Kako žive Hrvati u Srbiji

Nema posla, a ako si Hrvat, onda još i manje

Josip Štefković
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
08.04.2016.
u 13:31

Prema službenim podacima, na području Srbije 1991. živjelo je više od 74.000 Hrvata. Danas, 25 godina kasnije, broj Hrvata u Srbiji pao je, prema službenim podacima, na 47.033

Hrvati u Srbiji veoma budno i s puno pozornosti prate sva događanja vezana za pristupne pregovore Srbije za ulazak u EU. Svjesni su, kako i sami kažu, da su pregovori službenog Beograda za pristupanje EU vjerojatno posljednja prilika da se njihov položaj popravi i uredi kako treba.

Građani drugog reda

"Mi žarko želimo da Srbija uđe u EU jer smo svjesni da će na taj način na razne načine profitirati i pripadnici hrvatske manjine koji i danas ovdje žive. Naime, mislimo kako će ti pregovori postaviti mnoge stvari na svoje mjesto i da Hrvati u Srbiji neće više biti 'građani drugoga reda', odnosno, da će se kroz razna poglavlja riješiti i mnoga pitanja i problemi koji nas pogađaju", kaže predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Govoreći o položaju Hrvata u Srbiji, ističe da je prisutan niz problema počevši od onih koji ih onemogućavaju u procesu donošenja odluka, preko onih u obrazovanju, razmjernoj zastupljenosti u javnoj upravi pa sve do pitanja vezanih za informiranje, službenu uporabu jezika i pisma… Predstavnici Hrvata kontinuirano iskazuju i spremnost da sudjeluju u rješavanju problema.

"Nažalost, do sada je bilo malo sluha za to. Zato mislimo da pristupne pregovore Srbije treba iskoristiti na najbolji mogući način i uvjetovati rješavanje svih ovih problema", ističe Žigmanov.

Za ratnih godina Hrvati su tjerani iz svojih domova, doživljavali su prijetnje, fizičke napade, maltretiranja na ulici, a zabilježeno je i nekoliko ubojstava.

"Sve to dovelo je do znatnog iseljavanja Hrvata iz Srbije. Neka su sela, poput Hrtkovaca i Kukujevaca, gotovo etnički očišćena. Na sreću, danas takvih incidenata nema iako se i dalje sporadično događaju napadi, poput onoga nedavno na katoličkog svećenika u Baču ili paljenja hrvatske državne zastave", dodaje Žigmanov.

Član izvršnog odbora pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Željko Pakledinac, koji živi u Vajskoj, kaže da i danas Hrvati napuštaju svoje domove u Srbiji, ali kako je sada razlog tome prije svega ekonomski.

Hrvatske putovnice na cijeni

"Nema posla, a ako si Hrvat, onda ga je još manje. Odlaze i Hrvati, ali i Srbi i svi drugi. Stoga su hrvatske i mađarske putovnice na iznimnoj cijeni. Hrvati nemaju svoga predstavnika u skupštini i u lokalnoj samoupravi. Nema ih na mjestima ravnatelja škola, čelnim mjestima u javnim poduzećima, policiji...", dodaje Pakledinac.

Upozorava i da se malo ulaže u obnovu infrastrukture u selima u kojima žive Hrvati.

Prema službenim podacima, na području Srbije 1991. živjelo je više od 74.000 Hrvata. Danas, 25 godina kasnije, broj Hrvata u Srbiji pao je, prema službenim podacima, na 47.033.

Komentara 19

Avatar Josip M
Josip M
13:57 08.04.2016.

Žele li Srbi u EU, toga si moraju biti svjesni,da ih jedino dobri susjedski odnosi spašavaju od geta i samće.

MA
MateParkich
20:01 08.04.2016.

Kao Hrvat koji živi u Srbiji mogu potvrditi da nas je mnogo više ali da se ljudi plaše izjašnjavati kao Hrvati, jer rizkiraju šikaniranje i izoliranje iz društva. Pa se izjašnjavaju kao Bunjevci, Jugoslaveni i sl. Preko medija se Hrvati konstantno prikazuju u negativnom svjetlu i ko se tako javno izjasni odmah se predstavlja kao ustaša. Da ne govorim o konstantoj asimilaciji Hrvata i politici države koja i potpiruje negiranje Hrvata kao naroda već ih se predstavlja kao pokatoličene Srbe. Sve to stvara vrlo negativnu klimu za nas i naš opstanak na ovim prostorima, i prije nego nas totalno nestano ovde šaljemo apel Hrvatskoj da nas ne zaboravi!

Avatar TAJSAM
TAJSAM
20:50 08.04.2016.

A ovdje u Hrvatskoj tek ako si Srbin nema problema za posao. Neznam tko je tu lud, kod nas svi dobiju posao prije Hrvata jel da se nebi prigovaralo iz Europe tj. da se popuni kvota??????. Slušam i gledam danas na TV-u , "dan Roma" pa isti ti Romi govore da treba srušiti nekakav "zid" stvarno ne mogu vjerovati da to postoji osim za slikanje na TV-u a u stvarnosti to ne postoji u Hrvatskoj. Neznam tko pumpa svakodnevne laži na leđa ovog napačenog naroda, stalno smo krivi od svih koji vole samo kune a Hrvate bi istrijebili i poslali u svijet. Zar nije već jednom došlo vrijeme da Hrvat bude u svojoj zemlji Hrvat a ne stalno da smo drugorazredni ubojice od doba Ustaša pa smo takvi i danas. Svakakvi se tipovi obrušuju svakodnevno na nas Hrvate pa se nadam da če jednog dana to presdtati i da čemo biti slobodni u svojoj Državi te živjeti zajedno sa svima koji žele biti bez povjesnih laži sa nama, dobrodošli. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije