U OAKVILLEU

Održana Livanjska noć u Kanadi: 'Ovdje je zajedništvo koje se malo gdje može osjetiti'

Foto: Mario Šošić
1/5
13.11.2022.
u 08:43

Gradonačelnik Čondrić je tom prigodom prezentirao sve potencijale koje grad Livno ima i stavio se na raspolaganje za buduću suradnju svojim iseljenjim Livnjacima

U subotu, 5. studenog održana je peta tradicionalna Livanjska noć u kanadskom gradu Oakvilleu u blizini Toronta. 

Ova Livanjsku noć, kao i prijašnje imala je svrhu okupiti iseljene Livnjake i njihove prijatelje u Kanadi, a svake se godine prikupljaju sredstva za pomoć rodnom kraju. Livanjski je kraj osim po svom polju i izvrsnom siru, poznat i po svojoj dijaspori. Većinom su Livnjaci iselili ili u Njemačku ili u Zagreb, dok je priličan broj njih živi u Sjevernoj Americi. Livanjsko društvo u Kanadi vrlo je aktivno i okuplja iseljene Hrvate u Torontu i okolici.  

U organizacijskom odboru su članovi društva: Vlado Vujeva, Joško Mamić, Jakov Ojvan, Mario Knežević, Marinko Perković, Tome Kelava, Mario Šošić, Jozo Vidović, Dan Šimunac, Filip Šošić, i Jurica Šošić.  

“Na poziv Livno 892 Kanadsko-hrvatskog društva Južnog Ontarija rado sam se zajedno sa gradonačelnikom Livna gospodinom Darkom Čondrićem odazvao na proslavu Livanjske noći koju svake godine (izuzev za vrijeme pandemije) organizira ovo društvo,” ističe Tomislav Vrdoljak konzul Republike Hrvatske u Livnu. 

 “Prije 3 godine isto tako sam povodom istog događaja bio nazočan na Livanjskoj noći. Ono što me je i tada, a i prilikom ovoga posjeta oduševilo jest zajedništvo koje se malo gdje može vidjeti i osjetiti. Gradonačelnik Livna i ja smo došli s ciljem da pružimo potporu našim iseljenicima i da im uputimo poruku da su im vrata Livna ali i cijele RH otvorena za buduću suradnju i da pomognemo, svaki u svom djelokrugu, za eventualne buduće poslove i povratak u obje Domovine (RH i BiH). Ljetos smo također u gradu Livnu imali sastanak sa iseljenicima koji su porijeklom iz Livna, a nalaze se diljem svijeta.

Gradonačelnik Čondrić je tom prigodom prezentirao sve potencijale koje grad Livno ima i stavio se na raspolaganje za buduću suradnju svojim iseljenjim Livnjacima. Osobno sam primao također nekoliko iseljenika koji su dolazili na godišnje odmore iz Kanade u Livno i zajedno smo rješavali pitanja vezana za stjecanje hrvatskog državljanstva i druge  probleme s kojima se susreću. Raduje me što sam ponovno vidio snagu iseljeničke zajednice Livnjaka u Kanadi.

Osobito mi je drago što se na jednom mjestu kroz više generacija može vidjeti zajednički rad na očuvanju hrvatske tradicije i kulture, ali i da su još uvijek postoji čvrsta povezanost sa zavičajem iz kojeg su neki davno prije, a neki na žalost i u skorije vrijeme morali iseliti i potražiti bolje mjesto za svoj život. Na kraju, od srca se zahvaljujem na pozivu i srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu,” naglasio je konzul Vrdoljak.

Župnik vlč. Ilija Petković, svećenik iz Oakvillske hrvatske Župe Presvetog Trojstva, pozdravio je nazočne na početku večere prigodnim blagoslovom jela te je uputio pohvale i riječi podrške svim Livnjacima. Istaknuo je kako je vjera održala i dala snage Hrvatima da se suoče s mnogim izazovima života u tuđini, a tako su i iseljenici u Kanadi ostali vjerni svojim korijenima. 
Poslije prigodnih govora upriličen je banket na kojemu je sudjelovalo blizu 500 gostiju  koje su zabavili poznati glazbenici iz Livna: Mirko Perković Poki, Dražen Jurina i Josip Čondrić – Barin.  

Iznenađenje večeri bio je dolazak državnog tajnika Zvonka Milasa iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, veleposlanika RH u Kanadi Vice Škračića i konzula RH u Mississaugi Ante Jovića.
 
 U kraćem pozdravnom govoru skupu se obratio državni tajnik Milas, te je istaknuo povezanost i neraskidive veze domovine s hrvatskim iseljenicima u prekomorskim zemljama. Podsjetio je Hrvate u Kanadi na važnost očuvanja jezika i tradicije, a u nastavku večeri bio je zamoljen za fotografiranje s domaćinima.  

U ime Organizacijski odbora, Mario Šošić prenosi svoje utiske oko organizacije ovoga događaja: “Pored  gospodina Milasa, posebno nas se dojmilo obraćanje gradonačelnika Darka Čondrića koji je u svom govoru prenio najvažniju poruku a to jebila  iskrena zahvala za sve što dijaspora, a  naročito raseljeni Livnjaci rade kako bi pomogli svom rodnom kraju od Domovinskog rata pa sve do danas. I naravno pozvao nas je da se u što većem broju vratimo rodnoj grudi.”

Ove godine Livno 892  Kanadsko-hrvatsko društvo Južnog Ontarija nema određenu humanitarnu namjenu što se tiče prihoda od ove Livanjske noći. Planiraju, kao i do sada tijekom cijele godine pomagati gdje je potrebno. 

Član Upravnog odbora Vlado Vujeva predvodi akciju skupljanja sredstava za pomoć izgradnji katoličke crkve u Drvaru, BiH, Livnjaci i šira zajednica će pomoći u tome hvale vrijednom  poduhvatu kako bi se osnažila zajednica Hrvata u tom dijelu BiH i osigurala opstojnost Hrvata u BiH.

Ovakvi primjeri  suradnje s našom hrvatskom dijasporom na razini institucija RH i Udruga i  organizacija u domovini, potvrđuju snagu zajedništva i neraskidivih veza hrvatskog nacionalnog bića u domovini i izvan nje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije