaranja, tragedija, katkada i krvi, standardnih i konkretnih tema, bez apstrakcija i opsjena, koje pri tome nikad ne ostaju ni bez lirskih tragova, Marijana Dokoza od početka svoga djela vrlo vješto plete konce u čiju se mrežu umrežuju podjednako svi likovi, njihova duhovna, pa i fizička raspoloženja i stanja kao i svaka aktualna promjena prostora kojim se kreću.

"Takav je slučaj i u romanu Tragovi, u kojem s detaljima koje možda u stvarnosti i ne bismo ni zamijetili, govori o velikim i bolno ranjivim, a opet zvjezdano strastvenim iskustvima ljubavnih vrućica; tako da slijedeći tragove ove priče od punih trideset poglavlja jednostavno povjerujemo da je riječ o iskustvu koje je istinito duboko", naglasio je Tomislav Marijan Bilosnić.

Publicist i novinar Ante Gugo istaknuo je kako je ovaj roman priča u kojoj će se mnogi prepoznati.

"Roman Tragovi intrigantna su i napeta priča koja traži odgovore na nekoliko pitanja. Prvo od njih jest što je to ljubav? Nastavno, na to prvo pitanje otvara nam se i drugo u kojem kroz cijelu radnju čitatelj ne može, a da se ne zapita je li ljubav grijeh? Ovo je realistična životna priča koja ima elemente psihološkog trilera. Unutarnja borba glavne junakinje pitanje je li ljubav grijeh čini najvažnijim elementom romana. Vrlo uvjerljivo autorica nam daje do znanja da požuda i strast nisu glavni razlozi zbog kojih se junakinja upušta u avanturu s drugim muškarcem. Čitajući ovaj roman mi se suočavamo s još jednim pitanjem koje vjerojatno nitko od nas nije uspio izbjeći u svom životu. To je pitanje obilježilo svjetsku književnost još od Shakespearea i Romea i Julije pa do današnjih dana. Možemo li sasvim kontrolirati svoje osjećaje? Možemo li izbjeći ljubav? Naravno, ja vam neću reći odgovor na to pitanje. Na posebno intrigantan način taj odgovor je ponuđen u ovom romanu. To nas dovodi do dijela u kojem moram nešto reći i o načinu pisanja Marijane Dokoze. Naime, ona je ovaj roman toliko vješto pisala da nas svaka pročitana stranica vuče na sljedeću", napomenuo je Ante Gugo.

Hrvatska književnica koja trenutačno živi u Njemačkoj (Mainz), priznala je kako je sretan onaj tko u životu pronađe istinsku ljubav, bila ona zabranjena ili ne, jer sretnici su oni koji barem jednom u životu istinski vole. 

"Ovo je roman o dvoje ljudi, priča o strasti, čežnji, velikoj ljubavi, pa i erotici, ali i o patnji, o ljudima koji se neizmjerno vole, a ne smiju. Konstantno se preispituju osjećaji, krivnja, sudbina, bol, sreća. Pritom se ne odobrava zabranjeno, ali tu je priznanje da je čovjek nemoćan pred ljubavi, da je ono što prožima cijelo tijelo, dušu i srce neuništivo. Nitko ne može uništiti istinsku ljubav. U tom romanu mnogi će se pronaći, mislim da će dotaknuti srca mnogih", zaključila je Marijana Dokoza ističući kako joj je posebno drago jer je prvo predstavljanje romana upravo u njezinu rodnom mjestu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije