Prvi put pod istim krovom

Stier čestitao gradišćanskim Hrvatima na očuvanju hrvatskog jezika i identiteta

Davor Ivo Stier
Foto: Snježana Herek
1/3
21.12.2016.
u 09:21

Prema procjenama, danas u Austriji živi oko 50 tisuća gradišćanskih Hrvata, 35 tisuća u Gradišću i 15 tisuća u Beču, a s Hrvatima iz Slovačke i Mađarske ima ih više od 60 tisuća

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier u nedjelju i ponedjeljak boravio je u službenom posjetu Republici Austriji.

Tijekom prvog dana posjeta Stier je u mjesnoj crkvi sv. Lovre u Filežu otvorio Božićni koncert pod nazivom Pax et Bonum, na kojem je nastupio Mješoviti pjevački zbor gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Slovačke i Mađarske. 

Organizator događaja bio je biskup Željezanske biskupije mons. Egidije Živković, a domaćin župnik mjesne crkve Filež, franjevac Božidar Blažević. 

Koncertu su bili nazočni, između ostalih, veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesna Cvjetković, vijećnik pokrajinske vlade Gradišća Norbert Daraboš i zastupnik Narodne stranke (ÖVP) u austrijskom saveznom parlamentu Niki Berlaković.

"Za mene je privilegij danas biti ovdje i radovati se s okupljenim gradišćanskim Hrvatima iz triju država. Ovo je potvrda hrvatske Vlade da želi biti bliska sa svim Hrvatima koji žive izvan domovine, pogotovo s hrvatskim manjinama", rekao je ministar Stier.

Istaknuo je kako su gradišćanski Hrvati kroz pet stoljeća uspjeli sačuvati svoj jezik, kulturu i identitet.

"To je nešto što se mora na poseban način vrednovati", napomenuo je dodavši kako se veseli jer je na proslavi zajedništva.

"Možete biti ponosni na sve što ste postigli, no bez duha zajedništva sve to ne bi bilo moguće", priznao je Stier, ustvrdivši kako su gradišćanski Hrvati unatoč očuvanju hrvatskog identiteta dobro integrirani u društvo. 

Naglasio je kako mu je ovo prvi susret s njima, zahvalivši posebno gradišćanskom biskupu Živkoviću na gostoprimstvu i na svemu što je Katolička Crkva učinila za očuvanje identiteta gradišćanskih Hrvata proteklih pet stoljeća.

Prema procjenama, danas u Austriji živi oko 50 tisuća gradišćanskih Hrvata, 35 tisuća u Gradišću i 15 tisuća u Beču, a s Hrvatima iz Slovačke i Mađarske ima ih više od 60 tisuća.

"Za nas, gradišćanske Hrvate, ovo je zaista povijesni dan, prvi put nas posjećuje potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova. On nas, Hrvate podijeljene u tri države i u četiri biskupije, kao uglednik koji dolazi iz stare domovine Hrvatske, spaja, združuje i ujedinjuje. Mislim da je to naš novi put, put u novoj Europi, u kojoj smo mi, gradišćanski Hrvati, prvi put pod istim krovom", istaknuo je biskup Živković. 

Zaključio je kako je to velika radost, zamolivši hrvatsku Vladu da i dalje podržava opstanak i razvitak gradišćanskih Hrvata.

Sve nazočne uvodno je pozdravio domaćin Božićnog koncerta fra Blažević koji je oduševio publiku u prekrasnoj crkvi, ispunjenoj do posljednjeg mjesta.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije