VukoWar – Rain of Steel

Nova video igra 'Bitka za Vukovar' dobiva podršku iz dijaspore

Dijaspora podržava razvoj video igre o Vukovaru
Foto: Mate Paskanovic
1/6
22.11.2021.
u 08:17

U konzultaciji sa živućim herojima Vukovara, na osnovu arhivske i dokumentarne građe, Cro Game Devs team odlučio se usmjeriti pažnju na poginule heroje poput Luke Andrijanića, Blage Zadre, te dobrovoljaca poput Jean-Michel Nicoliera iz Francuske.

U Vukovaru je 15. studenog održana press konferencija na kojoj su mladi hrvatski kompjuteraši prezentirali Gradu Vukovaru svoj plan da stvore prvu video igru koja će ispričati priču o herojskoj obrani Vukovara. VukoWar – Rain of Steel, kako je planiraju nazvati, moći će se besplatno skinuti s Interneta, a sva ratna događanja odigravat će se na engleskom jeziku. Ratne tematike u igricama nisu neobične, dapače velike bitke Prvog i Drugog svjetskog rata su već ispričane u popularnom mediju video igrice.

Idejni začetnici bili su dvojac Darko Galić i Matija Župan, programeri iz Slavonskog Broda. U 2020. godini su zakratko stali s projektom zbog nedostatka sredstava. Njihova nastojanja podržao je vukovarski branitelj i autor knjiga o domovinskom ratu, general Damir Plavšić. Počela je promotivna kampanja za prikupljanje sredstva kako bi se ovaj projekt ipak realizirao. U tim nastojanjima je osnovna je neprofitna tvrka Cro Gems Devs, kojoj je cilj prikupiti sredstva za zapošljavanje programera. Predpostavlja se da će trebati oko 10 stalno zaposlenih programera za završetak igre o obrani Vukovara. Croadiaspora organizacija zajedno s još nekim neprofitnim udrugama i pojedincima iz dijaspore odlučili su podržati Cro Gems Dev.

Jedan od članova tima, Stjepan Dasović na presici u Vukovaru istaknuo je: “Najvažnije nastojanje ovoga projekta je da se ujedine Hrvati iz cijeloga svijeta kako bi se pronijela istina o Domovinskom ratu. Nastojimo se organizirati u zajedničkom nastojanju da se ujedno promovira Republika Hrvatska, hrvatska inovativnost, a ponajviše da se pronese istina o Domovinskom ratu. Cilje je da se na zabavan način upoznaju novi naraštaji Hrvata kao i mladi koji žive širom svijeta, a rođeni su nakon Domovinskog rata, s velikim stradanjima u ratu. Tako da će mladi u igri naučiti kolike su herojske žrtve pale za stvaranje slobodne demokratske Hrvatska.”

U konzultaciji sa živućim herojima Vukovara, na osnovu arhivske i dokumentarne građe, Cro Game Devs team odlučio se usmjeriti pažnju na poginule heroje poput Luke Andrijanića, Blage Zadre, te dobrovoljaca poput Jean-Michel Nicoliera iz Francuske. Demonstracijska igra će već biti na tržištu 2022, dok se dronovima snimaju Vukovarske lokacije i mapiraju se glavni punktovi za buduću video igru. Grad koji je bio neprestano pod tenkovskom artiljerijom i bombardiranjima iz zraka, branio se s oružjem koje nije bilo doraslo naoružanju bivše JNA i srpskog agresora. Branitelji Vukovara imali su samo jedan protuavionski minobacač, s kojim je Luka Andrijanić uspio oboriti 2 srpska zrakoplova. Originalnost i autentičnost ove video igre bit će u tome da prikaže kako su branitelji Vukovara morali biti kreativni dok su uspjevali zaustaviti tenkove na Trpinjskoj cesti, a koristili su bombe koje su sami improvizirali jer je Hrvatska bila pod embargom za nabavku oružja.

Trenutačno se prikuplja novac za kupnju servera čija je cijena preko 700 000 kn. Uz oko 800 mladih Hrvata diljem svijeta koji su strucni u razvoju video igrica, potrebno je okupiti glazbenike, kompozitore i 3D modelatore. U slučaju da želite podržati ideju da se obrana i stradanja branitelja i civila u Vukovara prikažu u vidu video igrice, slobodno se obratite Mati Pavkoviću pute e-maila mate@crodiaspora.com, ili na WhatsApp or Signal broj: +385957518908. Donacije se prikupljaju izravno na broj računa CRO GAME DEVS

Naselje Slavonija I 11 35000 Slavonski Brod Ime banke: Privredna banka Zagreb d.d. Adresa banke: Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Hrvatska Broj Računa: HR6223400091111140321 SWIFT CODE: PBZGHR2X

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije